Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Η Ελβετία, οι μιναρέδες και ο Νικολά Σαρκοζί

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύει σήμερα, η έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ο Νικολά Σαρκοζί, μιλάει για πρώτη φορά δημοσίως μετά το δημοψήφισμα στην Ελβετία για τους μιναρέδες. Ο Γάλλος Πρόεδρος υπενθυμίζει τις αξίες της ανοχής και του ανοικτού χαρακτήρα της Γαλλίας και απευθύνει έκκληση για αμοιβαίο σεβασμό. Στη φωτογραφία το δημοσίευμα όπως αναρτάται σήμερα στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας.
Επειδή το θέμα κάπου ενδιαφέρει και την Ελλάδα, αξίζει να διαβαστεί το δημοσίευμα, όπως το φιλοξενεί σήμερα η «Καθημερινή», με τον τίτλο «Παρέμβαση Σαρκοζί για τα τζαμιά - Προσπάθεια να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ των “γηγενών” και των μεταναστών».

ΠΑΡΙΣΙ. «Χριστιανοί, Εβραίοι, μουσουλμάνοι όποια και αν είναι η θρησκευτική πίστη του καθενός, θα πρέπει να αποφεύγει κάθε είδους πρόκληση». Με αυτή την παραίνεση, καταλήγει το άρθρο-παρέμβαση στην εφημερίδα Le Monde ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.
Μεσούντος του διαλόγου για την εθνική ταυτότητα στη Γαλλία, τον οποίο εγκαινίασε η γαλλική κυβέρνηση με πρωτοβουλία του ιδίου του Σαρκοζί, ο Γάλλος πρόεδρος δράττεται της ευκαιρίας εξ αφορμής του ελβετικού δημοψηφίσματος για την απαγόρευση της ανέγερσης νέων μιναρέδων, για να αναπτύξει τις θέσεις του σε ένα ζήτημα που προκαλεί έντονη πολεμική. Να σεβαστούμε και αυτούς που έρχονται -δηλαδή τους μετανάστες- αλλά και αυτούς που τους φιλοξενούν στις χώρες τους, σημειώνει ο Σαρκοζί σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ των «γηγενών» και των μεταναστών. Αντί να καταδικάζουμε το «όχι» των Ελβετών στους μιναρέδες, είναι προτιμότερο να αναλογιστούμε τι ήθελαν να εκφράσουν όχι μόνον οι Ελβετοί αλλά και πολλοί στη Γαλλία, τονίζει. Κανείς στην Ευρώπη δεν αρνείται στους μουσουλμάνους το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, υπογραμμίζει.
Οι Ευρωπαίοι είναι ανεκτικοί εξαιτίας της παράδοσης και του πολιτισμού τους, όμως δεν επιθυμούν να δουν τον τρόπο ζωής και της σκέψης τους, αλλά και τις κοινωνικές τους σχέσεις να αλλοτριώνονται. Το αίσθημα ότι χάνουν την ταυτότητά τους μπορεί να προκαλέσει βαθύ πόνο στους Ευρωπαίους, υποστηρίζει ο Σαρκοζί. Χωρίς να απαρνηθεί τις αξίες του, το Ισλάμ στη Γαλλία, θα πρέπει να βρει τρόπους να συμβαδίσει με τις αξίες της γαλλικής δημοκρατίας.
Η παγκοσμιοποίηση
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η εθνική ταυτότητα των Γάλλων κινδυνεύει και από την παγκοσμιοποίηση, φαινόμενο που καθιστά εντονότερη την ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν κάπου. Η παρέμβαση Σαρκοζί αναμένεται να προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις κυρίως από το σοσιαλιστικό κόμμα που ηγείται της γαλλικής αντιπολίτευσης και το οποίο επιδιώκει να ανακάμψει πολιτικά, ενόψει των περιφερειακών εκλογών την ερχόμενη άνοιξη. Οι Γάλλοι σοσιαλιστές έχουν ήδη εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το τι εξυπηρετεί ο δημόσιος διάλογος περί εθνικής ταυτότητας, θέμα προσφιλές και στη γαλλική ακροδεξιά.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Σαρκοζί επιλέγει να αναδείξει το εν λόγω ζήτημα για ψηφοθηρικούς λόγους σε μια εποχή που η δημοτικότητά του πέφτει και η δυσαρέσκεια εξαιτίας των πολιτικών επιλογών του είναι κάτι περισσότερο από ορατή.
Σε δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας, το 41% των Γάλλων δήλωσαν αντίθετοι στην ανέγερση τζαμιών και 46% στην ανέγερση μιναρέδων. Εναντίον του διαλόγου περί εθνικής ταυτότητας εκφράστηκε και ο Ερίκ Καντονά πρώην άσος του γαλλικού ποδοσφαίρου, γόνος μεταναστών και ο ίδιος, ο οποίος στο ερώτημα τι σημαίνει να είσαι Γάλλος, απαντά ότι σημαίνει κυρίως να είσαι επαναστάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου