Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011

Η μεθαδόνη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ λύση!


Του 
Δημήτρη 
Κωνσταντάρα

Είτε πάμε με κανό, είτε με ποδήλατο, 
κάτι απαραίτητο δεν υπάρχει


Πριν από λίγες μέρες, απόγευμα και διάβασα δυο από τις «πρώτες» εσωτερικές ειδήσεις της ημέρας. Η μία προερχόταν από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δριβελέγκα και η άλλη, από τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο. Και οι δυο τους, μιλούσαν με... περισσή περηφάνια και περίπου κομπάζοντας για όσα έλεγαν, θεωρώντας ότι στη σημερινή Ελλάδα της φτώχιας, της απαξίωσης, της «βούτας», της μεγαλύτερης ανεργίας στην ιστορία, της έλλειψης ελπίδας, αυτοί οι δυο μας έφερναν λύσεις σε – κάποια έστω- προβλήματα. Και όσον αφορά τον κ. Δριβελέγκα δεν μπορώ να πω τίποτε γιατί υφυπουργός είναι, καινούργιος είναι, αυτά του είπαν να πει για τα στρέμματα και τους αγρότες , ψηφοφόρους ψάχνει, το έκανε.
Αλλά ο κύριος Λοβέρδος; Από τους πρωτοκλασάτους υπουργούς, με παρέμβαση, κύρος και δύναμη στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και στο Υπουργικό Συμβούλιο, πρώτος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών, να επιμένει ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ σε κάτι ΤΟΣΟ ΛΑΘΟΣ;
Εντάξει, νομικός είναι, συνταγματολόγος είναι αλλά όλες οι επαφές και οι συζητήσεις που μήνες τώρα κάνει με όλους τους ειδικούς γιατρούς, νοσηλευτές, με τους ίδιους τους πάσχοντες, δεν κατάφεραν να τον πείσουν ότι η μεθαδόνη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ λύση για τον ναρκομανή;
Τι μας ξαναείπε; Ότι για να «εξαλειφθεί η λίστα της ντροπής, θα λειτουργήσουν έως τις 13 Σεπτεμβρίου 30 μονάδες χορήγησης μεθαδόνης σε νοσοκομεία της Αττικής, δεδομένου ότι στην πρωτεύουσα συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός χρηστών.» Ποια είναι η λίστα της ντροπής; Των χρηστών που «εξυπηρετούνται» παίρνοντας το « υποκατάστατο» της ηρωίνης από τα «εντεταλμένα» νοσοκομεία τα οποία όμως δεν είναι αρκετά με αποτέλεσμα να υπάρχει μια μακρά λίστα αναμονής.
Ο Υπουργός και η κυβέρνηση καυχάται γιατί θα βρει τρόπο να δίνει στους χρήστες υποκατάστατο ( δηλαδή άλλου είδους) ναρκωτικό σε περισσότερα νοσοκομεία. Τα οποία –μέχρι στιγμής- οι τοπικές κοινωνίες ΔΕΝ τα δέχονται στη γειτονιά τους γιατί τριγύρω τους δημιουργούνται «στέκια» ναρκομανών και εμπόρων δίπλα σε σχολεία, παιδικές χαρές και πλατείες.
Τι δεν μας είπε; Ότι όλοι οι σοβαροί ειδικοί γιατροί και ψυχολόγοι, θεωρούν ότι ο ναρκομανής – ο εθισμένος στην ηρωίνη βασικά- είναι ΑΣΘΕΝΗΣ και πρέπει να περάσει μέσα από «στεγνή» θεραπεία και όχι μέσα από το υποκατάστατο της μεθαδόνης.
Τι δεν μας είπε; Ότι χιλιάδες κάτοικοι γύρω από τα νοσοκομεία που ανακοίνωσε ( Ευαγγελισμός, Λαϊκό, Σισμανόγλειο, 'Ελπίς, 'Αγία Όλγα, Παμμακάριστος, Ιπποκράτειο, Ερυθρός Σταυρός, κλπ) έχουν επίσης ανακοινώσει ότι δεν δέχονται τη δημιουργία Κέντρων Χορήγησης Μεθαδόνης στη γειτονιά τους. Όχι γιατί δεν επιθυμούν να γίνουν καλά οι χρήστες. Το αντίθετο. Αλλά γιατί ξέρουν και ότι η μεθαδόνη δεν θα τους θεραπεύσει και η συγκέντρωση χρηστών δημιουργεί ΑΥΤΟΜΑΤΑ «πιάτσες» εμπόρων ναρκωτικών. Και αυτό δεν το δέχονται δίπλα σε Δημοτικά Σχολεία, Παιδικούς Σταθμούς ή Παιδικές Χαρές που γεμίζουν «ύποπτα βαποράκια» και χρησιμοποιημένες σύριγγες.
Όσο για τον κ. Δριβελέγκα, ανακοινώνοντάς μας ότι «Μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την παραχώρηση αγροτικής γης σε νέους αγρότες», ή δεν κατάλαβε ή σκοπίμως αποκρύπτει ότι με το νομοσχέδιο αυτό σχεδιάζεται και δημιουργείται ένας εσμός «Κοινωφελών Οργανώσεων» - σαν κι αυτές που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα- που θα λειτουργήσουν σαν κοινωφελείς Κομματικές Κλαδικές Επιτροπές για να δώσουν «δουλειά» σε δικά τους παιδιά. Συμβολικό ενοίκιο περίπου 5 ευρώ το στρέμμα, συμβάσεις από 5 ως 20 χρόνια, σε όλους τους νομούς της χώρας έχουν καταγραφεί "καθαρά" 3 εκατ. Στρέμματα και η παραχώρηση θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια από τους περιφερειάρχες. Λεπτομέρειες: ο δικαιούχος να είναι αγρότης, να είναι νέος κάτω των 30 ετών, να έχει πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ Γεωπονικής Σχολής, να έχει χωράφι όμορο με αυτό που θα του δώσει το Δημόσιο και τα πρώτα στρέμματα θα δοθούν πιλοτικά σε Έβρο, Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία.
Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο γιατί με τον μεν Ανδρέα Λοβέρδο – που είναι και φίλος μου- με πιάνουν τα κλάματα, με τον δε Γιάννη Δριβελέγκα, με πιάνουν τα γέλια. Όταν οι ανακοινώσεις δυο υπουργών που γίνονται με τόση περηφάνια και με τόσο βεβαιότητα ότι πρόκειται για συγκλονιστικές εξαγγελίες που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για το καλό της χώρας και του πολίτη είναι τόσο λάθος, κάθε συζήτηση περιττεύει.
Τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και ο κ. Δριβελέγκας μας ανακοίνωσαν με μεγάλη σοβαρότητα δυο αποφάσεις που είναι εξ ορισμού λανθασμένες, ανεφάρμοστες, ύποπτες, κακοσχεδιασμένες.
Είτε πάμε με κανό, είτε με ποδήλατο, κάτι απαραίτητο δεν υπάρχει. Ή κουπί ή λάστιχα. Καλό δρόμο. Αν είναι δυνατόν να υπάρξει καλός δρόμος χωρίς κουπί και χωρίς λάστιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου