Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Πώς η όπερα "Nabucco" ξεσήκωσε τους Ιταλούς



Οι Ιταλοί φιλόμουσοι, δεν αδιαφορούν για τα όσα συμβαίνουν γύρω τους και δεν πηγαίνουν στην όπερα, μόνον για κοινωνική... αναγνώριση.
Πριν το κλικ στο video, ας αναγνωστεί το παρακάτω κείμενο...

Στις 12 Μαρτίου, ο Silvio Berlusconi κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Η Ιταλία γιόρταζε τα 150 χρόνια από την ίδρυσή της και με αυτή την ευκαιρία, στην όπερα της Ρώμης, δόθηκε μια παράσταση όπερας, της πιο συμβολικής αυτής της ενοποίησης: Nabucco του Giuseppe Verdi υπό τη διεύθυνση του Riccardo Muti.
Το έργο Nabucco του Verdi, όπως είναι γνωστό, πρόκειται για ένα έργο τόσο μουσικό όσο και πολιτικό: αφορά την ιστορία της σκλαβιάς των Εβραίων στη Βαβυλώνα, και η περίφημη άρια «Va pensiero» τραγουδιέται από τους καταπιεσμένους σκλάβους. Στην Ιταλία, το τραγούδι αυτό είναι το σύμβολο της αναζήτησης της ελευθερίας του λαού, ο οποίος στα 1840 -όταν και γράφτηκε η όπερα- ήταν καταπιεσμένος από την αυτοκρατορία των Αψβούργων και πάλευε μέχρι τη δημιουργία της ενωμένης Ιταλίας.
Πριν αρχίσει η συναυλία, ο Gianni Alemanno, δήμαρχος της Ρώμης, ανέβηκε στη σκηνή για να καταγγείλει τις μειώσεις της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό για τον πολιτισμό. Και αυτό, ενώ ο Alemanno είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην υπουργός του Berlusconi.
Αυτή η πολιτική παρέμβαση, σε μια πολιτιστική στιγμή από τις πιο συμβολικές για την Ιταλία, θα προκαλέσει ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα, ιδίως τη στιγμή που ο ίδιος ο Berlusconi ήταν παρών στη συναυλία.
Όπως δήλωσε στους «Times» o Ricardo Muti, διευθυντής της ορχήστρας, ήταν μια βραδιά αληθινής επανάστασης.
«Στην αρχή, υπήρχε ένα μεγάλο χειροκρότημα από το κοινό. Στη συνέχεια ξεκινήσαμε τη συναυλία. Όλα πήγαιναν πολύ καλά, αλλά όταν φτάσαμε στο σημείο του Va pensiero, αισθάνθηκα αμέσως ότι η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη στο κοινό. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείτε να περιγράψετε, αλλά που τα αισθάνεστε. Πριν, υπερίσχυε η σιωπή του κοινού. Τη στιγμή όμως που το κοινό κατάλαβε ότι θα ξεκινούσε το Va pensiero, η σιωπή γέμισε από μια πραγματική θέρμη. Μπορούσαμε να αισθανθούμε τη σπλαχνική αντίδραση του κοινού στο θρήνο των σκλάβων που τραγουδούνε «Oh mia patria,così bella e perduta!». (Ω πατρίδα μου, τόσο όμορφη και χαμένη)».
Ενώ η χορωδία έφτανε στο τέλος, στο κοινό κάποιοι είχαν ήδη αρχίσει να φωνάζουν «Bis”. Το κοινό άρχισε να φωνάζει «Viva l’Italia!» και «Viva Verdi!». Άνθρωποι από τα θεωρεία άρχισαν να πετούν χαρτιά συμπληρωμένα με πατριωτικά μηνύματα –κάποια έγραφαν «Muti, senatore a vita».
Εκείνη τη βραδιά δεν ήταν μόνο μια συναυλία του Nabucco, αλλά επίσης ήταν μια δήλωση (statement) του θεάτρου της πρωτεύουσας υπ’ όψιν των πολιτικών...

2 σχόλια:

  1. Φίλε μας αγαπητέ,
    ο κόσμος έχει αναστατωθεί
    και λίγο-λίγο ξεσηκώνεται...
    αρχίζοντας από τον έσω κόσμο του.

    ΥΓ.: διαβάζω τη σελίδα σου -και το ξέρεις-
    μόνο που αισθάνομαι "μειονότητα" όταν... δεν γράφουν αλλοι, και δεν αφήνω "σχόλιο"!!!
    Σας σκεπτόμαστε, με τον Δημήτρη συχνά,
    να περνάτε ήρεμα,
    Φιλιά την όμορφη γυναίκα σου, και καλή τύχη τον μοναχογιό σας.
    Πάντα με την αγάπη μας,
    Υιώτα
    Δημήτρης
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά- σιγά αρχίζουν οι λαοί να
    ξεσηκώνονται, δεν αντέχουν άλλο τον
    καπιταλισμό κι αυτούς τους βρώμικους
    πολιτικούς απανταχού της γης.
    Ασ ελπίσουμε να μην δουν τα μάτια
    μας ακόμη χειρότερα.
    Σας ευχαριστούμε για τα ωραία
    άρθρα σας
    Ελευθερία

    ΑπάντησηΔιαγραφή