Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Μειώνεται ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου

Τα αποτελέσματα της πολυαναμενόμενης από τη διεθνή κοινότητα των καρδιολόγων μελέτης BEAUTIFUL, ανακοινώθηκαν στο Μόναχο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (30 Αυγούστου - 3 Σεπτεμβρίου). Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από 781 κέντρα σε 33 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε 10.917 στεφανιαίους ασθενείς. Για τους ασθενείς με δυσλειτουργία αριστερής κοιλίας (ΑΚ) και καρδιακή συχνότητα (ΚΣ) μεγαλύτερη από 70 σφύξεις/λεπτό η μελέτη έδειξε ότι έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Το αισιόδοξο όμως συμπέρασμα είναι ότι σε αυτούς τους ασθενείς (με ΚΣ ≥ 70 σφύξεις/λεπτό) η αγωγή με Ivabradine μειώνει κατά 1/3 (!) τον κίνδυνο των πιο σημαντικών στεφανιαίων επεισοδίων, όπως θανατηφόρο ή μη-θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία επαναγγείωση, ακόμα και όταν αυτοί οι ασθενείς λαμβάνουν παράλληλα την συνιστώμενη θεραπεία.

Παρά τις μέχρι τώρα εξελίξεις στην καρδιολογία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναφέρει ότι μέχρι το 2030 η στεφανιαία νόσος θα παραμείνει το κυρίαρχο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως1. Η Ivabradine θα βοηθήσει να μειωθεί αυτή η εκτίμηση γιατί όπως αποδείχθηκε στη μελέτη BEAUTIFUL η Ivabradine μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά 36% και την ανάγκη επαναγγείωσης κατά 30%.

Ο Πρόεδρος της ανεξάρτητης Εκτελεστικής Επιτροπής της BEAUTIFUL, καθ. Kim Fox μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σχολίασε: «Ήταν ήδη γνωστό ότι η Ivabradine μειώνει την ισχαιμία. Με τα αποτελέσματα της BEAUTIFUL, η Ivabradine είναι η πρώτη αντιστηθαγχική αγωγή που έχει αποδείξει ότι μειώνει το έμφραγμα του μυοκαρδίου και την επαναγγείωση και έχει ένα καλό προφίλ ανοχής ακόμα και όταν συγχορηγείται μαζί με άλλα φάρμακα. Αυτό είναι το τέλειο πρότυπο για κάθε αντιστηθαγχικό, αντι-ισχαιμικό φάρμακο». Ενώ έκλεισε συνοψίζοντας: «Οι μισοί από τους στεφανιαίους ασθενείς έχουν ΚΣ σε ηρεμία πάνω από 70σφύξεις/λεπτό. Αυτοί οι ασθενείς μπορούν τώρα να επωφεληθούν από μία αγωγή η οποία θα μειώσει πολύ την πιθανότητα να υποστούν ακόμη μια καρδιακή προσβολή ή ακόμα μια επέμβαση».

Επομένως, τα αποτελέσματα της BEAUTIFUL αποτελούν το επόμενο βήμα στην αντιμετώπιση των στεφανιαίων ασθενών με ΚΣ πάνω από 70σφύξεις/λεπτό, διότι για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι η αποκλειστική μείωση της ΚΣ με την Ivabradine μειώνει κι άλλο τα στεφανιαία επεισόδια ακόμα και στους ασθενείς που λαμβάνουν την μέχρι τώρα προτεινόμενη καρδιαγγειακή θεραπεία. Αυτή η μελέτη επιπλέον επιβεβαιώνει ότι η Ivabradine είναι ασφαλής και καλά ανεκτή και μπορεί να συγχορηγηθεί με τα ευρέως συνταγογραφούμενα καρδιαγγειακά φάρμακα. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, Καθ. Roberto Ferrari είπε: «Στους στεφανιαίους ασθενείς συχνά γίνονται πολλές εξετάσεις, αλλά η απλή μέτρηση της ΚΣ δε γίνεται. Η BEAUTIFUL ενίσχυσε την ανάγκη να μετράται η ΚΣ σε όλους τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο και εάν η καρδιακή τους συχνότητα είναι υψηλότερη από 70σφύξεις/λεπτό να μειώνεται, χορηγώντας τους Ivabradine επιπλέον της υπάρχουσας αγωγής».

 Αναλυτικά στοιχεία για τη BEAUTIFUL

Η μελέτη BEAUTIFUL ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2004, υπό την καθοδήγηση ανεξάρτητης Εκτελεστικής Επιτροπής με τον πρώτο ασθενή να εγγράφεται στις αρχές του 2005. 10.917 στεφανιαίοι ασθενείς με δυσλειτουργία ΑΚ εντάχθηκαν σε 781 κέντρα σε 33 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η μέση ΚΣ αυτών των ασθενών ήταν 71 σφύξεις/λεπτό και οι μισοί από αυτούς είχαν ΚΣ υψηλότερη από 70 σφύξεις/λεπτό. Σε αυτούς τους ασθενείς ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 34% για τον καρδιαγγειακό θάνατο, 46% για το έμφραγμα του μυοκαρδίου, 56% για την καρδιακή ανεπάρκεια και 38% για τη στεφανιαία επαναγγείωση.

 Στοιχεία για τη δραστική ουσία IVABRADINE

Η δραστική ουσία Ivabradine, έχοντας πάρει Πανευρωπαϊκή έγκριση (2003), χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από το 2006 για την φαρμακευτική αντιμετώπιση των καρδιοπαθών, καθώς επιτυγχάνει αποκλειστική μείωση της καρδιακής συχνότητας χωρίς να προκαλεί τις ανεπιθύμητες ενέργειες που συνδέονται με άλλους αντιστηθαγχικούς παράγοντες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου