Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2008

Το παγκόσμιο Θέατρο πενθεί για τον Πίντερ

Την παραμονή των Χριστουγέννων έκλεισε τα μάτια του ένας μεγάλος του παγκόσμιου Θεάτρου, όπως ήταν ο διάσημος Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ. Ήταν 78 χρόνων και είχε δώσει μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο.
Ο Χάρολντ Πίντερ είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2005 και είχε συγγράψει περισσότερα από 30 θεατρικά έργα, τα οποία κατατάσσονται από τους κριτικούς μεταξύ των καλύτερων έργων που γράφτηκαν στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα. 
Η συγγραφική του ιδιότητα δεν περιορίστηκε όμως μόνο στα θεατρικά έργα. Ήταν και ποιητής και είχε γράψει και σενάρια για ταινίες, πολλά εκ των οποίων ήταν προσαρμογή των έργων του για τον κινηματογράφο. Ο Βρετανός συγγραφέας είχε σκηνοθετήσει και πολλές θεατρικές παραστάσεις. Η δράση του Πίντερ δεν περιοριζόταν όμως μόνο στη συγγραφή και τη θεατρική σκηνοθεσία. Ήταν επίσης ένας πολύ σημαντικός πολιτικός ακτιβιστής, ο οποίος παρενέβαινε συστηματικά και ριζοσπαστικά στα πολιτικά δρώμενα. 
Τη δεκαετία του '80 ασκούσε κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν και στη σύγχρονή του Βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ πιο πρόσφατα είχε στρέψει το θυμό του κατά της δέσμευσης του ΟΗΕ στο Κόσοβο (1999), την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν (2001) και τον πόλεμο στο Ιράκ (2003), συγκρίνοντας τον Τόνι Μπλερ με «έναν ανόητο γεμάτο ψευδαισθήσεις» και χαρακτηρίζοντας τον Τζορτζ Μπους «εγκληματία πολέμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου