Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

Συμφωνία Ράιχενμπαχ και 5 δημάρχων για μεταρρυθμίσειςΜε την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του πιλοτικού προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας από την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα σε πέντε Δήμους της χώρας (Θεσσαλονίκης, Πρεσπών, Σκοπέλου, Καρπενησίου, Σπάρτης) ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, συναντήθηκε χθες με τους νυν και νεοεκλεγέντες δημάρχους καθώς και στελέχη των πέντε Δήμων για τον από κοινού απολογισμό του προγράμματος. 
Το αντικείμενο του προγράμματος ήταν η παροχή τεχνικής βοήθειας στους τομείς του επιχειρησιακού προγραμματισμού, της απορρόφησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οργανωτικών δομών, της στοχοθεσίας και της οικονομικής διαχείρισης. Το πρόγραμμα διήρκεσε οκτώ μήνες και ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τη βοήθεια Ευρωπαίων και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι δήμαρχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα που επετεύχθησαν και εξέφρασαν μάλιστα την προθυμία των Δήμων τους για την συνέχιση του εγχειρήματος με στόχο την εφαρμογή των αποτελεσμάτων στην λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.
Οι πέντε δήμαρχοι ζήτησαν να αναληφθούν πρωτοβουλίες από το υπουργείο Εσωτερικών για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου των Δήμων και, με αυτόν τον τρόπο, την διευκόλυνση εφαρμογής των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστεί και οι δήμαρχοι ζήτησαν να υλοποιηθούν οι συστάσεις που προέκυψαν.
Από την πλευρά του Χορστ Ράιχενμπαχ, εξέφρασε την πίστη του στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα προέτρεψε τους δημάρχους να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στην νέα αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, μέσα από την ενδυνάμωση των Δήμων τους.
Στο τέλος της συνάντησης ο Χορστ Ράιχενμπαχ, δήλωσε:
«Οι πέντε πιλοτικοί δήμοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν όλες εκείνες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να γίνει πιο αποδοτική η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Αυτό όμως δεν αρκεί. Θα πρέπει και η Πολιτεία να απλοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο το οποίο τώρα παράγει τη γραφειοκρατία που δυσχεραίνει τη λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων».
Εξ άλλου, στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να ξεκινήσει ένας γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών για την επέκταση του προγράμματος και την εξειδίκευση των περαιτέρω δράσεων, με τελικό στόχο την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές προβλέπονται στον οδικό χάρτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου