Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Π. Καρβούνης: Τα 9 στοιχήματα της Ελλάδας

Ένα βαρυσήμαντο άρθρο του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνου Καρβούνη, για την Ευρώπη και την Ελλάδα, αναρτήθηκε χθες στο Real.gr. Και επειδή ο κ. Καρβούνης, όποτε «μιλήσει» έχει κάτι να πει, η κάθε παρέμβασή του δεν περνάει απαρατήρητη – εκτός και αν καμμιά  φορά κάποιους ενοχλεί…
Όπως π.χ., η προ καιρού δήλωσή του (22/8/2013) στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) ότι η Τρόικα ποτέ δεν ζήτησε την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών α' κατοικίας για ευάλωτους πολίτες. Μία δήλωση που αποσιωπήθηκε και αναρτήθηκε μόνον σε «ανένταχτους» δημοσιογραφικούς ιστοχώρους. (ΚΛΙΚ).
Ο Πάνος Καρβούνης στο άρθρο του λέει «πολλά». Τίτλος: «9 στοιχήματα και 1 ευχή για την Ευρώπη και την Ελλάδα το 2014» και γράφει:

1) Η Ευρωζώνη όρθια: Ας ξεκινήσουμε με ένα στοίχημα ήδη κερδισμένο. Πριν κάτι παραπάνω από ένα χρόνο οι Κασσάνδρες προέβλεπαν "σκότος και έρεβος", διάλυση και καταποντισμό για τη ζώνη του Ευρώ. Η Ιρλανδία ξεμπέρδεψε ήδη με το μνημόνιο, η Ισπανία βρίσκεται εκτός κινδύνου ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2014 η Ευρωζώνη αποκτά και νέο μέλος, την Λετονία! Την στιγμή που η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, βρίσκεται σε καλό δρόμο για να μπορέσει και αυτή σύντομα να αφήσει πίσω της την εποχή των μνημονίων.
2) Τραπεζική Ένωση: Στο τέλος του 2013 αλλά και όλη την χρονιά έγιναν κολοσσιαία βήματα. Κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας θα κορυφωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, δηλαδή τα επιπλέον βήματα που πρέπει να γίνουν πέρα από τον μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και αφορούν στο μηχανισμό εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης των τραπεζών αλλά και στο σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Συμβούλιο των Υπουργών των Οικονομικών της Ένωσης επιτρέπουν αισιοδοξία ως προς την θετική εξέλιξη αυτής της τεράστιας σημασίας πολιτικής για την Ένωση η οποία δεν διασφαλίζει μόνο του τραπεζίτες αλλά κυρίως τους καταθέτες, τους φορολογούμενους πολίτες και θα οδηγήσει και σε μείωση των επιτοκίων.
3) "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο": Ένας νέος ενισχυμένος μηχανισμός εποπτείας για όλα τα κράτη μέλη ανεξαρτήτως εσωτερικής οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης ή μη. Το "Ευρωπαϊκό εξάμηνο" είναι το "τίμημα" που καλούνται πλέον να "πληρώσουν" τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης προκειμένου να μοιράζονται ένα κοινό νόμισμα. Σημαίνει, εκτός των άλλων, εκ των προτέρων έγκριση των εθνικών προϋπολογισμών, εποπτεία της σωστής εφαρμογής τους, αναπομπή εθνικών προϋπολογισμών αλλά και επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Σημαίνει τήρηση δημοσιονομικών προϋποθέσεων προκειμένου τα κράτη-μέλη να εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στα Ευρωπαϊκά Ταμεία. Σημαίνει ακόμα, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, συνυπολογισμό των δεικτών απασχόλησης και των κοινωνικών δεικτών στη χάραξη πολιτικής. Αν και δεν του έχουμε δώσει πολλή σημασία, θα αφορά και την Ελλάδα όταν η χώρα εξέλθει από το Μνημόνιο.
4) Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο: Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα γίνει μάρτυρας της ενεργοποίησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων που αφορούν σε όλους σχεδόν τους τομείς πολιτικής της Ένωσης: από την μετανάστευση και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων μέχρι την κοινή αγροτική πολιτική, την ενίσχυση των λιγότερο αναπτυγμένων περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ψηφιακή σύνδεση της Ενωμένης Ευρώπης. Την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα θα λάβει πάνω από 35 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα πρέπει να απορροφήσει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται για να βοηθήσει στην ανάκαμψη.
5) Μετανάστευση: Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και των συνόρων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας. Η τραγωδία στη Λαμπεντούζα, μια από τις πολλές που γνώρισε η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση των ηγετών και των πολιτών της ΕΕ για λήψη μέτρων. Όπως και η αρμόδια Επίτροπος τόνισε κατά την επίσκεψή της, η Ελλάδα έχει εμφανώς "συμμαζέψει" την κατάσταση, αλλά μένουν ακόμα να γίνουν πολλά. Σε αυτή την κατεύθυνση πρόσφατα υπογράφηκε η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με στόχο τη θεσμοθέτηση γρήγορων διαδικασιών επαναϋποδοχής ατόμων που εισήλθαν στην Ελλάδα παράνομα.
6) Ελληνική οικονομία: Η Ελληνική Προεδρία θα διεξαχθεί σε βελτιωμένο οικονομικό και, ας ελπίσουμε, κοινωνικό κλίμα. Οι τελευταίες σχετικές προβλέψεις για το 2014 και 2015 αναδεικνύουν το κλείσιμο ενός αρνητικού κύκλου και την έναρξη μιας νέας θετικής προοπτικής για τη χώρα. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να είναι στο -2% το 2014 και στο -1,1% το 2015, το οποίο αποτελεί εκπληκτική επίδοση όταν το 2009 έκλεισε με σχεδόν -16%! Η ανάπτυξη (ΑΕΠ) αποκτά θετικό πρόσημο για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια ύφεσης και η ανεργία αναμένεται να παρουσιάσει ελαφρά κάμψη από το 2014. Παράλληλα, το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα επιτρέψει την περαιτέρω μείωση του χρέους, πιθανότατα μετά το καλοκαίρι του 2014.
7) Η Ευρώπη δίπλα στην Ελλάδα: Η πρόσκληση του Πρωθυπουργού να συμμετάσχει στην συνεδρία του Κολλεγίου των Επιτρόπων που πραγματοποιήθηκε στις 4/12/2012 στις Βρυξέλλες, αποδεικνύει την πολιτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστήριξη έχει επίσης δοθεί για την σωστή προετοιμασία και την επεξεργασία φακέλων/προτεραιοτήτων και μέσω των πολυάριθμων επισκέψεων αξιωματούχων στην Αθήνα. Παράλληλα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στηρίζει την Ελληνική Κυβέρνηση να κερδίσει και αυτό το στοίχημα οργανώνοντας, εκτός των άλλων, επισκέψεις υψηλού επιπέδου με κορυφαία εκδήλωση την επίσκεψη στην Αθήνα του Κολλεγίου των Επιτρόπων σε απαρτία στις 8/1/2014, συνδιοργανώνοντας/υποστηρίζοντας τα Άτυπα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ, υποστηρίζοντας την επικοινωνία και τη διερμηνεία με την παροχή του πιο εκπαιδευμένου προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλπ. Παράλληλα συνεχίζεται η στήριξη από πλευράς ΕΕ στον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού κράτους με την παροχή τεχνικής βοήθειας χωρίς κόστος για το ελληνικό κράτος, μέσω της "Ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα".
8) Ευρωεκλογές: "Δράσε, Αντίδρασε, Επηρέασε" είναι το σύνθημα των εκλογών του Μαΐου. Δεδομένων των ακραίων φαινομένων λαϊκισμού και, εν τέλει, φασισμού που με αγωνία βλέπουμε να πολλαπλασιάζονται στις χώρες της Ευρώπης, το σύνθημα αυτό είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρο. Γιατί ο κίνδυνος δεν είναι ο ευρωσκεπτικισμός που στο κάτω-κάτω συσπειρώνει όσους πιστεύουν στην Ευρώπη και τους "αναγκάζει" να κάνουν την Ευρώπη πειστικότερη απέναντι σε όσους την αμφισβητούν. Το βασικό πρόβλημα είναι η ακρότητα και σε αυτή πρέπει να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις.
9) Κατάρριψη των μύθων: Ελπίζω ότι η Ελληνική Προεδρία θα χαρακτηριστεί και από την κατάρριψη πλήθους μύθων που καλλιεργήθηκαν όλο το 2013 και εντέλει τροφοδοτούν τον ευρωσκεπτικισμό. Για να βάλουμε λοιπόν (ξανά) τα πράγματα στη θέση τους, η Τρόικα δεν ζήτησε: την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών α' κατοικίας για ευάλωτους πολίτες, να οργανώσει το κράτος καταυλισμούς προκειμένου να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας, να κοπεί το ρεύμα στους αδυνατούντες να πληρώσουν, λόγω ανεργίας, πολίτες, την απόλυση εργαζομένων από τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες χωρίς αποζημίωση, την μη συνταξιοδότηση νέων συνταξιούχων το 2014, τον υπολογισμό συντάξεων ανάλογα με το εισόδημα του συνταξιοδοτούμενου και όχι τον χρόνο και το ύψος ασφάλισης, το κλείσιμο της ΕΡΤ, την αύξηση των διοδίων ως επακόλουθο της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια των 4 μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, να διακοπεί η παροχή υπηρεσιών υγείας σε άνεργους πολίτες, να κουρευτούν οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ. Και επίσης η τρόικα … δεν χτύπησε, τον περασμένο Νοέμβρη, μοτοποδηλάτη στην οδό Νίκης όταν ένα αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες άνοιξε την πόρτα. Το αυτοκίνητο ανήκε σε πρεσβεία φίλης χώρας.
Μια ευχή: Συχνά τελευταία διατυπώνεται η άποψη ότι η παρούσα συγκυρία είναι εξαιρετικά δυσμενής για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, οπότε, "τι τις θέλουμε τώρα τις Προεδρίες;". 
Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι: πρώτον, η Ελλάδα πέραν της συγκυρίας, είναι ισότιμο θεσμικά μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα αναλαμβάνει περιοδικά την Προεδρία όπως όλα τα κράτη-μέλη και, δεύτερον, είναι αμφίβολο αν κάποια συγκυρία μπορεί να θεωρηθεί ιδανική για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Μπορεί αυτή η Ελληνική Προεδρία να είναι "σπαρτιατική" ως προς τον προϋπολογισμό της αλλά, με την κατάλληλη διαχείριση, τα κέρδη θα είναι τόσο ευρωπαϊκά όσο και εθνικά. Και όσον αφορά στη χώρα τα κέρδη μπορούν να είναι τόσο πρακτικά και οικονομικά όσο και κυρίως ψυχολογικά για ένα λαό που τέσσερα χρόνια τώρα καταβάλλει υπέρογκες προσπάθειες. 
Η Ελληνική Προεδρία μπορεί να ενισχύσει τους αγώνες αυτών των ανθρώπων αναδεικνύοντας την εικόνα μας χώρας που αναλαμβάνει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαθιστώντας τον τρόπο παρουσίασης της χώρας στα ξένα μέσα ενημέρωσης, και εν τέλει αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών των άλλων χωρών του κόσμου στους πολίτες της Ελλάδας. 
Ας μη χαθεί αυτή η ευκαιρία! Για να θυμηθούμε και να θυμίσουμε ότι εν τέλει εδώ, στην Ελλάδα, ξεκίνησαν όλα. Το ότι ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί το θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού δεν είναι θέμα εθνικής αλαζονείας αλλά μια πραγματικότητα. Η Ελλάδα δεν ανήκει απλά στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου