Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

Βιβλίο για τον Εμφύλιο από τον Ελληνοαμερικανό βετεράνο δημοσιογράφο Ντένη Κονταρίνη

Την τραγική ιστορία δύο παλικαριών, δύο Ελλήνων που βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα και βίωσαν την πιο μεγάλη κατάρα που μπορεί να δώσει ο Θεός σε μια χώρα, όπως είναι ο εμφύλιος πόλεμος, παρουσιάζει με αριστοτεχνικό τρόπο ο παλαίμαχος Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος - συγγραφέας και συνεργάτης του "Εδώ Αθήναι" Διονύσης Κονταρίνηςστο νέο του βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε στη Νέα Υόρκη, με τίτλο «Οι Αντίθετοι» (σελίδες 312 - τιμή $20).
Για την έκδοση αυτού του ιστορικού μυθιστορήματος, που αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση στην ομογένεια των ΗΠΑ, σημειώνεται:
Ο Φώτης του Εθνικού Στρατού και ο Λευτέρης του Δημοκρατικού «συναντιούνται» πάνω στα βουνά του Γράμμου τραυματισμένοι και οι δυο και εγκαταλελειμμένοι μια και θεωρήθηκαν νεκροί από τους συναδέλφους ή τους συντρόφους τους. Και εκεί βιώνουν την φρίκη του εμφυλίου. 
Με αριστοτεχνικό τρόπο ο συγγραφέας παρουσιάζει τα διφορούμενα συναισθήματα και των δύο που η μια λογική, η διανοητική, ο νόμος, επιβάλει την εξόντωση του αντιπάλου και η άλλη λογική, η συναισθηματική, βλέπει το παράλογο του πράγματος μια και ο αντίθετος είναι Έλληνας, συνομήλικος, ομόγλωσσος και ομόθρησκος.
Οι αντίθετοι, ομονοούν και από αντίπαλοι γίνονται φίλοι και συνοδοιπόροι στον αγώνα πλέον της επιβίωσης. Ο ένας βοηθάει τον άλλον για να αντέξουν και να επιβιώσουν ζώντας στα αφιλόξενα κακοτράχαλα βουνά της περιοχής σε μια κοινή πλέον προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα με την Αλβανία. Η τύχη τους όμως τους επιφυλάσσει και άλλες κακουχίες.
Και οι δύο παράνομοι πλέον, και από τα δύο στρατόπεδα, γιατί δεν εξόντωσαν τον αντίθετο και δεν έθρεψαν το είναι τους με το αίμα του αντιπάλου, βρίσκονται κυνηγημένοι από τον Εθνικό Στρατό μια και τα ίχνη που άφηναν πίσω τους ήταν ικανά για να τους εντοπίσουν.
Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής φίλοι και συμπαραστάτες στην προσπάθειά τους. Ο Εθνικός Στρατός, με μια ολόκληρη διμοιρία, εχθρός τους. Οι Άγγλοι διοικητές στυγνοί. Εξοντώστε τους!
Τριάντα άνθρωποι σε ένα αγώνα για να εξοντώσουν δυο νέους ανθρώπους που τόλμησαν να ακούσουν την καρδιά τους και στασίασαν απέναντι στην στρεβλή λογική του νόμου...
Τι θα γίνει όμως με τον Φώτη και τον Λευτέρη; Θα γλιτώσουν; Θα περάσουν τα σύνορα με την Αλβανία για να κερδίσουν την ζωή τους;
Ανεξάρτητα όμως από την τύχη των δύο πρωταγωνιστών ένα είναι το επιμύθιο της ιστορίας που περιγράφεται στο βιβλίο. Ο νόμος, ο νόμος του ισχυρού, ο νόμος που επιβάλλουν οι "σύμμαχοι", οι "φίλοι" και οι "σωτήρες" μας, ο νόμος που υπερασπίζονται οι εγκάθετοι προδότες και χαμαιλέοντες δεν αφήνει κανένα περιθώριο στη συνείδηση.
Εκτελείς και βγαίνεις παραπονούμενος. Δεν υπάρχουν συναισθήματα, δεν υπάρχουν αξίες. Υπάρχουν μόνο διαταγές. Όσο σκληρές και απάνθρωπες και αν είναι, είναι διαταγές που επιβάλλονται από τους ισχυρούς και υπερασπίζουν συγκεκριμένα συμφέροντα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου