Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Μέχρι τις 3 μ.μ. η στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κήρυξε στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 μμ, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανεργατικής απεργίας, των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. 
Η στάση εργασίας αφορά όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες, τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και τα ειδησεογραφικά sites, στα portals, το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, τη ΓΓΜΕ-ΓΓΕΕ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εξαιρούνται οι συνάδελφοι, που με αποκλειστικά δελτία θα καλύψουν και θα μεταδώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, που αρχίζει αυτή την ώρα στο Πεδίον του Άρεως και να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ζητώντας:
• Την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου και του κοινωνικού αγαθού της Ενημέρωσης, απωθώντας τις παρεμβολές στη δημοσιογραφική εργασία και τη χειραγώγηση των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης.
 Την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλα τα ΜΜΕ και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και απόκρουση των ατομικών συμβάσεων και της επισφαλούς, κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας.
• Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων. Στήριξη με όλα τα μέσα του αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ, αλλά και αποτροπή του απειλούμενου πογκρόμ απολύσεων στα δημοτικά ΜΜΕ.
 Άμεση επιδίωξη μιας οριστικής ρύθμισης του θολού τοπίου με τις ραδιοσυχνότητες και σύνδεση των αδειών λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών με θέσεις εργασίας.
 Μισθολογική, ασφαλιστική και συνδικαλιστική διασφάλιση των εργαζομένων στο διαδίκτυο.
 Άμεσες ενέργειες για την προστασία των Ασφαλιστικών Ταμείων μας, καλώντας την κυβέρνηση να επιστρέψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν δημευτεί. Διασφάλιση των πόρων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όλους τους δημοσιογράφους, χωρίς περικοπές σε δαπάνες για την υγεία.
 Πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ανέργων και των υποαπασχολούμενων δημοσιογράφων.
 Τη διασφάλιση των τηλεφωνικών συνομιλιών και συνεντεύξεων των δημοσιογράφων, από παρακολούθηση και μαγνητοφώνηση τους από κρατικές υπηρεσίες, με παραδειγματική τιμωρία των παραβατών.
 Την κατάργηση όλου του αντεργατικού και αντικοινωνικού μνημονιακού νομοθετικού πλαισίου, που οδηγεί στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς ο αγώνας μας είναι κοινός με όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα.
ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Εν τω μεταξύ, χθες οι δημοσιογράφοι της Αθήνας ένωσαν τη φωνή τους με τις δημοσιογραφικές Ενώσεις σε όλο τον κόσμο στον χθεσινό παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας Προάσπισης της Δημοσιογραφίας.
Κύριο αίτημα όλων των δημοσιογράφων είναι η κατάργηση όλων των νόμων, που ποινικοποιούν τη δημοσιογραφία και ορθώνουν εμπόδια στην άσκησή της.
Στην Ελλάδα, όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί, η κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια βιομηχανία αγωγών κατά των ΜΜΕ και των συναδέλφων, είναι ο βασικός όρος για να ασκείται η δημοσιογραφία ελεύθερα και ανεμπόδιστα.
Η άρνηση όλων των Κυβερνήσεων να καταργήσουν τις διατάξεις του αποτελεί πλήγμα για τη Δημοκρατία μας και αποδεικνύει ότι επιθυμία όλων των κυβερνώντων είναι η χειραγώγηση των δημοσιογράφων.
Ο φετινός παγκόσμιος εορτασμός για τους Έλληνες δημοσιογράφους συμπίπτει με το «λουκέτο» σε δεκάδες ΜΜΕ στη χώρα μας, καθώς και τον συνεχιζόμενο αγώνα των συναδέλφων της ΕΡΤ, οι οποίοι εδώ και πέντε μήνες εξακολουθούν να αντιστέκονται στην πραξικοπηματική απόφαση της Κυβέρνησης της 11ης Ιουνίου και να διεκδικούν για τη χώρα μας πραγματική δημόσια, πλουραλιστική και ακηδεμόνευτη ραδιοτηλεόραση.
Τέλος, με αφορμή τη χθεσινή ημέρα, η ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι απαιτούμε τον σεβασμό στα δημοσιογραφικά δικαιώματα για: Αλήθεια, το πρώτιστο καθήκον των δημοσιογράφων, προστασία των εμπιστευτικών δημοσιογραφικών πηγών και δράση για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου