Μία ανάρτηση του sofokleous10.gr, που έχει άμεση σχέση με την τσέπη του πολίτη, αναδημοσιεύεται παρακάτω, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποιος κρατικός φορέας για τα δέοντα, ή κάποια οργάνωση καταναλωτών για την παραπέρα ανάδειξη του θέματος. Εκφράζονται ευχές να έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του το sofokleous10.gr, καθώς η Cosmote έχει κάποιον δημόσιο χαρακτήρα... Επί του προκειμένου:
Στις λεπτομέρειες κρύβεται ο… διάβολος με τα νέα προγράμματα συμβολαίου της Cosmote, παρότι το μάρκετινγκ της εταιρείας, μέσω του σχετικού δελτίου Τύπου που διανεμήθηκε πρόσφατα, υπόσχεται με αρκετές δόσεις, μάλλον παραπλανητικής…μεγαλοστομίας «μια νέα εποχή ελεύθερης επικοινωνίας» και παροχή της δυνατότητας στους συνδρομητές «να μιλούν και να γράφουν όσο θέλουν, με όποιους θέλουν, με πάγια που ξεκινούν μόνο από 15€».
Το Sofokleous10 αποκαλύπτει σήμερα το βασικό τέχνασμα τηςCosmote, που διαφοροποιεί σημαντικά τα νέα της προγράμματα σε σχέση με τα αντίστοιχα της Wind, η οποία «έσυρε το χορό» του ανταγωνισμού στα προγράμματα συμβολαίου, παρέχοντας (με το WindXL) και με πάγια χρέωση 90 ευρώ το μήνα 1.000 λεπτά ομιλίας προς όλα τα δίκτυα, 1.000 λεπτά για βίντεο κλήσεις προς όλους, 1.000 SMS προς όλους, 1.000 MMS προς όλους και 1.000 MB για τη χρήση internet από το κινητό.
Η Cosmote, αντίθετα, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από μια… βασανιστικά προσεκτική ματιά στις λεπτομέρειες των νέων τιμοκαταλόγων των προγραμμάτων συμβολαίου «Cosmote Απεριόριστα», μόνο… απεριόριστες κλήσεις προς όλους δεν υπόσχεται!
Συγκριτικά, μάλιστα, με την απλούστατη «αρχιτεκτονική» των χρεώσεων της Wind, τα προγράμματα της Cosmote κρύβουν ένα «λαβύρινθο» λεπτομερειών για τις επιμέρους χρεώσεις, που ο καταναλωτής οφείλει να εξερευνήσει πριν πάρει τις αποφάσεις του, για να μη βρεθεί αργότερα προ εκπλήξεων.
Ειδικότερα, η Cosmote προσφέρει μεν 1.500 λεπτά ομιλίας σε όλα τα προγράμματα, με πάγια από 15-195 ευρώ το μήνα, αλλά αυτός ο δωρεάν χρόνος αφορά μόνο τις κλήσεις προς αριθμούς του δικού της δικτύου και προς τα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας, για τα προγράμματα από 35 ευρώ πάγιας χρέωσης και πάνω.
Ωστόσο, για τις κλήσεις προς τα άλλα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ισχύουν σοβαροί περιορισμοί, τους οποίους δεν φροντίζει να ξεκαθαρίσει αρκετά στο σχετικό δελτίο Τύπου η εταιρεία, αλλά θα πρέπει κανείς να μελετήσει προσεκτικά τον τιμοκατάλογο για να τις διαπιστώσει:
- Στο πρόγραμμα με πάγιο 15 ευρώ δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα δωρεάν κλήσεων σε τρίτες εταιρείες, ενώ για τα προγράμματα μέχρι και τα 100 ευρώ παγίου προσφέρεται δωρεάν χρόνος μέχρι 700 λεπτά προς τρίτα δίκτυα.
- Έτσι, για να έχει κανείς 1.000 ευρώ ομιλίας προς τρίτα δίκτυα κινητής, τα οποία η Wind προσφέρει με 90 λεπτά πάγιας χρέωσης, θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα Cosmote Απεριόριστα 125, πληρώνοντας πάγιο 125 ευρώ, δηλαδή 39% υψηλότερο από αυτό που θα πλήρωνε στην Wind!
- Αντίστοιχα, στα SMS η Cosmote εμφανίζεται επίσης «σφιχτή», καθώς για τα προγράμματα μέχρι και με 70 ευρώ πάγιας χρέωσης προβλέπεται δυνατότητα αποστολής δωρεάν μηνυμάτων μόνο προς το δίκτυο της ίδιας της εταιρείας. Για να αποκτήσει κανείς τη δυνατότητα αποστολής δωρεάν μηνυμάτων (1.500 τον αριθμό) προς τρίτα δίκτυα, θα πρέπει να περάσει σε πάγιο τουλάχιστον 85 ευρώ, δηλαδή αρκετά υψηλό για το μέσο συνδρομητή, αλλά πάντως ανταγωνιστικό σε σχέση με τα 90 ευρώ που ζητεί η Windγια τα 1.000 δωρεάν μηνύματα.
- Σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις του κινητού ίντερνετ, η Cosmote δίνει δωρεάν όγκο για κατέβασμα δεδομένων μέχρι 1 GB μόνο για τα «ακριβά» προγράμματα, με πάγιο από 100 ευρώ και πάνω, ενώ από την Wind προσφέρεται ο ίδιος όγκος δεδομένων για το πρόγραμμα με πάγιο 90 ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, ότι ακόμη και με το κορυφαίο πάγιο των 195 ευρώ, η Cosmote προσφέρει πάλι 1 GB για το ίντερνετ.
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η Cosmote έχει φροντίσει να «βαφτίσει» μεν τα νέα προγράμματά της με την ελκυστική λέξη «Απεριόριστα», αλλά ο συνδρομητής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις επιμέρους χρεώσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις κλήσεις προς τρίτα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, καθώς το «απεριόριστο» της επικοινωνίας αποδεικνύεται σχετικό.
Σε κάθε περίπτωση, ο ανταγωνισμός και η μείωση των εσόδων από σταθερή και κινητή τηλεφωνία εκτιμώνται από τους αναλυτές ως οι δύο σοβαρότερες απειλές στα οικονομικά μεγέθη του ΟΤΕ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η μέση εκτίμηση των αναλυτών που ερωτήθηκαν είναι ότι τα καθαρά κέρδη του τρίτου 3μήνου, που δημοσιεύονται την Πέμπτη, θα είναι μειωμένα κατά 18%, στα 164,8 εκατ. ευρώ. Οι απογοητευτικές οικονομικές επιδόσεις αντανακλώνται και στη μετοχή του ΟΤΕ, που μένει στάσιμη από την αρχή του χρόνου, ενώ την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν κατά 50%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου