Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης - προκλητικός για έρευνα και... φιλοξενία!

Εξωπλανήτη μέσω διαστημικών τηλεσκοπίων ακτινών-Χ και όχι μέσω οπτικών παρατηρητηρίων, κατάφεραν να εντοπίσουν για πρώτη φορά, Ευρωπαίοι Αμερικανοί αστρονόμοι.
Συγκεκριμένα, το τηλεσκόπιο ακτινών-Χ «Chandra» της αμερικανικής NASA και το ανάλογο τηλεσκόπιο ακτινών-Χ «XMM Newton» της ευρωπαϊκής ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) παρατήρησαν έναν εξωπλανήτη να περνά μπροστά από το μητρικό άστρο του (HD 189733), που βρίσκεται σε απόσταση 63 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό της Αλωπεκούς.
Ο εξωπλανήτης HD 189733b θεωρείται ως ένας «καυτός Δίας», επειδή έχει πολύ μεγάλο μέγεθος και ταυτόχρονα βρίσκεται σε πολύ κοντινή τροχιά στο άστρο του (περίπου 30 φορές πιο κοντά από ό,τι η Γη στον Ήλιο), με συνέπεια η ημέρα του, δηλαδή μια πλήρης περιφορά του, να διαρκεί μόνον 2,2 γήινες ημέρες και η θερμοκρασία του να είναι πολύ υψηλή.
Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για τον πλησιέστερο στη Γη «καυτό Δία» που έχει μέχρι σήμερα ανακαλυφθεί, κάτι που τον καθιστά κατ’ εξοχήν μελλοντικό στόχο των αστρονόμων...
>>> Και για να διευκολυνθεί το έργο εκκένωσης του ελληνικού χώρου από γηγενείς, ίσως και ημών των ιδίων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου