Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

Διάβημα διαμαρτυρίας της ΕΣΗΕΑ για τις πρόσφατες περιπτώσεις λογοκρισίας

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ως θεσμικός εκφραστής της ελευθερίας του Τύπου, αποφάσισε να ζητήσει συναντήσεις με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Ναυτιλίας.
Σκοπός  η επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας για τα τελευταία περιστατικά λογοκρισίας, όπως και η επισήμανση της  αντίθεσής του για «κάθε άστοχη ενέργεια που πλήττει το δικαίωμα των πολιτών για υπεύθυνη, τεκμηριωμένη και αντικειμενική ενημέρωση», όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει:
Η ανεξάρτητη δημοσιογραφική έρευνα και το τεκμηριωμένο ρεπορτάζ δεν τίθενται ούτε υπό την αίρεση μιας ιδιότυπης και νομικά ακραίας προληπτικής απαγόρευσης, ούτε ασκείται υπό την δαμόκλειο σπάθη ενδεχόμενης ποινικής δίωξης.
Το Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 14 παρ. 2, προστατεύει την ελευθερία του Τύπου και απαγορεύει τη λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέσο. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι δυνατό να ζητούν άδεια για να διεξάγουν τη δημοσιογραφική τους έρευνα, ούτε η δημοσιογραφία είναι δυνατό να ασκείται υπό αίρεση και προϋποθέσεις. 
Τα ζητήματα αυτά έχουν προ πολλού κριθεί σε κάθε ευνομούμενη Δημοκρατία και κάθε άλλη προσέγγιση αποτελεί αναχρονισμό και παραπέμπει σε άλλες εποχές.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δηλώνει για άλλη μία φορά ότι ευθέως αντιτίθεται στην εντεινόμενη και επαναλαμβανόμενη παρέμβαση της Δικαιοσύνης σε εν εξελίξει δημοσιογραφικές έρευνες συναδέλφων που αφορούν σημαντικά γεγονότα της επικαιρότητας. 
Η ανακοίνωση καταλήγει:
Οι συνάδελφοι ασκώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους της ενημέρωσης των πολιτών αντιμετώπισαν την εχθρική στάση των εισαγγελικών αρχών και βρέθηκαν εν μία νυκτί είτε συλληφθέντες και απολογούμενοι, είτε θύματα προληπτικής λογοκρισίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου