Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009

Τα τέλη κυκλοφορίας, άρχισαν να ανησυχούν την κυβέρνηση

Ένα βήμα πίσω έκανε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας και πριν λίγο έδωσε παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Η παράταση δε, ισχύει και για όσους θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους.
Όπως θα παρατηρήσει κανείς στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύεται παρακάτω ολόκληρη, η κυβέρνηση δείχνει την «ευλυγισία» να κατευνάσει προς το παρόν την κατακραυγή και επιπλέον επιρρίπτει τις ευθύνες γι’ αυτά τα αψυχολόγητα και υπέρογκα τέλη, στην προηγούμενη κυβέρνηση, υποσχόμενη ότι του χρόνου θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Και επειδή το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη, δίνει παράταση και για την κατάθεση πινακίδων. Κάποια ανησυχία της κυβέρνησης διαφαίνεται, αλλά ακόμη δεν δείχνει να τολμά!
Υπάρχει και κάτι άλλο… Κάποια οργάνωση καταναλωτών (νομίζω το ΙΝΚΑ) έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επειδή παραβιάζεται συνταγματικά η αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς επιβάλλονται αυξημένα τέλη κυκλοφορίας για τα παλιά αυτοκίνητα, των οποίων κάτοχοι είναι πολίτες μειωμένων εισοδημάτων.
Πολύ σωστή η κίνηση, αλλά λίγο αργά…
Τέλος, παρά τα ανακλαστικά της κυβέρνησης, η ευαισθησία δεν διαφαίνεται πουθενά και πλέον είναι συνειδητή επιλογή των κυβερνώντων να έλθουν σε μετωπική σύγκρουση με τον λαό, η οποία δεν ξέρουμε πού θα μας βγάλει. Ας αποσυρθεί ο κεφαλικός φόρος μέσω των τελών κυκλοφορίας. Είναι το ελάχιστο καλό που μπορεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση για τον λαό. Η ανέχεια δεν πρέπει να θεωρείται ποινικό αδίκημα.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2010, αναφέρει:
Ανακοινώνεται ότι η προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2010 παρατείνεται από τις 31/12/2009 ως τις 15/1/2010.
Η παράταση ισχύει και για την πληρωμή των τελών μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ.
Για όσους ιδιοκτήτες οχημάτων επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., έχουν επίσης τη δυνατότητα να το πράξουν έως τις 15/1/2010.
Σχετικά με τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι τα σημερινά τέλη προκύπτουν από το συνδυασμό της «ρύθμισης Σουφλιά», η οποία διαφοροποιούσε τα τέλη με βάση τον κυβισμό και την παλαιότητα των οχημάτων, αλλά και επιπρόσθετα του ειδικού τέλους στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού που επέβαλλε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Με το νέο τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που εφάρμοσαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, έγινε σημαντική προσπάθεια για τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών οχημάτων μικρού και μεσαίου κυβισμού.
Παρά τη βελτίωση αυτή διαπιστώνεται ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιβάρυνση είναι σημαντική, ιδιαίτερα σε παλαιά οχήματα πολύ μεγάλου κυβισμού.
Για το λόγο αυτό, και δεδομένου ότι η καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το 2010 ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να εξετάσει το ζήτημα στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις για τα τέλη κυκλοφορίας του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου