Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η Ένωση Συντακτών για τους ισολογισμούς

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 
Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ 
ΤΩΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Για μια ακόμη φορά επιχειρείται η ανατροπή του καθεστώτος της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες που ισχύει με το νόμο 2190/1920, ο οποίος εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. Οργανώσεις επιχειρηματιών, με τη συνδρομή γνωστών εκδοτικών επιχειρήσεων του ημερησίου και περιοδικού Τύπου, πιέζουν για την κατάργηση της υποχρέωσης αυτής και την αντικατάστασή της με την δημοσίευση στο site που διατηρεί κάθε επιχείρηση, αδιαφορώντας για το ότι μια τέτοια ανατροπή. 
- Επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση αλλά και στη διαφάνεια και το θεσμικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων όλων των εταιρειών (Α.Ε. και Ε.Π.Ε.). 
- Μειώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου. 
- Δυναμιτίζει την εύθραυστη ισορροπία στην αγορά εργασίας στο χώρο των ΜΜΕ, συντείνοντας στην κατάργηση θέσεων εργασίας. Ευνοεί, σκανδαλωδώς, μεγάλες επιχειρήσεις. 
- Η δημοσίευση στο Διαδίκτυο των οικονομικών στοιχείων, εκ των πραγμάτων, κρίνεται επισφαλής (κίνδυνος αλλοίωσης των στοιχείων) σε σχέση με το γραπτό Τύπο. 
- Καταστρατηγεί στην πράξη την ισότιμη ενημέρωση των πολιτών. 
Εξ άλλου, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων τονίζει είναι χρέος της πολιτείας να εξασφαλίζει «ένα ικανό επίπεδο διαφάνειας και ασφάλειας όσον αφορά στις δραστηριότητες των εισηγμένων και μη εταιρειών αλλά και να καθιστά δυνατή μια ίση και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές πληροφορίες για όλους τους ενδεχόμενους επενδυτές. Το διαδίκτυο και πολύ περισσότερο οι ιστοσελίδες των επιχειρήσεων είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να αναπληρώσουν την πληροφόρηση του κοινού, την αξιοπιστία, την ασφάλεια και την διαφάνεια που παρέχει η δημοσίευση στην εφημερίδα». Εάν, μάλιστα, ληφθεί υπ’ όψιν ότι το κόστος για κάθε επιχείρηση είναι περίπου 415 ευρώ το χρόνο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι άλλοι είναι οι λόγοι και όχι οι οικονομικοί για τους οποίους οι επιχειρήσεις ζητούν την κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες. 
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις των επιχειρηματικών κύκλων που αποσκοπούν στην επιβολή ενός καθεστώτος αδιαφάνειας και επιλεκτικής πληροφόρησης και αδυναμίας ελέγχου των οικονομικών στοιχείων αυτών. Δηλώνουν δε, ότι θα αγωνιστούν με κάθε μέσο για να αποτραπεί η επιχειρούμενη ανατροπή του ισχύοντος, μέχρι σήμερα, καθεστώτος υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών και λοιπών οικονομικών στοιχείων εταιρειών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου