Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Τροπολογία-πρόβλημα για τα "μεγάλα" κανάλια

Με ψήφους 154 υπέρ και 115 κατά «πέρασε» η τροπολογία, που επιτρέπει στα κανάλια AlphaAnt1, Mega, Σκάι και Star την δωρεάν εκχώρηση ψηφιακών τηλεοπτικών συχνοτήτων, μέσω της Digea που είναι κοινή τους εταιρεία.
Με το νέο καθεστώς προβλέπεται ότι τα κανάλια που λειτουργούσαν στις 31 Αυγούστου 2013 θα μπορούν να εκπέμπουν ψηφιακά, υπογράφοντας συμβάσεις με τις εταιρείες που θα νοικιάσουν τις ψηφιακές συχνότητες. Αυτό σημαίνει ότι η Δημόσια Τηλεόραση θα βρίσκεται εκτός, επειδή στις 31/8/13 δεν λειτουργούσε!
Επειδή μπορεί να θεωρηθεί ως «σύμπτωση», αναμένεται κάποια αντίδραση από νομικής πλευράς, καθώς η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έχει επισημάνει ότι οι νέες διατάξεις αντίκεινται στο Σύνταγμα, διότι ουσιαστικά παρατείνουν το καθεστώς προσωρινής λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα γίνει το 2015. Και όπως έχει αποφανθεί η Ολομέλεια του ΣτΕ, από το 2010, η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική!
Όμως, υπάρχει και κάτι άλλο στη «φαρέτρα» της… απέναντι όχθης κι αυτό δεν είναι παρά η ποσόστωση των τηλεοπτικών προγραμμάτων που εκπέμπονται και δεν θεωρείται ότι συνάδει με τα όσα θα πρέπει να απαιτεί το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο…
>>> Όταν ψηφίσουμε κάτι, πρέπει κάπως να προσέχουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου