Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Χρ. Λαμπράκης: Ισχύς, φινέτσα και προσφορά

Ύστερα από πολύμηνη δοκιμασία υπέκυψε, το πρωί στο Ωνάσειο, ο Χρήστος Λαμπράκης, παίρνοντας μαζί τον ρομαντισμό και το μεράκι που απαιτεί η δημοσιογραφία. Ο Χρήστος Λαμπράκης, μαζί με τον αξέχαστο Νάσο Μπότση, ήταν οι δύο εκδότες που πήγαν έτη μπροστά την δημοσιογραφία στην Ελλάδα και η ανθρώπινη και πατρική συμπεριφορά τους απέναντι στους δημοσιογράφους, τους ανέδειξαν σαν μοναδικούς εκδότες.
Με την «αποχώρηση» του Χρήστου Λαμπράκη, ο χώρος του Τύπου στην Ελλάδα ορφάνεψε από «παραδοσιακούς» και μεγάλους εκδότες «παλαιάς κοπής», που διακρίνονταν για το κύρος τους, την αρχοντιά τους και τη λατρεία για τη δουλειά που έκαναν.
Γεννημένος το 1934 ο Χρήστος Λαμπράκης, σπούδασε στη Βρετανία και στην Ελβετία και μετά τη στρατιωτική θητεία του, άρχισε να εργάζεται στην εφημερίδα του πατέρα του («Το Βήμα»), όχι σαν... διευθυντής, αλλά ως δόκιμος δημοσιογράφος! Έτσι όταν το 1957 απεβίωσε αιφνιδίως ο αείμνηστος Δημήτριος Λαμπράκης και ανέλαβε την διεύθυνση των εντύπων, είχε τις γνώσεις να διευθύνει τις εφημερίδες και τα περιοδικά και μάλιστα να φτάσει στο σημείο για να δημιουργήσει το περιώνυμο Συγκρότημα, με μία εικοσάδα εφημερίδων και περιοδικών.
Ο Χρήστος Λαμπράκης, ήταν ο πρώτος εκδότης στην Ελλάδα που, το 1997, πέρασε τα έντυπά του στην ηλεκτρονική ενημέρωση και δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε τη μεγάλη ηλεκτρονική πύλη ενημέρωσης και πληροφόρησης, το εγκυρότατο in.gr.
Εκτός από τη δημοσιογραφία η Χρήστος Λαμπράκης ήταν λάτρης της Τέχνης και η δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής, ήταν το αποκορύφωμα της προσφοράς του.
Ο εκλιπών εκδότης, υπήρξε μία ισχυρή προσωπικότητα και τις τελευταίες δεκαετίες, είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
*** Το προσωπικό αυτοκίνητο του Χρήστου Λαμπράκη, δεν ήταν καμμιά "οικολογική" λιμουζίνα, αλλά ένας ταπεινός "σκαραβαίος", μοντέλο του '70, που τον βλέπαμε παρκαρισμένο εκεί στην Αναγνωστοπούλου. Όμως τον τελευταίο καιρό το ασημί "καμπριολέ" VW δεν ήταν εκεί...

2 σχόλια:

  1. οφείλω να πω, πως στον τομέα μου, τον τομέα της μουσικής προσέφερε τα μέγιστα!!!
    Ας αναπαυτεί ειρηνικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας ελπίσουμε, ότι κάποιοι που οφείλουν το παν στον Χρήστο Λαμπράκη, θα τιμούν τη μνήμη τού ευεργέτη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή