Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Α Π Ε Ρ Γ Ι Α

Αύριο, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατεβαίνουμε σε 24ωρη απεργία. Οι λόγοι είναι σοβαροί και ιδού πώς τους παρουσιάζει η γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στα Μ.Μ.Ε., στην σχετική ανακοίνωσή της.

Γιατί απεργούμε;

Την Πέμπτη 17/3 όλοι οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση απεργούμε. Στην απόφαση αυτή έχουν ενωθεί όλα τα σωματεία των δημοσιογράφων, των τεχνικών, των διοικητικών υπαλλήλων.
Γιατί απεργούμε;
Γιατί οι Ενώσεις των εργοδοτών κωλυσιεργούν και αρνούνται συστηματικά την υπογραφή ΣΣΕ, ελπίζοντας ότι –σε συνεργασία με την κυβέρνηση– η «αγορά» θα συνεχίσει το απορρυθμιστικό έργο της, φορτώνοντας όλα τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.
Γιατί, στο μεταξύ, οι εργοδότες στις επιχειρήσεις τους έχουν «βγάλει τα μαχαίρια» και επιτίθενται συστηματικά σε όλες τις κατακτήσεις μας:
Μειώνουν τους μισθούς, όπως στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ όπου μέσα σε ένα χρόνο το εισόδημα των συναδέλφων μειώθηκε κατά 30%...
Καταπατούν τα «θεσμικά» δικαιώματά μας, όπως το ωράριο, οι υπερωρίες ή τα κυριακάτικα, με αξιώσεις σαν αυτές στα αθλητικά τμήματα του «Πήγασου»…
Απολύουν μαζικά συναδέλφους. Μετά το κύμα των απολύσεων, που προηγήθηκε, είναι σαφές ότι προετοιμάζεται νέα επίθεση στην απασχόληση. Γι’ αυτό, οι εργοδότες αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση για τις θέσεις εργασίας, ενώ συστηματικά υποβαθμίζουν τις υποχρεώσεις τους φτάνοντας να ζητούν ακόμα μεγαλύτερη μείωση των αποζημιώσεων και μεγαλύτερη «χαλαρότητα» στην προστασία που προβλέπει για τους εργαζόμενους η νομοθεσία…
Προωθούν τις πιο έξαλλες μορφές «ελαστικοποίησης»των εργασιακών σχέσεων, φτάνοντας να εισάγουν στον τομέα της ενημέρωσης ακόμα και τη διαβόητη «εκ περιτροπής» εργασία.
Παρανομούν με τον πιο ασύστολο τρόπο, παρακρατώντας δεδουλευμένα για πολλούς μήνες και φτάνοντας ακόμα και να καρπώνονται τις εισφορές προς τα Ταμεία.
Μειώνουν ετσιθελικά 25% από τις αμοιβές – συμφωνίες με τους φωτορεπόρτερς.
Απέναντί μας, εκτός από τους εργοδότες, βρίσκεται και η Κυβέρνηση, με την πολιτική του μνημονίου, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., που ανοίγει το δρόμο για τη μείωση του εισοδήματος των συναδέλφων στα δημόσια ΜΜΕ εξαπολύοντας ταυτόχρονα, επίθεση και κατά των συνταξιούχων μας από τους οποίους έχει μειώσει δραματικά τις συντάξεις τους.
Έτσι, με τη γενικότερη πολιτική της, ανοίγει το δρόμο στην απληστία των εργοδοτών προς την πλήρη απορρύθμιση και ασυδοσία σε ό,τι αφορά τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Αυτή η πολιτική μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.
Η απεργία της 17ης Μαρτίου είναι το πρώτο βήμα. Όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απαιτούν από τις εργοδοτικές οργανώσεις να υπογράψουν άμεσα ικανοποιητικές ΣΣΕ. Καλούν, επίσης, την Κυβέρνηση να σταματήσει την τακτική του Πόντιου Πιλάτου…
Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με απεργιακή δράση που θα έχει τα χαρακτηριστικά της κλιμάκωσης και της διάρκειας.

1 σχόλιο:

  1. Παντελή μου,
    Χαίρομαι που επανήλθες!
    Σε διαβάζω, μα λόγω χρόνου και τόπου, αν είμαι στης κόρης μας που περιμένει αγοράκι μέσα στο... 10-ήμερο... και, δεν έχω ελληνική να σου γράφω, ελπίζω να με δικαιολογείς.

    Εύχομαι να "πάτε καλά" γι' αύριο!
    Τι να πω;
    Κάπου, πρέπει να υπάρξει λύση.

    Χαιρετισμούς κι από το Δημήτρη (θυμάσαι τι όμορφα περάσαμε στη Θεσσαλονίκη;)
    Καλή Σαρακοστή,
    Υιώτα
    αστοριανή
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή