Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΟΧΙ στο νόμο για την δωρεά ανθρωπίνων οργάνων

Με πλήρη... ησυχία, ετοιμάζεται για να κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας, νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται ότι όλοι οι Έλληνες είναι δωρητές εκτός όσων δηλώσουν εγγράφως την άρνησή τους. Δηλαδή, ο Έλληνας πολίτης στερείται δια νόμου την αυτοδιάθεση του σώματός του! Και μην πει κανείς ότι δεν συμβαίνει αυτό επειδή δίνεται το δικαίωμα να δηλώσει την άρνησή του…
Με δυό λόγια, αυτό το νομοσχέδιο δεν καταργεί μόνο κάθε έννοια αυτοδιάθεσης του ανθρωπίνου σώματος, αλλά διαστρέφει ακόμα και την έννοια των λέξεων «δωρεά» και «δωρητής», αφού πλέον η «δωρεά» δεν θα είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης επιλογής του «δωρητή», αλλά μία δεδομένη διαδικασία που θα πραγματοποιείται υπό τον όρο ότι δεν θα έχει προϋπάρξει άρνηση του υποκειμένου!
Τελικά, μάς έχουν πάρει χαμπάρι πόσο αδιάφοροι είμαστε, ακόμη και για τα πιο ουσιαστικά που αφορούν την ίδια μας τη ζωή, που με πλήρη άνεση δημοσιοποιούν τέτοιες ιδέες.
Μα τόσο «ρομαντικός» είναι αυτός ο λαός, για να δεχθεί έναν τέτοιο νόμο και μάλιστα όταν κατά καιρούς απασχολούν τον Τύπο, διάφορες περιπτώσεις εμπορίας σωματικών οργάνων…
Ποιός και πώς μπορεί να διασφαλίσει ότι π.χ. δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις επίορκων γιατρών, οι οποίοι υπό το καθεστώς κάθε είδους πιέσεων, θα φροντίσουν είτε με σκοπούμενη αμέλεια, είτε με δόλο, να καταστήσουν κάποιον κλινικά νεκρό ώστε αυτομάτως να μετατραπεί από άνθρωπος - ασθενής σε «στοκ ανταλλακτικών»;
Δηλαδή, εάν ένας ασθενής θεωρηθεί από κάποιον γιατρό ως «κλινικά νεκρός» , τότε χωρίς να υπάρχει συγκατάθεση κανενός και ενώ η καρδιά του θα λειτουργεί ακόμα, θα του αφαιρείται όποιο όργανο έχει ανάγκη η παράνομη αγορά.
Ως αναφορές «επιστημονικής φαντασίας» μπορούν να χαρακτηριστούν τα παραπάνω, αλλά αφ’ ενός δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων και αφ’ ετέρου πολύ ξαφνικά έπεσε η ιδέα για ένα τέτοιο νόμο.
Μόνον σαν «αψυχολόγητη κίνηση» μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς αυτό το «προϊόν» του υπουργείου Υγείας και κάτι μου λέει ότι ίσως πρόκειται για επικοινωνιακό κόλπο προκειμένου να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού, ώστε να περάσει τίποτε άλλο στα μουλωχτά. Δεν αποκλείεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιοι έχουν βάλει στόχο το νομοσχέδιο περί μη αυτοδιάθεσης του ανθρωπίνου σώματος.
Πριν μερικά χρόνια, απασχολούσε το ελληνικό Διαδίκτυο ένα παραμύθι για κάποιον που απήγαγαν, τον νάρκωσαν, του αφαίρεσαν το νεφρό και τον παράτησαν σε ένα δωμάτιο.
Αυτό το «στόρυ» είχε βασιστεί σε όσα κατά καιρούς δημοσιεύονται στον διεθνή Τύπο για μεταμοσχεύσεις κλεμμένων οργάνων (μάτια, συκώτια, νεφρά, καρδιές κ.ά.) που αγοράστηκαν από διάφορους ενδιαφερόμενους μεγιστάνες.
Υπάρχει και τον άλλο με τον Αλβανό υπερεθνικιστή Χασίμ Θάτσι (Hashim Thaçi) νυν πρωθυπουργό του Κοσσόβου.
Πρόκειται για την έρευνα του ειδικού εισηγητή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι (Ελβετός), για το οργανωμένο έγκλημα με στοιχεία από πηγές του FBI και άλλων υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία ο Χασίμ Θάτσι εμπλέκεται σε υπόθεση εμπορίας οργάνων από αιχμαλώτους πολέμου, όταν ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσόβου (UCK) μαχόταν με τις σερβικές δυνάμεις για τον έλεγχο του εδάφους. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ στο Βελιγράδι ο Σέρβος αντεισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου, Μπρούνο Βέκαριτς, ζήτησε την κινητοποίηση όλων των οργάνων της δικαιοσύνης στην Αλβανία, το Κόσσοβο και τη Σερβία.
Στην ίδια έκθεση, ο Ντικ Μάρτι επισημαίνει ότι το δίκτυο αυτό μετέφερε Σέρβους κρατούμενους στην Αλβανία και τους σκότωνε με έναν πυροβολισμό στο κεφάλι, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα όργανά τους προς πώληση στη μαύρη αγορά της Κωνσταντινούπολης. Τις αποκαλύψεις του Μάρτι επιβεβαιώνουν απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ που έδωσε στη δημοσιότητα το WikiLeaks και όπου ο Χασίμ Θάτσι χαρακτηρίζεται ως το «μεγάλο ψάρι» του οργανωμένου εγκλήματος στο Κόσσοβο.
Να μην κατατεθεί το εν λόγω νομοσχέδιο, εκτός και αν ο υπουργός κ. Λοβέρδος, θα ήθελε να «στέψει» την θητεία του στο υπουργείο Υγείας με την υπογραφή του σε έναν τέτοιου είδους νόμο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου