Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Οι επιδοτήσεις συνεχίζονται, για κηδείες και μνημόσυνα!

Του 
Δημήτρη 
Κωνσταντάρα
Από το "Crash



Δεν βάζω το χέρι μου στο Ευαγγέλιο ότι αυτή η «ιστορία» είναι απολύτως και 100% αποδεδειγμένη και έγκυρη αλλά είναι αρκετά κοντά στο «σιγουράκι» - που λένε και οι ειδικοί περί το Στοίχημα και παράλληλα, είναι από τις πιο αποκαλυπτικές ιστορίες που «αλίευσα». 
Υπάρχουν πολλές αναφορές, σε πολλά ΜΜΕ, εδώ και εβδομάδες και υπάρχουν επανειλημμένες αναρτήσεις στο διαδίκτυο που μου τράβηξαν το μάτι και την προσοχή. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που να θέλω πολύ να τα κοινοποιήσω ΚΑΙ ΕΓΩ μήπως και… μήπως και όλοι μαζί οι αγανακτισμένοι μπορέσουμε κάτι να κάνουμε αυτή τη φορά.
Μα στο 10% της αξίας τους να αγοράζουν τα δάνειά μας τα ξένα "αρπαχτικά"; Εξευτελιστικό δεν είναι; Τρομακτικό; Υποτιμητικό για τη νοημοσύνη μας; Την ίδια ώρα βέβαια, η κυβέρνηση , στην αγωνιώδη προσπάθειά της να βρει λεφτά για να τα επιστρέψει στους δανειστές, ολοένα ψάχνει και νέους τρόπους για να μας πάρει τα σπίτια και να μας περικόψει μισθούς και συντάξεις, μέσα από «πράξεις» απόλυτα ελεγχόμενες για τη νομιμότητα και την συνταγματικότητά τους. 
Και τώρα, «βοά η αγορά» για εκπροσώπους διεθνών hedge funds που πολλοί έγκυροι αναλυτές και καθηγητές κόβουν τις φλέβες τους ότι κάνουν βόλτες στην ελληνική αγορά και αναζητούν να αγοράσουν το «υπεσχημένο» ποσοστό, το ποσοστό που διαπραγματεύτηκαν ότι τους… αναλογεί από τα «κόκκινα δάνεια» προτείνοντας τιμές εξευτελιστικές.
Και φυσικά είναι αυτονόητο: Μόλις βάλουν στο χέρι τα δάνεια αυτά, αποκτούν αυτόματα δικαιώματα και στα περιουσιακά στοιχεία όλων των Ελλήνων που «κάτι» χρωστάνε, πολλοί εκ των οποίων γιατί πήραν καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια ύστερα από αφόρητες πιέσεις και δελεαστικές προσφορές των τραπεζών. 
Μας αγοράζουν αποκλειστικά και σε τιμή ευκαιρίας. Και το χειρότερο: Κατόπιν συνομωσίας. Μιας «Συνομωσίας της Σιωπής» που ΑΝ είναι έτσι τα πράγματα, εξυφάνθηκε σαν ιστός αράχνης τότε που μας έλεγαν ότι ήταν «Αύγουστος και είναι… παχιές οι μύγες». Το έσχατο σημείο της απατεωνιάς. Και της ξεφτίλας. ΑΝ είναι έτσι τα πράγματα.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι τιμές που προσφέρονται για τα δάνεια που έχουν μπει σε οριστική καθυστέρηση ξεκινούν ακόμα και από 1% για δάνεια που δεν αποπληρώνονται για χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών. Όπως αναφέρουν πηγές από τον τραπεζικό κλάδο στην “Καθημερινή” οι προσφορές αυτές προσεγγίζουν τις τιμές της Ρουμανίας, τράπεζες της οποίας πούλησαν πρόσφατα – λένε- χαρτοφυλάκια καταναλωτικών δανείων που ξεκινούσαν από 0,5% και έφταναν έως 10% για δάνεια σε τρίμηνη καθυστέρηση.
Οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι/αρθρογράφοι που σήμερα τα γνωρίζουν όλα αλλά ΤΟΤΕ, δεν είχαν καταλάβει ΤΙΠΟΤΑ, ισχυρίζονται ότι στόχος των funds που προσφέρουν αυτές τις εξευτελιστικές τιμές για την εξαγορά δανείων που δεν εξυπηρετούνται, είναι το κέρδος μέσω του διακανονισμού με τον οφειλέτη έστω και με την είσπραξη ενός μικρού ποσού.
Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που βιώνουμε ότι «η Ελλάδα αργοπεθαίνει και "αιμορραγεί". Τα αρπαχτικά "μύρισαν αίμα" και πετούν πάνω από το ετοιμοθάνατο "κουφάρι" περιμένοντας την πιο κατάλληλη στιγμή για κάθετη εφόρμηση. Και μη μου πείτε ότι ούτε ακούσατε, ούτε διαβάσατε ότι οι τράπεζες , στην απελπισία τους για "ρευστό" που πλέον δεν έχουν (άγνωστον πού πήγαν τα δις που εισέπραξαν) ξεπουλάνε σε τιμές-σοκ τα δάνεια που θεωρούν ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ, τα δε funds με τόσο χαμηλές τιμές αγοράς, ό,τι και να εισπράξουν, μόνο κέρδος θα έχουν. Κι ο απελπισμένος οφειλέτης; Ο Έλληνας πολίτης; Ο «ιδιοκτήτης»;
Κατά το κοινώς λεγόμενο στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα «who fucks him ;» Εν ολίγοις, «ουδέ αποπατείν επ΄ αυτού χρεία εστί» δεδομένου ότι οι απεγνωσμένες τράπεζες ομαδοποιούν τα κόκκινα δάνεια και τα… προσφέρουν σε τιμές "χονδρικής".
Εμείς πίνουμε καφεδάκι και πειθόμαστε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, εκτός από "στοχευμένες παρεμβάσεις". Μια νέα «γενιά» φορολογικής επιδρομής που υλοποιείται «για το καλό μας» και για την «προστασία των ασθενών ομάδων του πληθυσμού» που θα πραγματοποιηθεί είτε μέσω – στοχευμένης πάντα- αύξησης φορολογίας είτε μέσω – στοχευμένης πάντα-κατάργησης φοροαπαλλαγών, είτε με νέες περικοπές δαπανών και αλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Πόσα τέτοια «στοχευμένα μέτρα» είναι έτοιμα; Τριάντα δυο λένε. Ίσως κάτι λιγότερο ή κάτι περισσότερο. Αλλά μετράτε μερικά και σημειώστε για τσεκάρισμα: 
1. Αύξηση τιμής εισιτηρίων ΟΣΕ, Προαστιακού και αστικών συγκοινωνιών.
2 Διατήρηση έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για ακόμα 3 χρόνια. 
3. Εισφορά «αλληλεγγύης» και για τα εισοδήματα του 2016.
4. Αύξηση τελών κυκλοφορίας.
5. Νέος φόρος ακινήτων που θα ενσωματώνει το χαράτσι και το ΦΑΠ.
6. Ειδικός φόρος κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό.
7. Αύξηση τιμολογίων σε ΔΕΗ και άλλες ΔΕΚΟ.
8. Περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
9. Περαιτέρω περικοπή δημόσιων επενδύσεων.
10. Απελευθέρωση πλειστηριασμών.
11. Κάτι υπάρχει για τις κηδείες και τα μνημόσυνα, αλλά δεν το γράφω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου