Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014

Μαθήματα αγωγής και συμπεριφοράς προς κυβερνήτεςΟ ιατροφιλόσοφος Δημήτρης Καραλής*, διάβασε το ρηθέν του Γ. Σεφέρη που αναρτήθηκε σήμερα στο «Εδώ Αθήναι» και σημείωσε:
«Θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι ακόμη πάνω στα σοφά λόγια του Σεφέρη. Όλα αυτά τα ελαττώματα που αναφέρει, είναι προϊόντα της λανθασμένης οικογενειακής ανατροφής και της καθυστερημένης σχολικής εκπαίδευσης».
Παράλληλα, έστειλε προς ανάρτηση το παρακάτω ενδιαφέρον άρθρο:

Ο άρτιος κυβερνήτης

Του  
δρ. Δημ.  
Καραλή


Ρωτώντας τον Πλάτωνα κάποτε οι Κυρηναίοι να τους γράψει μερικούς φιλοσοφημένους νόμους, προκειμένου να σχηματίσουν δημοκρατικότερη διακυβέρνηση, τους αρνήθηκε απαντώντας:
«Δεν μπορώ, διότι ζείτε αλαζονικά και πολύ δύσκολα κυβερνείστε φιλοσοφικά».
Δεν υπάρχει χειρότερος εχθρός απ’ την αλαζονικό χαρακτήρα ενός ηγέτη να κυβερνήσει δίκαια και φιλοσοφικά. Όταν κατέχεται κανείς από εγωκεντρισμό και αλαζονεία, τραχύνουν τα ψυχικά χαρακτηριστικά του και χάνει την εύσπλαχνη γαλήνη.
Αποκαλεί τον εαυτό του δήθεν ευδαίμονα και νομίζει πως είναι υπεράνω του νόμου βλέποντας την ανθρωπότητα σαν υποδεέστερη.
Δύσκολα τέτοιοι χαρακτήρες δέχονται λογικές απόψεις να κυβερνήσουν δημοκρατικά.
Αντιδρούν έντονα, σαν τον Συρακούσιο τύραννο Διόνυσο, που φέρθηκε βάρβαρα ενάντια στη φιλοσοφική προσφορά του μεγάλου μας Πλάτωνα.
Συνήθως οι τύραννοι ανησυχούν μήπως χάσουν το αυταρχικό τους κύρος εάν κυβερνήσουν φιλοσοφικά και γίνουν σκλάβοι της δημοκρατίας.
Ακούγοντας ο βασιλιάς Φίλιππος, τον διάδοχό του Αλέξανδρο να παίζει επιδέξια τον αυλό σε κάποια βασιλική δεξίωση, τον επέκρινε δριμύτατα.
«Δεν ντρέπεσαι λιγάκι, εσύ ως μελλοντικός βασιλιάς να γίνεσαι οργανοπαίχτης για τους καλεσμένους σου; Ο μελλοντικός βασιλιάς, πρέπει να ακούει άλλους να παίζουνε για αυτόν, και όχι αυτός για εκείνους!». Ήρεμα και με σεβασμό, του απάντησε ο Αλέξανδρος:
«Πατέρα, ο ιδανικός γονιός κυβερνάει καλύτερα την οικογένειά του όταν την κερδίζει με αγάπη του και όχι με τον αυταρχισμό και μόνιμη φοβέρα»…
Η αγάπη, λέει ο Πλάτωνας, είναι πνευματικός θεσμός, γι’ αυτό και ο Δίας την φύτεψε απεριόριστα σε κάθε καρδιά του φυσιολογικού γονιού να φροντίζει τα παιδιά του στοργικά.
Παραχωρώντας ο βασιλιάς της Σπάρτης Θεόπομπος, μέρος της κυβέρνησής του στους διάφορους εφόρους το 757 π.Χ., θύμωσε η γυναίκα του λέγοντας:
«Δεν νομίζεις, ότι με την πράξη σου αυτή θα παραδώσεις ασθενέστερο βασίλειο στα παιδιά σου κάποια μέρα;».
Της απαντά ο Θεόπομπος:
«Α, μπα, μάλλον το αντίθετο θα συμβεί, διότι μοιράζοντας το περίσσευμα της εξουσίας και με άλλους συμπατριώτες μου, ελαττώνω τη ζήλια και τον κίνδυνο της βασιλείας μου!».
Σαν τον πεπειραμένο περιβολάρη, που αφαιρεί τα άρρωστα και περίσσια κλωνάρια για να δυναμώσει το υπόλοιπο δένδρο περισσότερο και να αποφύγει την επέκταση της αρρώστιας ολοκληρωτικά.
Τον μεγαλόψυχο ηγέτη που φροντίζει δίκαια τον λαό του, δεν τον απεχθάνεται εύκολα μια κοινωνία. Αντίθετα, τον αγαπά και τον ευγνωμονεί σαν θεόσταλτο πατέρα.
Ο Περικλής και ο Κίμωνας άφηναν ξέφραγα τα περιβόλια τους στο Κεραμικό να μπαινοβγαίνουν οι Αθηναίοι τρώγοντας φρούτα, όποτε αυτοί ήθελαν.
Ορισμένοι απείθαρχοι κυβερνήτες, λέει ο Πλούταρχος, πιστεύουν ότι είναι πλεονέκτημα της ελευθερίας τους να μην κυβερνώνται από τον δημοκρατικό νόμο, αγνοώντας ότι και ο Δίας δεν μπορεί να κυβερνήσει το Σύμπαν χωρίς τον εφαρμοσμένο νόμο!
Τίποτα στη κοινωνία δεν πάει μπροστά χωρίς την υπακοή και την εφαρμογή του δημοκρατικού δικαίου.
Ο κυβερνήτης έχει ιερή ευθύνη να δημιουργήσει δημοκρατικό δίκαιο περιβάλλον για την ευημερία και ελευθερία του κοινωνικού συνόλου.
Μερικοί ανώριμοι κυβερνήτες, αναφέρει πάλι ο Πλούταρχος, ενεργούν σαν τους αδέξιους γλύπτες, που νομίζουν ότι πελεκώντας κολοσσιαία αγάλματα με εξογκωμένα μπράτσα και το στόμα με τα πόδια ανοικτά, εξωραΐζουν τάχα την… ανδρική τους ρώμη! Σαν τους παράφορους δικτάτορες, Αδόλφο Χίτλερ, Μπενίτο Μουσολίνι, Ίντι Αμίν και Σαντάμ Χουσεΐν, που με την κτηνώδη τους συμπεριφορά, παραμένουν δείγματα φρίκης και ντροπής στην παγκόσμια ιστορία.
Αξιόλογοι κυβερνήτες σαν τον Περικλή, τον Θεμιστοκλή, τον Τρικούπη και τον Πλαστήρα, στολίζουν την Ελληνική Ιστορία με την αξιοζήλευτη ηγετική τους ικανότητα. Είναι αδύνατο για ένα παράφρονα ηγέτη να εμπνεύσει σεβασμό και σωφροσύνη στον λαό του.
Η πολιτική δεν είναι καταφύγιο του παρασιτισμού ούτε και αλώνι του μισαλλόδοξου ηγέτη να καταπατεί την ανθρώπινη ελευθερία.
Είναι τεράστιο έγκλημα όταν ένας ανώριμος πολιτικός περιορίζει και ΥΠΟ- κατατάσσει μέρος της κοινωνίας επειδή πιστεύουν διαφορετικά απ’ αυτόν. Τέτοιου είδους κυβερνήτες, ανακόπτουν όχι μόνο τη συνολική ευημερία του λαού, αλλά συνάμα μαραγκιάζουν και την πολιτιστική πρόοδό τους.
Κύρια χαρακτηριστικά ενός ικανού ηγέτη είναι η ταπεινότητα, η σοβαρότητα και η φιλοσοφική του ικανότητα.
Ο ικανός ηγέτης οφείλει να φιλοσοφεί και νά ‘χει πάντα προοδευτική αντίληψη για το καλό του κοινωνικού συνόλου.
Βλέποντας την ηρεμία και ακούγοντας τα σοφόλογα του Διογένη, ο Μέγας Αλέξανδρος κοντά στην Κόρινθο, στράφηκε προς τους υπασπιστές του, λέγοντας:
«Αν δεν ήμουν βασιλιάς, πολύ θα ήθελα να γίνω Διογένης!».
Μέσα από τέτοιες βαθυστόχαστες εκφράσεις, εύκολα διακρίνει κανείς τον οραματιστή και ικανό ηγέτη. Ποτέ ένας λαός δεν πρέπει να παρασύρεται από κούφιες ρητορείες και μάταιες υλιστικές υποσχέσεις ενός εγωκεντρικού και αλαζονικού τυχοδιώκτη.
Το αλαργινό θαλάσσιο ταξίδι, χρειάζεται ικανό και πεπειραμένο καπετάνιο στο τιμόνι για να φτάσει το βαπόρι ασφαλές στον προορισμό του…
Ας ελπίσουμε μια μέρα, η ανθρωπότητα ωριμάζοντας, θα μπορεί να εκλέγει πιο προσεκτικά τον ολοκληρωμένο της ηγέτη.
Μόνο τότε η ανθρωπότητα θα μπορέσει να πάει μπροστά, δημιουργικά, βιοτικά, πολιτιστικά και πνευματοδιανοητικά…
*Ο δρ. Δημήτρης Καραλής, διαμένει μόνιμα στη Ν. Αφρική και διαθέτει στο Κέηπ Τάουν την παγκοσμίως φημισμένη κλινική «Natural Hygiene» όπου οι ασθένειες θεραπεύονται χωρίς φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου