Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Παρέμβαση Κορκίδη για τα περί μελέτης του ΟΟΣΑ

«Η Μελέτη Αξιολόγησης Ανταγωνισμού, η οποία εκπονήθηκε και θα δημοσιευθεί στο τέλος Νοεμβρίου από τον ΟΟΣΑ για λογαριασμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, φαίνεται ότι καταδεικνύει και πιστοποιεί αυτό που κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν από την έναρξη της κρίσης, στους κλάδους των τροφίμων, του λιανεμπορίου, των δομικών υλικών και του τουρισμού».
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης και αναφέρει ότι: 
«Οι παραπάνω τομείς της αγοράς αντιπροσωπεύουν το 21% του περσινού ΑΕΠ, με τζίρο 44 δισ., προσφέροντας περισσότερες από 1 εκατ. θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο 24% της συνολικής απασχόλησης και σίγουρα αξίζουν καλύτερης αντιμετώπισης και στήριξης». 
Επισημαίνει δε, πως: 
«Εάν, μάλιστα, το κόστος της μελέτης ανήλθε στα 700.000 ευρώ, τότε ο εντοπισμός κάθε εμποδίου κόστισε 1.273 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης όπως τα διαβάζουμε στον κυριακάτικο Τύπο δεν είδαμε καμία νύξη για ζητήματα εξίσου σημαντικά όπως οι τριγωνικές πωλήσεις ή ο υψηλός ΦΠΑ».
Στη συνέχεια η ανακοίνωση του κ. Κορκίδη, γράφει:
«Στους 555 νομοθετικούς περιορισμούς που καταγράφονται στην έκθεση, εξαιτίας των οποίων οι τιμές στην ελληνική αγορά παραμένουν σε δυσανάλογα ύψη, θα πρέπει να προστεθεί και ο 556! (πεντακοσιοστός πεντηκοστός έκτος), ο οποίος δεν είναι άλλος από τον "κακό μας εαυτό", καθώς παρ’ όλες τις τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις των παραγωγικών φορέων, η πολιτεία επέδειξε αδικαιολόγητη κωλυσιεργία, αδράνεια και απροθυμία να τις εξετάσει.
Οι αρνητικές συνέπειες των αναποτελεσματικών 1.053 νομοθετικών κειμένων για τη λειτουργία της αγοράς, αποτυπώνονται στην εκτίναξη του κόστους ζωής του μέσου Έλληνα, στη φτωχοποίηση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν αντικίνητρο στην ανάπτυξη ορθολογικών συνθηκών τόνωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Ας ελπίσουμε πως από εδώ και πέρα οι ιθύνοντες του Υπουργείου θα αλλάξουν προσέγγιση και ταχύτητα, περιβάλλοντας με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τις προτεινόμενες λύσεις των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, οι οποίοι σε τελική ανάλυση είναι υπεύθυνοι για θέματα που άπτονται των χαμηλότερων τιμών και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Ελπίζουμε ότι αφού λάβουμε και εμείς τη μελέτη, θα κληθούμε σε Κοινωνικό Διάλογο ώστε να εισφέρουμε με τις προτάσεις μας στην ουσιαστική και παραγωγική απλοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων προς το συμφέρον τόσο του καταναλωτή όσο και του εμπορικού κόσμου.
Η παραγωγικότητα, η ανάπτυξη, η απασχόληση, οι χαμηλές τιμές, η αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της διαφάνειας και η κατάργηση απαρχαιωμένων νομοθετημάτων είναι στόχος της ΕΣΕΕ εδώ και χρόνια. Μακάρι να ήρθε επιτέλους η ώρα που θα μειωθεί η διοικητική επιβάρυνση και θα καταργηθούν όλα τα τέλη και οι εισφορές υπέρ τρίτων, που επιβαρύνουν τις τελικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου