Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

"Σαφάρι" Βενιζέλου για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ενδιαφέροντα νέα σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών. Εκδόθηκαν δύο ανακοινώσεις, οι οποίες αναρτώνται αυτούσιες και συνιστάται να διαβαστούν, διότι εκτός των άλλων αφορούν νέα φορολογικά μέτρα, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και πώς θα εισπραχθούν και από ποιούς χρεοφειλέτες.
Ανακοίνωση-1
Ευρεία σύσκεψη -η τρίτη κατά σειρά τις τελευταίες ημέρες- για τα ζητήματα που αφορούν την υστέρηση στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων και την διαμόρφωση νέων μηχανισμών που θα διευκολύνουν στην επιτάχυνση του επιδιωκόμενου δημοσιονομικού αποτελέσματος, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Παντελή Οικονόμου και των γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών του Υπουργείου που εμπλέκονται σε ζητήματα δημοσίων εσόδων.
Αποφασίστηκαν μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα εισαχθούν στη Βουλή πριν από το νομοσχέδιο με το οποίο θα θεσπίζεται το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, και ως αναγκαία προγεφυρώματα από το υφιστάμενο προς το νέο σύστημα, σε συνδυασμό με τις διατάξεις που ήδη θεσπίστηκαν με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος, στον οποίο υπενθυμίζεται ότι περιλαμβάνεται η κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, η ενίσχυση του ρόλου των τεκμηρίων διαβίωσης και το ελάχιστο τέλος άσκησης επιτηδεύματος και ελευθέρου επαγγέλματος.
Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, η πρώτη πρωτοβουλία που αναλαμβάνει τώρα το Υπουργείο Οικονομικών είναι η δραστική εκκαθάριση του ζητήματος των ληξιπροθέσμων οφειλών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές (με στοιχεία Ιουνίου 2011) από άμεσους και έμμεσους φόρους και από μη φορολογικά έσοδα ανέρχονται, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις, στο ποσό των 41,1 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες των ποσών αυτών ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, από τις 900.000 οφειλετών, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, από αυτούς δε, οι 716.000 οφείλουν ποσά μόλις μέχρι 3.000 ευρώ. Όλοι οι οφειλέτες (892.000) που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.
Η εντολή που έδωσε ο κ. Βενιζέλος είναι να εστιαστεί αμέσως η προσπάθεια στους 14.700 αυτούς οφειλέτες άνω των 150.000 ευρώ που αντιστοιχούν στον μεγάλο όγκο των ληξιπροθέσμων οφειλών. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εκκαθαρίσει αμέσως το ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης. Οι οφειλέτες που θα απομείνουν, που υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα εξεταστούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, δηλαδή δικηγόρων, λογιστών και ελεγκτών, η επιλογή των οποίων θα γίνει ταχύρρυθμα, καθώς η αμοιβή τους θα κινείται σε επίπεδα που επιτρέπουν την εφαρμογή ταχύρρυθμης διαδικασίας επιλογής και ανάθεσης στο πλαίσιο του Κοινοτικού Δικαίου.
Επίσης, για όσους δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση του 2010 επειδή κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ανά άτομο ή λόγω μεγάλου κύκλου εργασιών για τις εταιρίες, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ταχεία διαδικασία ελέγχου των ανέλεγκτων χρήσεων, η οποία θα διεξαχθεί σχεδόν στο σύνολό της, με αυτοματοποιημένο τρόπο με τη βοήθεια των συστημάτων και των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.
Επίσης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν αμέσως οι διατάξεις για το «φορολογικό πιστοποιητικό» που χορηγούν οι ορκωτοί ελεγκτές και τα λογιστικά γραφεία.
Ανακοίνωση-2
Συνάντηση με τους διευθυντές των ΔΟΥ και των τελωνείων Αττικής πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός όρισε τρεις (3) προτεραιότητες: την αύξηση των δημόσιων εσόδων, την ενεργή συμμετοχή των στελεχών της φορολογικής αρχής στην προετοιμασία του φορολογικού νόμου του φθινοπώρου και την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ κράτους και φορολογούμενου.
Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Γιάννη Καπελέρη και των Γενικών Διευθυντών του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Οικονόμου δεσμεύτηκε για την αυτοπρόσωπη συνεργασία του με τα στελέχη των ΔΟΥ και των τελωνείων στους χώρους της δουλειάς τους.
*** Άραγε τρέφονται ελπίδες από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα εισπραχθούν οι οφειλές; Από πού και από ποιούς; Όλοι είναι "πτώματα". Όσοι τα είχαν τα έβγαλαν έξω. Θα τους εξαναγκάσουν να "παλιννοστήσουν" τα ευρουδάκια τους; Πώς; Θα τους... παρακαλέσουν ή θα τους... βγάλουν τα νύχια; Αυτό που πρέπει να γίνει με τις τράπεζες της Ελβετίας, του Λιχτενστάϊν ή άλλου "παραδείσου", δεν γίνεται! Μήπως υπάρχει αδιέξοδο και δεν το μαρτυράνε; Τελικά, προς τα πού πάει η κατάσταση;
Ίσως κάποια στιγμή οι ιθύνοντες του υπουργείου θα πρέπει να ακούσουν τι λέει η αγορά, αλλά και οι ίδιοι οι αρμόδιοι υπάλληλοι και οι εφοριακοί. Διότι, καλά τα ντοκτορά και τα μεταπτυχιακά, αλλά όταν δεν υπάρχει κολλημένο ένσημο, η εμπειρία είναι γνωσιακή και ουχί βιωματική! Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου