Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Επέτειος δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη

Σαν σήμερα 19 χρόνια οι σφαίρες της 17 Νοέμβρη αφαίρεσαν τη ζωή από τον Παύλο Μπακογιάννη και από την Ελλάδα έναν έντιμο άνθρωπο της πολιτικής. Ήταν το πρωινό της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου 1989...
Ο Παύλος Μπακογιάννης ήταν ο πρωτεργάτης του νομοσχεδίου για την απάλειψη των συνεπειών του Εμφυλίου, πρωταγωνιστής στη συγκρότηση της κυβέρνησης Ν.Δ. - Αριστεράς. 
Γιος του παπά - Κώστα και της Ειρήνης γεννήθηκε το 1937 στη Βελωτά Ευρυτανίας και ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας Μπακογιάννη. Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στη Παντειο Σχολή. Πτυχιούχος Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών των Γερμανικών Πανεπιστημίων Μονάχου, Τύμπιγκεν και Κωνστάντσας στο Πανεπιστήμιο της οποίας, στη συνέχεια ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών. Ο Παύλος Μπακογιάννης δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του '60 και για περίπου 10 χρόνια διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της Βαυαρίας. 
Το πραξικόπημα του '67 τον βρήκε διευθυντή του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας. Από τη πρώτη στιγμή τάχθηκε εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Τα σχόλια και οι ειδήσεις που μετέδιδε το ελληνόφωνο πρόγραμμα αυτού του ραδιοφωνικού σταθμού μεταδίδονταν και από τη «Ντόϋτσε Βέλλε» και πολύ γρήγορα έγιναν σημείο αναφοράς για όλους τους Έλληνες που αγωνίζονταν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. 
Το 1974 αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας επέστρεψε στην Ελλάδα όπου στηv περίοδο της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή ανέλαβε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του τότε ΕΙΡΤ. Το 1974 παντρεύτηκε τη Ντόρα, με την οποία είχε γνωριστεί τα χρόνια που ήταν στην Γερμανία, όταν εκείνη σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Απέκτησαν δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα. 
Αργότερα, εργάσθηκε ως πολιτικός συντάκτης και αναλυτής στην εφημερίδα «Το Βήμα» και το 1982 αναλαμβάνει εκδότης - διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ένα» έως τον Φεβρουάριο του 1985. Από το Νοέμβριο του 1985 μέχρι το Νοέμβριο του 1989 διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ κ. Κων. Μητσοτάκη. 
Ο Παύλος Μπακογιάννης στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 εκλέχθηκε βουλευτής Ευρυτανίας. Το καλοκαίρι του 1989 ήταν μια ιδιαιτέρως ρευστή περίοδος για την πολιτική ζωή της Ελλάδας. Χρειάστηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για να αποκτήσει η ΝΔ αυτοδυναμία, αν και είχε τη λαϊκή πλειοψηφία με το 45% των ψηφοφόρων. 
Ο Παύλος Μπακογιάννης πολιτικός του διαλόγου και της συναίνεσης πρωταγωνίστησε στις συζητήσεις σύγκλησης μεταξύ της ΝΔ και του Συνασπισμού για να δοθεί στον τόπο κυβερνητική διέξοδος. Ο ίδιος ήταν από τους πρωταγωνιστές της κυβέρνησης της Ν. Δ. και του Συνασπισμού με πρωθυπουργό τον βουλευτή της Ν. Δ. , κ. Τζανή Τζαννετάκη. Διαμόρφωσε την πολιτική πλατφόρμα που επέτρεψε στα κόμματα να εγκαταλείψουν την πολιτική των διαχωριστικών γραμμών και της πολιτικής οξύτητας και έντασης. 
Το καλοκαίρι εκείνο ήταν ο εισηγητής εκ μέρους της Ν. Δ. του νομοσχεδίου για την απάλειψη των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου που αποτέλεσε τη σφραγίδα της πολιτικής της εθνικής συμφιλίωσης. 
Ο Παύλος Μπακογιάννης δολοφονήθηκε από την 17 Νοέμβρη το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου στην είσοδο της πολυκατοικίας που στεγάζονταν το γραφείο του, λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για την παραπομπή των πολιτικών υπευθύνων για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Την ημέρα που δολοφονήθηκε εγκρίθηκε από την τότε ΕΟΚ η χρηματοδότηση του ειδικού προγράμματος που ο ίδιος είχε καταρτίσει για την ιδιαίτερη πατρίδα του - την Ευρυτανία... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου