Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Από τον περιβόητο "φάκελο", στο "φακελάκι" της ντροπής


Πάντοτε στη ζωή του νεοέλληνα ένας φάκελος ή ένα φακελάκι ήταν γραφτό να πρωταγωνιστεί στη καθημερινότητά του. Αμέσως μετά τον Εμφύλιο του 1946-49 την εμφάνισή του κάνει ο «φάκελος». 
Τι ήταν αυτός ο φάκελος; Απλά ένας πολύ φιλόξενος φάκελος των πολιτικών σου πεποιθήσεων και δραστηριοτήτων! Εκεί μέσα ήταν φακελωμένη όλη σου η ζωή από την ημέρα που γεννήθηκες!
Του  
Ντένη Κονταρίνη
Ο φάκελος αυτός εφιλοξενείτο στα ράφια του υπουργείου Εσωτερικών, στα ράφια διαφόρων υπηρεσιών αλλά και στα ράφια του κάθε αστυνομικού τμήματος.
Έτσι, αν χρειαζόσουν κάτι από μια δημόσια υπηρεσία, οι αρμόδιοι πρώτα θα έπρεπε να συμβουλευτούν τον φάκελό σου. Και αν μέσα εφιλοξενείτο κάτι επιλήψιμο τότε αλλοίμονό σου! Δεν έβλεπες φως στην υπόθεσή σου με τίποτα! Ήταν κάτι τρομερό σαν άκουγες να σου λένε «έχεις φάκελο». Επί το λαϊκότερον, είσαι… φακελωμένος. Ήταν βέβαιη η καταδίκη σου, ότι δε θα δεις άσπρη μέρα…
Μέχρι που πάνω στην Ελλάδα ήρθε κάποιος Αντρέας - καλή του ώρα εκεί που είναι - κουβαλώντας μαζί του κάτι που το έλεγε «Αλλαγή». Τώρα τι ήταν αυτή η… «αλλαγή», κανείς μας δεν κατάλαβε τίποτα, γιατί ποτέ δεν την είδαμε!
Κάποια μέρα τούτος ο Αντρέας, μάς είπε ότι έκαψε του φακέλους. Βέβαια, μάρτυς μου ο Θεός, εμείς ούτε φωτιά είδαμε, ούτε καπνό! Και πώς να δεις φωτιά και καπνό, όταν το υλικό που υπήρχε στους φακέλους, δεν πήγε στη φωτιά αλλά πέρασε αυτόματα στα μηχανήματα; Τέλος πάντων…
Όμως, για να έχει με κάτι να ασχολείται η Ελλάς, μετά τους φακέλους πέρασε στο φακελάκι! Τι είναι το φακελάκι; Πολύ απλό. Αυτό που σου λύνει όλα τα προβλήματα και σου ανοίγει όλες τις πόρτες! Αρκεί μέσα να φιλοξενεί μια ποσότητα χαρτονομισμάτων, ανάλογα με την πόρτα που θέλεις να ανοίξεις!
Πας στην Εφορία για να τακτοποιήσεις τις οφειλές σου. Βλέπεις τον υπάλληλο να δυσκολεύεται και αν τυχόν ο τύπος είναι λαμόγιο, του δίνεις το φακελάκι και ώ του θαύματος βρίσκεται η λύση!
Πας στη Πολεοδομία να βγάλεις μια οικοδομική άδεια. Τρομερά δύσκολα τα πράγματα. Ο υπάλληλος σηκώνει τα χέρια ψηλά. Όμως αν και αυτός τύχει να είναι «επιτήδειος», χαμηλώνει τα χέρια του για να αρπάξει το φακελάκι!
Κάπως έτσι λύνονται πολλά προβλήματα στην Ελλάδα, από την ημέρα που «ανακαλύφθηκε» το φακελάκι… Βέβαια, το «λάδωμα» δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά τώρα μιλάμε για την πατρίδα μας.
Φυσικά, ήταν αδύνατον το φακελάκι να μην εμφανιστεί και στον χώρο της Υγείας και να αποκτήσει «ενδιαφέρον» από κάποιους ιατρούς μειωμένης αξιοπρέπειας, που δεν τολμάς να τους πλησιάσεις αν δεν έχεις μαζί σου το «πατροπαράδοτο» φακελάκι!
Η πρώτη δουλειά τέτοιου χαμηλού ήθους γιατρού είναι να ανιχνεύσει τις τσέπες σου. Τώρα θα μου πείτε ότι στον χώρο αυτόν υπάρχει ο όρκος του Ιπποκράτη που λέει: «...να χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς...αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω». Όμως μπορεί σε κάποιους γιατρούς να τους διαφεύγει...
Βέβαια, τον συγκεκριμένο όρκο, αυτού του είδους οι γιατροί, αν δεν τον έχουν πετάξει στα σκουπίδια, οπωσδήποτε τον έχουν βάλει στην... κωλότσεπη! Διότι οι άλλες τσέπες τους πρέπει να είναι ελεύθερες για να υποδέχονται τα φακελάκια, το περιεχόμενο των οποίων κανονίζουν ανάλογα με το πόσο πολύ τον χρειάζεται ο ασθενής. Κι αν δεν έχει φακελάκι τότε ας επισκεφθεί το πλησιέστερο… νεκροπομπείο, διότι εκεί τον στέλνει αυτή η εγκληματική νοοτροπία κάποιων επίορκων γιατρών της Ελλάδας.
«Αν τηρώ τον όρκο αυτό και δεν τον παραβώ ας χαίρω πάντοτε υπολήψεως…», μας λέει ο Ιπποκράτης. Δεν βαριέσαι κύριε Ιπποκράτη μου! Η υπόληψη είναι το λιγότερο που ενδιαφέρει κάτι τέτοια λαμόγια με άσπρες μπλούζες! Υπόληψη γι’ αυτούς είναι το πάχος που έχει το φακελάκι.
Ευτυχώς, που η πλειονότητα του προσωπικού στις Εφορίες, τις Πολεοδομίες και τα Νοσοκομεία, αποτελείται από ανθρώπους αξιόλογους και αξιοπρεπείς. Και είναι κρίμα, να δυσφημίζεται ο κάθε κλάδος, επειδή κάποιοι έχουν «θεοποιήσει» την ξεφτίλα!
Φακελάκι… Είναι μία μεγάλη ντροπή για την πατρίδα μας, αφού τα κρούσματα δεν λένε να σταματήσουν. Και αν θέλει πράγματι να εξαφανιστούν οι «φακελάκηδες» τότε θα πρέπει να τιμωρεί αυστηρά όποιον δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο, τολμά να δεχθεί «φιλοδώρημα» από τον Έλληνα πολύ-φορολογούμενο πολίτη…
* Ο Ντένης Κονταρίνης, είναι παλαίμαχος δημοσιογράφος στον ομογενειακό Τύπο των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου