Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εκφράζοντας την αγωνία χιλιάδων εμπόρων που βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της κρίσης αλλά και πολλών λανθασμένων επιλογών παρουσίασε στον Πρωθυπουργό, δια του προέδρου της Βασ. Κροκίδη, 10 σημεία - παρεμβάσεις για την κατάσταση της αγοράς και την προτεινόμενη κατεύθυνση του μίγματος της οικονομικής πολιτικής.
Μετά από ένα χρόνο καχεξίας συνεχίζουμε να διαπιστώνεται:
1. Η μεσαία τάξη όχι μόνο θίγεται αλλά στοχοποιείται και διώκεται φορολογικά μέχρι σημείου εξόντωσης, ενώ η συνεχής μείωση κάθε εισοδήματος έχει βάλει τη σφραγίδα της στις αρνητικές εξελίξεις της "μνημονιακής" περιόδου.
2. Η οικονομική πολιτική και ο συνδυασμός της αυξανόμενης ύφεσης, της ανεργίας και της υπερφορολόγησης διαμορφώνουν συνθήκες κατάρρευσης στην αγορά και ασφυξίας στα νοικοκυριά.
3. Στην ελληνική κοινωνία κυριαρχεί ένα κλίμα ανασφάλειας, φοβίας και αγανάκτησης που διχάζει τους πολίτες και απειλεί επικίνδυνα την εργασιακή ειρήνη και την κοινωνική συνοχή.
4. Το ελληνικό εμπόριο, παρά το γεγονός ότι αρθρώνει σχεδόν καθημερινά τεκμηριωμένες θέσεις, έχει πλέον περιοριστεί σε μία απέλπιδα κραυγή αγωνίας για τα διαρκώς αυξανόμενα «λουκέτα» στην αγορά, ενώ ανήμπορο να αντιδράσει και χωρίς ουσιαστική βοήθεια παρακολουθεί τις πραγματικές "συντεχνίες" να αρπάζουν τα κομμάτια του.
5. Η ανταγωνιστικότητα υπονομεύεται από την επιχειρούμενη συγκέντρωση της επιχειρηματικότητας στις πολυεθνικές, ενώ η λύση δεν βρίσκεται στον αφελληνισμό και αφανισμό της μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Η Μμε επιχείρηση, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση στο πρόβλημα.
Μετά από ένα χρόνο αναποτελεσματικών μέτρων προτείνεται:
6. Επαναπροσδιορισμό του Μνημονίου, σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις και αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου, ώστε να εναρμονίζεται με τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, αλλά με κύριο ζητούμενο την ανάδειξη μίας επενδυτικής και αναπτυξιακής προοπτικής.
7. Συμβολή των πιστωτικών ιδρυμάτων στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, με μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου από τα νέα ισχυρά τραπεζικά σχήματα που δημιουργούνται.
8. Εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% με ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή στο 9%, για τα είδη πρώτης ανάγκης, για το σύνολο του τουρισμού συμπεριλαμβανομένης της εστίασης, αλλά και όλων ανεξαιρέτως, των παραμεθόριων περιοχών.
9. Επιδότηση της απασχόλησης και διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων που θα προσλάβουν έστω έναν άνεργο, μειώνοντας την ανεργία και ταυτόχρονα αξιοποιώντας τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
10. Ανάδειξη της συμβολής του εμπορίου στο νέο πρότυπο ανάπτυξης ως ενιαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας και ως πολλαπλασιαστή της προστιθέμενης αξίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου