Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Eurogroup: Κατ' αρχήν συμφωνία για ταμείο διάσωσης


Σε συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup, για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ μετά τα μέσα του 2013. Γι’ αυτή την απόφαση του «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», θα αποφασίσουν τελικά στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου, απ΄όπου η Ελλάδα αναμένει και άλλα «καθέκαστα»...
Συγκεκριμένα, το μόνιμο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης (ESM) θα διαθέτει 80 δισ. ευρώ σε καταβεβλημένα κεφάλαια και 620 δισ. ευρώ σε καταβλητέα.
Θα έχει συνολική δανειοδοτική δυνατότητα 500 δισ. ευρώ και θα διαθέτει τα κεφάλαια με κόστος χαμηλότερο από τον υφιστάμενο μηχανισμό EFSF.
Επίσης, θα μπορεί να επέμβει, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις, στην πρωτογενή αγορά ομολόγων.
Το ποσοστό συμμετοχής δε, των χωρών-μελών στα κεφάλαιά του, θα υπολογίζεται κυρίως βάσει της οικονομικής ευρωστίας, κάτι που σημαίνει ότι οι φτωχότεροι θα επιβαρυνθούν λιγότερο.
Ίσως, οι «πλούσιοι» της Ευρώπης να άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι οι «φτωχοί» εταίροι τους πρέπει να έχουν την οικονομική δυνατότητα για να αγοράζουν τα προϊόντα τους. Κάτι που άρχισε να το αντιλαμβάνονται ακόμη και οι κερδοσκοπούντες των Αθηνών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου