Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Η Ελλάδα για τα παιδάκια της Ζάμπια


Το όραμα του EURONEM και της προέδρου του κας Νάσιας Μιχαλοπούλου για μείωση της μετανάστευσης και του αναλφαβητισμού στον Τρίτο Κόσμο γίνεται πραγματικότητα.
Το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Δίκτυο, EURONEM έχει αναλάβει την πρωτοβουλία της ανέγερσης σχολείου στη Λουσάκα της Ζάμπια σε χώρο που παραχώρησε η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της αφρικανικής χώρας.
Το πρώτο δημοτικό σχολείο (750 τ.μ.) θα καλύψει τις ανάγκες των ορθόδοξων παιδιών, καθώς και αυτών ολόκληρης της περιοχής, που δεν έχει σχολικά κτίρια και οι μαθητές διδάσκονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, κυρίως κατά την περίοδο των τροπικών βροχών.
Το μεγαλόπνοο αυτό έργο που θα αποτελέσει κοιτίδα βασικής εκπαίδευσης για τα πάμπτωχα παιδιά της Ζάμπια, εντάσσεται στους στόχους της χιλιετίας του ΟΗΕ. Εκτός των άλλων ενισχύει και το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή και παράλληλα προωθεί την ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης, αλληλεγγύης, του δικαιώματος στη μόρφωση και της δημιουργίας κοινωνικού κράτους στον Τρίτο Κόσμο.
Στην πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου του EURONEM και μελών του Δικτύου για την επιστασία των τελικών εργασιών διαπιστώθηκε ότι το έργο είναι στην τελική ευθεία, παρ’ όλες τις άσχημες καιρικές συνθήκες που πολλές φορές αποτέλεσε παράγοντα καθυστέρησης.
Σε δηλώσεις της η κα Νάσια Μιχαλοπούλου τόνισε: «Μόνο μέσα από μεγάλα έργα υποδομής και λιγότερο από περιστασιακά έργα φιλανθρωπίας, καταπολεμείται στη ρίζα του το πρόβλημα της φτώχειας και του αναλφαβητισμού. Διότι δημιουργείς μορφωμένους και συνειδητοποιημένους πολίτες που μπορούν να χαράξουν και να δημιουργήσουν μία γόνιμη ζωή στη χώρα τους, να οραματιστούν ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο που γεννήθηκαν. Ένα από τα σοβαρότερα και πιο επείγοντα διεθνή προβλήματα σήμερα είναι η κατάσταση εκατομμυρίων προσφύγων, που είναι διεσπαρμένοι ανά τον κόσμο και ζουν μέσα σε φοβερές συνθήκες». 
Το έργο πραγματοποιείται με τη στήριξη της Hellenic Aid στο πλαίσιο του προγράμματος της Αναπτυξιακής Βοήθειας των υποανάπτυκτων περιοχών της υποσαχάριας ζώνης του υπουργείου Εξωτερικών.
Για όποιον ενδιαφέρεται, περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις:
Νάσια Μιχαλοπούλου 6944.459639 και Γιώργος Σιάφης (γεν. γραμμ.) 6972.281617.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου