Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Η αλητεία του Fitch "ξαναχτύπησε" την Ελλάδα

Η ανακοίνωση που ήρθε χθες βράδυ από το υπουργείο Οικονομικών, μας «έκοψε τα πόδια». Όχι τόσο λόγω του θέματος που ήταν η περαιτέρω υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, αλλά για το πώς αντέδρασε στην αναμενόμενη κίνηση του εν λόγω «οίκου » η ελληνική κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση Τύπου του υπουργείο Οικονομικών ανέφερε, επί λέξει, τα εξής:
«Σε συνέχεια μιας σειράς πρόσφατων υποβαθμίσεων στην ευρωζώνη, ο Οίκος Fitch υποβάθμισε σήμερα και το ελληνικό δημόσιο χρέος σε “CCC”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fitch, η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί το τελικό σχήμα του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδος μέχρι τα μέσα του 2014, με νέο δάνειο της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, καθώς και το οριστικό σχήμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.
Όπως όμως αποφάσισε το Eurogroup την Δευτέρα, το νέο πρόγραμμα θα έχει τεθεί σε εφαρμογή πριν τις 15 Σεπτεμβρίου οπότε και πρέπει να καταβληθεί η νέα δόση στην Ελλάδα, ενώ το ακριβές σχήμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνεται τώρα μέσα από εντατικές διαδικασίες και πάντα μέσα στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup που λήφθηκε παρουσία της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Είναι συνεπώς άξιο απορίας γιατί η Fitch προέβη στην σημερινή ανακοίνωσή της, παρότι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της Ευρωπαϊκών και του ΔΝΤ είναι ήδη και αποφασισμένο και γνωστό. Η σημερινή απόφαση της Fitch δεν επηρεάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα απαντηθεί εκ των πραγμάτων μόλις τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα».
Μα, γιατί απορεί το υπουργείο Οικονομικών για την ανακοίνωση του οίκου... Fritch; Μήπως δεν περίμενε και άλλο χτύπημα από αυτούς τους φονιάδες των κρατών; Και πώς αντιδρούμε; Ακούγοντας, σχολιάζοντας και απολογούμενοι σε αυτούς τους αλήτες; Και… Πόσο ισχυρό και πατριωτικό είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ώστε να μην επηρεαστεί από τον νέο «πυροβολισμό» της Fitch; Ίσως δεν θα πρέπει να περιμένουμε να «απαντηθεί εκ των πραγμάτων μόλις τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα», αλλά η Ελλάδα να δράσει ακαριαία με μία προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια. Σήμερα το πρωί κιόλας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου