Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011

Τι γίνεται με την Ισλανδία;


Ένα ενδιαφέρον σημείωμα έστειλε αναγνώστης της ιστοσελίδας, το οποίο αφορά την Ισλανδία, αυτή την χώρα του ευρωπαϊκού βορρά που την «θυμηθήκαμε» όταν είχε γίνει ο «χαμός» με τις τράπεζες. Και γρήγορα την ξεχάσαμε, καθώς τα διάφορα διεθνή «ενημερωτικά» δίκτυα, δεν είχαν ην καλοσύνη να πληροφορούν τους (Ευρωπαίους) πολίτες, για το τι συμβαίνει στην χώρα των πάγων. Γι’ αυτό και ο φίλος του ιστολογίου σημειώνει: «Αν κάποιος πιστεύει ότι δεν υπάρχει λογοκρισία σήμερα, ας μου πει πώς, ενώ έγινε γνωστό τι συνέβη στην Αίγυπτο, δεν γράφτηκε ποτέ τι συμβαίνει στην Ισλανδία»…
Πάντως, το εν λόγω μήνυμα, ας μη εκληφθεί ως «είδηση», καθώς με ένα σύντομο σερφάρισμα ανακαλύπτει κανείς ότι έχει αναρτηθεί σε αρκετούς ιστοχώρους εδώ και αρκετούς μήνες. Το μήνυμα αναφέρει:

Στην Ισλανδία ο λαός κατάφερε να παραιτηθεί η κυβέρνηση, εθνικοποίησε τις μεγαλύτερες τράπεζες, αποφάσισε να μην πληρώσει το χρέος που είχαν δημιουργήσει αυτές στην Βρετανία και την Ολλανδία λόγω της κακής οικονομικής πολιτικής τους και κατέληξε να δημιουργήσει ένα λαϊκό σώμα για την αναδιαμόρφωση του Συντάγματος.
Και όλο αυτό με ειρηνικές διαδικασίες.
Μια πραγματική επανάσταση κόντρα στην εξουσία που μας οδήγησε στην παρούσα κρίση. Εδώ, γιατί δεν μπορέσαμε να μάθουμε τίποτα γι' αυτά τα γεγονότα εδώ και δύο χρόνια; Τι θα γινόταν αν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έπαιρναν παράδειγμα;
Η ιστορία εν συντομία2008: Εθνικοποιείται η κύρια τράπεζα της χώρας. Καταρρέει το νόμισμα, σταματάει τη λειτουργία του το Χρηματιστήριο. Η χώρα είναι σε πτώχευση.2009: Οι διαμαρτυρίες του κόσμου μπροστά στην Βουλή καταφέρνουν και κηρύσσονται πρόωρες εκλογές και προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Συνεχίζεται η άθλια κατάσταση της οικονομίας της χώρας.
Μέσω ενός νόμου προτείνεται να πληρωθεί το χρέος στην Βρετανία και την Ολλανδία, με την πληρωμή 3.500 εκ. ευρώ, που θα πληρώσουν όλες οι ισλανδικές οικογένειες μηνιαία για 15 χρόνια με 5,5% επιτόκιο!
2010: Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητάει δημοψήφισμα για τον νόμο. Τον Ιανουάριο του 2010 ο πρόεδρος αρνείται να θέσει τον νόμο σε ισχύ και ανακοινώνει ότι θα υπάρξει αίτημα για λαϊκή ετυμηγορία. Τον Μάρτιο γίνεται το δημοψήφισμα και σαρώνει το ΟΧΙ στην πληρωμή με 93% των ψήφων. H κυβέρνηση αρχίζει δικαστική έρευνα για ευθύνες για την κρίση.
Αρχίζουν οι συλλήψεις τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών.
Άλλοι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν την χώρα.
Στο πλαίσιο της κρίσης, εκλέγεται ένα σώμα από πολίτες για να συγγράψει το νέο Σύνταγμα. Εκλέγονται 25 πολίτες, χωρίς πολιτική εξάρτηση, από τους 522 που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι. Η προϋπόθεση υποψηφιότητας ήταν να είναι ενήλικοι και να έχουν προταθεί από 30 άτομα. Το Σώμα αρχίζει την εργασία του τον Φεβρουάριο του 2011 και θα παρουσιάσει μια Magna Carta λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ομόφωνες συστάσεις διαφορετικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να επικυρωθεί από την υπάρχουσα Βουλή και από την επόμενη αναθεωρητική που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές…* Αφιερωμένο εξαιρετικά σ' εμάς που τόσο έχουμε μάθει να υπομένουμε και να ανεχόμαστε, αγνοώντας ότι, εμείς χάνουμε δέκα χρόνια από τη ζωή μας και τα παιδιά μας το μέλλον τους. Ως πότε παληκάρια... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου