Για να αντιληφθεί κανείς, εάν έχει σκοπό το κράτος να εισπράξει τα οφειλόμενα χρέη προς αυτό, αρκεί να διαβάσει την παρακάτω ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν λίγο από το υπουργείο Οικονομικών, για «το ακατάσχετο κινητών αντικειμένων της προσωπικής χρήσης των οφειλετών». Δηλαδή, από πού πάνε να εισπράξουν λεφτά! Η ανακοίνωση:
Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εξέδωσε εγκύκλιο, που απευθύνεται στους Προϊσταμένους όλων των ΔΟΥ της χώρας και κοινοποιείται στις Οικονομικές Επιθεωρήσεις και την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, με την οποία τονίζεται ότι οι διατάξεις περί του ακατάσχετου θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά και να δίνονται σαφείς οδηγίες προς τους δικαστικούς επιμελητές, ως προς την εξαίρεση των κινητών αντικειμένων των οφειλετών, που δεν υπόκεινται σε κατάσχεση και προορίζονται για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.
Η εγκύκλιος εκδόθηκε επειδή, στα πλαίσια της επιδίωξης της είσπραξης δημοσίων εσόδων, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να επιβάλλονται από δικαστικούς επιμελητές κατασχέσεις σε ακατάσχετα από το νόμο αντικείμενα των οφειλετών, και ειδικότερα σε είδη που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδης ανάγκες της διαβίωσης των οφειλετών και των οικογενειών τους (τραπέζι, καρέκλες, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα, τηλεόραση κλπ).
Σε περίπτωση που στις εκθέσεις κατάσχεσης που παραλαμβάνονται από τις ΔΟΥ, διαπιστώνεται ότι έχουν περιληφθεί σε αυτές και ακατάσχετα αντικείμενα, οι Προϊστάμενοι έχουν κληθεί να ζητούν την ανάκλησή τους και να μην καταβάλλουν τα έξοδα εκτέλεσης στους δικαστικούς επιμελητές.
Η Κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση των δημοσίων εσόδων με την κινητοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του Κράτους, οι οποίοι είχαν αποδιοργανωθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Στην επιδίωξή μας όμως αυτή, ο απόλυτος σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και η τήρηση των νόμων του Κράτους, θα βρίσκονται σε απόλυτη προτεραιότητα.
Το τελευταίο, ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει την αύξηση των δημοσίων εσόδων με την κινητοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών», είναι άξιο συγχαρητηρίων, όμως δεν αρκεί η κινητοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών, αλλά πρωτίστως η κινητοποίηση ή μάλλον η οργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών. Αν δεν γίνονται έλεγχοι (σε μεγάλες επιχειρήσεις) από πού θα προκύψουν οι εντολές προκειμένου να φτάσουμε στο στάδιο της είσπραξης; Ίσως κάποιοι «επαΐοντες» βρεθούν να πουν ότι ο έλεγχος ανήκει στους «εισπρακτικούς μηχανισμούς». Εάν συμβαίνει αυτό, ας μην ελπίζουμε εισπράξεις, πέρα από την... τραπεζαρία κάποιου κατεστραμμένου οικονομικά, ή από το μεροδούλι κάποιου ψιλικατζή. Είναι ξεφτίλα, να βλέπεις τους δικαστικούς επιμελητές, να κατάσχουν οικιακά σκεύη από χρεοφειλέτες, παρά το γεγονός ότι δεν το προβλέπει ο νόμος. Ας μην μπερδεύουμε την εν πολλαίς... ερμηνείαις περιπεσούσα λέξη... «τράπεζα»!
Δύσκολο το έργο που ανέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου και αν σκεφθεί κανείς ότι είναι... καταδικασμένος να επιτύχει, τότε ίσως θα πρέπει να μην βασίζεται στις έως τώρα προδιαγραφές, διότι εάν δεν τα «πάρει» από το μεγάλο κεφάλαιο, τότε μην περιμένει να λάβει παρά των μη εχόντων. Και οι οφειλές των «μεγάλων», δεν εισπράττονται τόσο εύκολα, αν δεν υπάρξει βούληση και αποφασιστικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου