Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2013 - Αποκαλυπτικά και συγκλονιστικά τα στοιχεία

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, η παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2013 του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, από τη διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ Βάλια Αρανίτου, και τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΝΕΜΥ, καθηγητές Ιωσήφ Χασσίδ και Απόστολο Δεδουσόπουλο.
Για πρώτη φορά, επί των συμπερασμάτων της Έκθεσης τοποθετήθηκαν οι διευθυντές των του  ΙΟΒΕ καθ. Νικόλαος Βέττας, του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – καθ. Σάββας Ρομπόλης και του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ καθ. Διονύσης Γράβαρης.
Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι το εμπόριο εξακολουθεί να στηρίζει καθοριστικά την απασχόληση στη χώρα μας, αλλά οι εργαζόμενοι σε αυτό μειώνονται διαρκώς…
Συγκεκριμένα, η απασχόληση στο εμπόριο υποχώρησε για πέμπτη συνεχή χρονιά, καθώς το 2013 χάθηκαν 23.194 θέσεις εργασίας (πτώση κατά 3,4%). Σήμερα, στο εμπόριο απασχολούνται 656.156 εργαζόμενοι. 
Δυστυχώς, δηλαδή, σταθεροποιούμαστε για 2η χρονιά κάτω από τις 700.000 θέσεις και έχουμε φτάσει πλέον στα επίπεδα του 1997…
Συνολικά την τελευταία 5ετία, έχουν χαθεί 176.400 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 21,2%. Την περίοδο 2008-2013 το λιανικό εμπόριο έχασε το 18,5% των θέσεων εργασίας, το χονδρικό εμπόριο το 24,3% και το εμπόριο αυτοκινήτων το 30,2%.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ, οι προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για την εξέλιξη των οικονομικών αποτελεσμάτων τους το 2014 παραμένουν απαισιόδοξες, σε χαμηλότερο όμως βαθμό συγκριτικά με πέρυσι. Προβληματισμός υπάρχει στις επιχειρήσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση:
-Στις ΑΕ και ΕΠΕ, οι κυριότερες επιλογές είναι ο  περιορισμός του κόστους λειτουργίας (26%), η μείωση τιμών και η μείωση προσωπικού (από 13%). Συνεπώς, η πτώση της ζήτησης οδηγεί και σε επιλογές τιμολογιακής αναπροσαρμογής, λύση την οποία «απέφευγαν» οι μεγάλες εταιρείες, αφού στην περσινή έρευνα η μείωση τιμών αναφερόταν ως 5ο σε βαρύτητα μέτρο.
-Στις ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις, οι κυριότερες επιλογές είναι ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας (21,6%) η μείωση τιμών (16,3%) και η αύξηση προσφορών/παροχών (15,9%). Οι αναφορές στο μέτρο της μείωσης προσωπικού αθροίζουν ποσοστό πολύ χαμηλότερο (5,9%) σε σχέση με τις ΑΕ και ΕΠΕ (13%).
«Κεραυνοί» Κορκίδη
Εν τω μεταξύ «καταπέλτης» κατά των στοιχείων του ΟΑΣΕ υπήρξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις προβλέψεις για το 2014, λέγοντας:
«Θα ήθελα να σταθώ λίγο στις προβλέψεις για το 2014, όπου εκτός την επιστημονική προσέγγιση υπάρχει και η εμπειρική εκτίμηση. Παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για το 2014 παραμένουν απαισιόδοξες, η αίσθηση μου είναι ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά συρρίκνωσης της εμπορικής δραστηριότητας και το 2014 θα έχουμε σταθεροποίηση της κατανάλωσης και δειλά-δειλά μία μικρή αύξηση στο τζίρο όλων των χώρων του εμπορίου.
Ο λόγος που τολμώ να εκφράσω την άποψη μου πηγάζει από τις περιοδικές έρευνες της ΕΣΕΕ, αλλά και την πρόσφατη Έκθεση της Κομισιόν για τις Ευρωπαϊκές ΜμΕ, που σε πολλά σημεία επιβεβαιώνει τα φετινά αποτελέσματα της Ετήσιας Έκθεσης μας. 
Για το 2014 μειωμένες πωλήσεις και κέρδη εκτιμούν οι 5 στις 10 ατομικές, ΟΕ και ΕΕ, ενώ 4 στις 10 ΕΠΕ και ΑΕ.
Το πρόβλημα της ρευστότητας θα συνεχίσει να απασχολεί 6 στις 10 ατομικές, ΟΕ και ΕΕ, ενώ 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ όταν πέρυσι η απαισιοδοξία ήταν 8 και 6 στους 10 αντίστοιχα.
Η απόλυτη πλειονότητα ανεξαρτήτως μορφής και μεγέθους εμπορικής επιχείρησης, προβλέπει στασιμότητα απολύσεων και διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Σχεδόν 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ και 5 στις 10 ατομικές και προσωπικές θεωρούν πιθανό το 2014 να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Λιγότερες από 2 στις 10 ατομικές ΟΕ και ΕΕ και μόλις 1 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ θεωρούν πιθανό να βάλουν λουκέτο».

Σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, είπε:

«Όσο για τη λειτουργία όλων των καταστημάτων ανεξαρτήτως μεγέθους 52 Κυριακές τον χρόνο με την οποία ο Έλληνας καταναλωτής θα εξοικονομήσει 2,5 δισ. €! από το σύνολο των 5,2 δισ. των περίφημων αλλαγών του ΟΟΣΑ, είμαι πράγματι πολύ  περίεργος να δω πως υπολογίζεται. Εάν μάλιστα αποδειχθεί πως κάθε Κυριακή θα εξοικονομούμε 48 εκ. € τότε θα πρέπει όλοι μαζί να ψάξουμε για άλλες 52 Κυριακές τον χρόνο. Είναι προφανές ότι όλοι οι υπολογισμοί γίνονται «ceteris paribus».
»Η έκθεση του ΟΟΣΑ στο περιβάλλον λειτουργίας της αγοράς που προτείνει, ζητά την πλήρη απελευθέρωση του υπαίθριου εμπορίου, αγνοώντας το παραεμπόριο, ενώ κάνει ειδική αναφορά στην εξαίρεση του Κυριακάτικου Παζαριού του Πειραιά που πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω.
»Ως προς το γάλα επίσης αγνοεί το κόστος επιστροφής του απούλητου γάλακτος από τα Σούπερ Μάρκετ που υπολογίζεται στο 5% της τιμής, ενώ για το ψωμί είναι γνωστό ότι αντί να αυξηθεί η τιμή μειώθηκε η ποσότητα».
Και, εκτός των άλλων, επεσήμανε:
«Ως γνωστό η "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ κάνει λόγο για 555 εμπόδια και 329 προτάσεις με κατάργηση χιλιάδων διατάξεων και όφελος 5,2 δις για τον καταναλωτή από αλλαγές σε μόλις 4 αγαθά της αγοράς. Οι εισηγήσεις ότι το "άνοιγμα" της αγοράς θα ρίξει τις τιμές μέχρι σήμερα δεν επιβεβαιώνονται, αφού αντίθετα διαπιστώνουμε "κλείσιμο" των ΜμΕ, διεύρυνση των πολυεθνικών και αύξηση των τιμών. Καμία σοβαρή επαγγελματική ομάδα δεν αντιδρά αρνητικά, αλλά επιδιώκει τη μείωση των τιμών. Το "σταυρόλεξο της ακρίβειας" δεν λύνεται με 4 μόνο προϊόντα, αλλά με μειώσεις σε όλα τα βασικά αγαθά, με φορολόγηση των ενδοομιλικών συναλλαγών και δεν απαιτεί «ισχυρούς» αλλά ικανούς λύτες»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου