Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Το 15% επί των παραστάσεων στα δικαστήρια


Ο φόρος του 15% 
επί των παραστάσεων 
στα δικαστήρια
Κίνδυνος ΜΗ είσπραξης


 Του
Δημήτρη Μάρδα*


Στο τέλος της εβδομάδας που πέρασε κατατέθηκε μια τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναφέρεται, εκτός των άλλων, στον παρακρατούμενο φόρο από τους Δικηγόρους. Πιο συγκεκριμένα, έως τις 30 Ιουνίου ο φόρος του 15% επί των παραστάσεων στα δικαστήρια, θα παρακρατείται από τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους (όπως γίνεται εδώ και χρόνια)και θα αποδίδεται στην εφορία. 
Με την τροπολογία όμως, από την 1η Ιουλίου ο φόρος αυτός δεν θα παρακρατείται από τους Δικ. Συλλόγους αλλά οι ίδιοι οι Δικηγόροι θα τον αποδίδουν στο Δημόσιο. Το μέτρο θα ισχύει έως τις 20 Φεβρουαρίου του επομένου έτους.
Δηλαδή, εγκαταλείπεται μια διαδικασία που εξασφάλιζε τη σίγουρη είσπραξη του 15%, ενώ ταυτόχρονα μεταβιβάζεται η ευθύνη απόδοσης της εν λόγω εισφοράς στους ίδιους τους επαγγελματίες.
Αυτό οδηγεί κατ΄ αρχάς στη μετάβαση των δικηγόρων στις εφορίες, και σε περισσότερη δουλειά-γραφειοκρατία για τους εφοριακούς. Ως προς την απόδοση του 15%, εδώ τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα κατά πόσο το υπό εξέταση 15% θα εισπράττεται ή όχι από το Δημόσιο.
Πράγματι, εκτιμάται ότι οι μισοί τουλάχιστον δικηγόροι δεν πρόκειται να το αποδώσουν κατά τα προβλεπόμενα, περιμένοντας κάποια νέα περαίωση που φυσικά θα εισάγει μια νέα ευνοϊκή για κάθε φοροφυγάδα ρύθμιση!
Είναι ακατανόητη εν πολλοίς η εν λόγω τροπολογία αν εξετασθεί από την πλευρά της αποτελεσματικότητας που πρέπει να διακρίνει ένα φορολογικό σύστημα.
*Ο κ. Μάρδας είναι αν. Καθηγητής
του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
του ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου