Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Χρυσοχοΐδης και επιχειρηματικό περιβάλλον

«Πρέπει να ‘σπάσουμε’ αντιλήψεις, νομοθετήματα, πρακτικές και συμπεριφορές δεκαετιών, έτσι ώστε η χώρα να γίνει φιλική προς τις επενδύσεις. Κι εκεί έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας αυτή τη στιγμή» υπογράμμισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, στον ραδιοσταθμό Real FM, (Κάτια Μακρή και Ανδρέας Κωνσταντάτος) παρουσιάζοντας τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες προκειμένου η χώρα να υπερβεί τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Ως βασικές προϋποθέσεις ανάπτυξης, ο υπουργός ανέφερε κατ’ αρχάς τη σταθεροποίηση των οικονομικών μεγεθών της χώρας, ώστε να υπάρξει εμπιστοσύνη από τις διεθνείς αγορές και την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για να γίνει φιλικότερο και αποδοτικότερο με υγιείς όρους, για τους επιχειρηματίες.
 Αυτό το «αλλαγή επιχειρηματικού περιβάλλοντος» όλο κι ακούγεται, αλλά τίποτε δεν δείχνει ότι θα έρθει κάποια στιγμή που η Ελλάδα θα πειστεί ότι το κράτος ενδιαφέρεται για την επιχειρηματικότητα, έστω και αυτή της παροχής υπηρεσιών. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μπορεί να δείχνει αποφασισμένος για να πατάξει την «τρομοκρατία» της οπισθοδρόμησης, αλλά δεν είναι ευδιάκριτα τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση...
«Όσο πιο ισχυρό είναι το μήνυμα που στέλνουμε κάθε φορά σε σχέση με τη δυνατότητά μας και τη θέλησή μας να αλλάζουμε τα πράγματα, τόσο περισσότερο ασφαλείς αισθάνονται αυτοί οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν και οι αγορές, οι οποίες βαθμολογούν και αξιολογούν τη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.
 Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και δράσεις του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που υλοποιούνται, μέσω του ΕΤΕΑΝ, του νέου επενδυτικού νόμου και του ΕΣΠΑ και οι οποίες αποσκοπούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας με παροχή ρευστότητας προς της επιχειρήσεις. Αυτό το διάστημα μάλιστα, περίπου 1 δισ. € έχει διατεθεί στην αγορά, τόσο για την υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ όσο και για την αποπληρωμή επενδυτικών σχεδίων του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου.
Ως θετικά δείγματα της πολιτικής που εφαρμόζεται, βάσει του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε την αύξηση των εξαγωγών, πέρα από τα προσδοκώμενα, κατά 11% σε σχέση με πέρσι και το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι νέοι επενδυτές για το Πρόγραμμα Νεανικής και Καινοτόμας Επιχειρηματικότητας που πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου