Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Commerzbank: "Αθήνα, κήρυξε στάση πληρωμών!"

Πηγή: www.elzoni.gr

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας Μάρτιν Μπλέσινγκ, η παρούσα διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων με εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα μακριά από την κρίση, καθώς, όπως είπε, η χώρα μας μπορεί να χρεοκοπήσει ανά πάσα στιγμή, όποτε η τρόικα αποφασίσει να μην εκταμιεύσει κάποια από τις επόμενες δόσεις.
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία μείωση του χρέους της», εξήγησε ο Μάρτιν Μπλέσινγκ σε συνέντευξή του στη Bild«αλλά οι απομειώσεις στο ενεργητικό των τραπεζών (που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα) δεν αρκούν», προσθέτοντας ότι «η τελευταία συμφωνία ανάμεσα στον πολιτικό και τον ιδιωτικό τομέα δεν έλυσε το πρόβλημα».
«Κατά τη γνώμη μου, το πράγμα δεν θα δουλέψει σε εθελοντική βάση, αλλά μόνον αν η Ελλάδα κηρύξει η ίδια στάση πληρωμών», υποστηρίζει ο Μπλέσινγκ, εκτιμώντας πως «μία εθελοντική παραίτηση (των πιστωτών από την επιστροφή των χρημάτων τους) χωρίς κήρυξη πτώχευσης, θα ήταν επιζήμια για την αξιοπιστία των ομολόγων άλλων χωρών».
«Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: Τα κράτη έχουν επιλογή ανάμεσα σε δύο δυνατότητες, είτε να πληρώνουν τα χρέη τους όπως προβλέπεται, είτε να κηρύσσουν πτώχευση», αναφέρει, αναγνωρίζοντας πως μία ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας θα επέφερε ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, πολλές από τις οποίες στην Ευρώπη θα πληγούν.
Γι αυτό, τονίζει, «κάθε τράπεζα θα πρέπει κατ' αρχάς να προσπαθήσει να βρει μόνη της κεφάλαια», πριν προσφύγει στα δημόσια ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου