Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Το week end του κ. Ραγιά

«Ανυπομονώ πότε θά’ ρθει εκείν’ η ώρα, που θα πάρω την τζιπάρα μου και θα την κάνω για το εξοχικό μου. Να κάνω το μπανάκι μου, να λιαστώ, να χλαπακιάσω, να ρίξω τις ξάπλες μου, να δω καμμιά μ@#$8*α στην τηλεόραση - και γ@#ω ‘το, να κόψω τα νύχια μου!»…
Μπορεί η Ελλάδα να περιμένει με ανυπομονησία το τι θα πει ο Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη, αλλά ο κ. Ραγιάς και το σόϊ του, δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Για άλλα ανυπομονούν.
Είναι υπάκουοι υπήκοοι! Πολίτες που ανέχονται τα πάντα αρκεί να έχουν την ησυχία τους. Τι τους νοιάζει αυτούς η ακρίβεια, η ανεργία, η στέρηση… Έχουν λύσει τα προβλήματά τους. Φεσώνουν τη μισή αγορά, γεμίζουν τα πορτοφόλια τους με πιστωτικές κάρτες και… εννιά έχει ο μήνας!
Βέβαια, πέφτουν «στριμωξίδια» όταν έρχεται η ώρα της καταβολής του «μπερντέ», αλλά όλο και κάτι γίνεται. Κάποια κομπινίτσα, κάποια λοβιτούρα… Αρκεί να μην δυσαρεστείται η εξουσία!
Εκείνα τα 400 χρόνια του κ. Ραγιά, είχαν καταγραφεί με δυό λέξεις το 1979, τότε που ο Λουκιανός Κηλαηδόνης είχε κυκλοφορήσει ένα τραγουδάκι της… πλάκας – τόσο «της… πλάκας» που τα πνευστά που ακούγονται δεν είναι από κανονικά όργανα, αλλά από… στόματα συνεργατών του! Αυτό το «τραγουδάκι» λοιπόν, που το λένε «Τα νέα μέτρα», κατάφερε να αποκτήσει μία απίθανη διαχρονικότητα. Να γιατί!

Δεν μας τρομάζουν τα νέα μέτρα
δεν μας τρομάζει εμάς πληθωρισμός.
Δεν μας τρομάξανε τόσα και τόσα
θα μας τρομάξει τώρα ο καπιταλισμός.
Δεν μας τρομάζουν τα νέα μέτρα
δεν μας τρομάζει εμάς το ενεργειακό.
Δεν μας τρομάξανε τόσα και τόσα
θα μας τρομάξει το κυκλοφοριακό.
Εδώ μας κλείνουν τώρα μέσα από τις δύο
και το δεχτήκαμε στα σιωπηλά,
τι κι αν μας βάλουνε στα καύσιμα δελτίο,
δεν μας… φοβίζουν και το ξέρουνε καλά!
Δεν μας τρομάζουν τα νέα μέτρα,
τα συνηθίζουμε σιγά-σιγά…

Μια κι αρχίσαμε με Λουκιανό, ας τελειώσουμε με… Κηλαηδόνη και λίγα στιχάκια από το τραγούδι «Μακριά από την πόλη» που έγραψε στα «Μικροαστικά» του ο αξέχαστος Γιάννης Νεγρεπόντης, στις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Πού κι αν δεν είναι διαχρονικό!
Μεταξύ άλλων…

…Καλά τά ΄χω μ’ όλους - εμπόρους κι εφόρους
δεν θα πεινάσει η οικογένεια
που λέει ο λόγος - καλά όλα κι άγια
ησυχία τάξη κι ασφάλεια…

Κάθε επίλογος είναι περιττός, καθώς αυτή είναι αρμοδιότητα που αφορά τον κ. Ραγιά και όλο του το σόϊ… .

*** Από το ηλεκτρονικό πολιτιστικό περιοδικό "φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου