Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

"Επιδρομή" ομογενών στην 'Ηπειρο για κοινές δράσεις με στόχο την ανάπτυξη

«Είμαστε εδώ έτοιμοι για συνεργασία και κοινές δράσεις», διεμήνυσαν χθες απ’ τα Γιάννενα, μέσω της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος» οι πρόεδροι της ΑΧΕΠΑ Ι. Γκροσσομανίδης και του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Π. Κοτρώτσος.
Η εφημερίδα των Ιωαννίνων σημειώνει:
Στη σημερινή ιδιαίτερα δύσκολη εποχή που διανύει η Ήπειρος, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι απόδημοι συμπατριώτες μας των ΗΠΑ, οι οποίοι αποτελούν μια ισχυρή δύναμη στην ελληνική Ομογένεια, μπορούν να αποτελέσουν έναν θεμελιώδη «πόλο», πάνω στον οποίο θα πατήσει η προσπάθεια ανάκαμψης και επιστροφής της περιοχής μας στο δρόμο της ανάπτυξης. Για να γίνει αυτό απαιτείται η ανάπτυξη κοινών δράσεων ανάμεσα στους απόδημους Ηπειρώτες και τους τοπικούς φορείς, κυρίως τους αυτοδιοικητικούς, οι οποίες θα ξεκινούν απ’ το επιχειρηματικό πεδίο και θα φτάνουν σ’ αυτό της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρόνοιας, που τόση μεγάλη σημασία έχει σήμερα για τον τόπο μας. Ήδη το νεοσύστατο παράρτημα στα Γιάννινα της ΑΧΕΠΑ, της μεγαλύτερης, αρχαιότερης (από το 1922) και ισχυρότερης ομογενειακής οργάνωσης των ΗΠΑ, μέσα στους περίπου επτά μήνες της δράσης του, πρόσφερε σημαντική ενίσχυση στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Ηπείρου, παραδίδοντας έναν τόνο τρόφιμα τα οποία μοιράστηκαν σε μη προνομιούχους Ηπειρώτες. Αντίστοιχα, η άλλη μεγάλη οργάνωση της Ελληνικής Ομογένειας, το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο έχει ξεκινήσει επαφές στην Ήπειρο για να βοηθήσει κι αυτό από την πλευρά του σε τομείς που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής μας, όπως είναι η επιχειρηματικότητα και η εκπαίδευση.

Επίσης ο «Πρωινός Λόγος» επισημαίνει την συγκυρία: Στην κορυφή των δύο αυτών ισχυρών ομογενειακών οργανώσεων βρίσκονται σήμερα Ηπειρώτες! Ο Δρ. Ιωάννης Grossomanides (Γκροσσομανίδης), μετανάστης τρίτης γενιάς στις ΗΠΑ, με καταγωγή απ’ την περιοχή της Κόνιτσας που είναι αυτή τη στιγμή ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ και ο Παύλος (Paul) Κοτρώτσιος, απόδημος Ηπειρώτης πρώτης γενιάς από τον Παρακάλαμο Πωγωνίου, πρόεδρος σήμερα του Εθνικού Συμβουλίου.

Οι δύο υψηλόβαθμοι παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Ομογένειας βρίσκονται αυτές τις μέρες στα Γιάννινα και χθες είχαν επαφές με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο του Δήμου Ιωαννιτών Νίκο Γκόλα, στελέχη της Τράπεζας Ηπείρου και άλλων τοπικών φορέων.
Εξ άλλου, όπως έγινε γνωστό, ανάμεσα στις προτάσεις που δρομολογούνται είναι η φιλοξενία νέων ομογενών από την Αμερική, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με την πατρίδα των δικών τους, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου, αλλά και ένα δίκτυο επιχειρηματικότητας.
Για το δεύτερο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων τοπικών φορέων με τους προέδρους του Εθνικού Συμβουλίου και της ΑΧΕΠΑ, όπου τονίστηκε η πρόθεση των Ελληνοαμερικανών να δημιουργηθεί από κοινού ένα δίκτυο επιχειρηματικότητας και εκπαιδευτικής συνεργασίας ανάμεσα στους απόδημους Ηπειρώτες και την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τονίζοντας πως εκείνο που προπαντός απαιτείται δεν είναι τα χρήματα αλλά η διάθεση και η ομαδική δουλειά.
>>> Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και η εφημερίδα «Hellenic News of America» τίμησαν τον Βασίλη Κουτσολιόντο απονέμοντάς του τιμητική πλακέτα σε αναγνώριση των διακεκριμένων υπηρεσιών που πρόσφερε ως δημοσιογράφος, εκδότης του «Πρωινού Λόγου» και απόδημος ο ίδιος, επί σειρά ετών, προς τον Ελληνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου