Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ο τελευταίος Ναΐτης του Maurice Druon

Ένα «ιστορικό» βιβλίο του Maurice Druon κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Περίπλους» του Διονύση Βίτσου και συνιστώ να μην το αγοράσει κανείς! Κι αυτό διότι, έτσι και ανοίξεις αυτό το βιβλίο, των 500 και... σελίδων, δύσκολα μπορείς να βρεις ένα σημείο για να βάλεις τον σελιδοδείκτη!
Σαν μάστορας της γραφής ο Maurice Druon δεν αφήνει τον αναγνώστη να ξεφύγει και τον κρατάει «δεμένο», επειδή το γράψιμό του «ακούγεται» και όλες οι σκηνές σε αυτό το «κινηματογραφικό» μυθιστόρημα παραπέμπουν σε καταστάσεις που έχουν σφραγίσει τη δημόσια ζωή.
Το βιβλίο «Οι καταραμένοι βασιλείς - Η κατάρα του τελευταίου Ναϊτη», δεν αποτελεί άλλο ένα από εκείνα που γράφτηκαν στον απόηχο της επιτυχίας του Κώδικα Da Vinci. Το γαλλικό αυτό best seller,  γράφτηκε στη δεκαετία του ’60, δηλαδή πολύ πιο πριν γίνουν μόδα τα θέματα που πραγματεύεται, κι έκανε διάσημο, αλλά και ακαδημαϊκό, τον συγγραφέα του. Αργότερα ο Μaurice Druon  έγινε και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Πρόκειται για ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, στηριγμένο απόλυτα σε ιστορικά γεγονότα, με ερωτικό πάθος, ίντριγκα, τραγικότητα, μεταφυσική, αλλά και χιούμορ. Και ξεκινά από εκεί που σταμάτησε ο «Da Vinci»:
Ο τελευταίος από τους αρχηγούς των Ναϊτών βρίσκεται στα χέρια του Γάλλου βασιλιά Φίλιππου του Ωραίου, ο οποίος τον καταδικάζει με θάνατο στην πυρά. Την ώρα που ξεψυχά, στρέφεται προς τον βασιλιά και καταριέται τη Δυναστεία. Η κατάρα του αυτή ακολούθησε όλη τη γαλλική δυναστεία μέχρι τον οριστικό αφανισμό της, στη Γαλλική Επανάσταση. Ξεκίνησε  όμως αμέσως μετά την εκτέλεση του τελευταίου  Ναΐτη, από μια ίντριγκα έρωτα και προδοσίας στο στενό περιβάλλον τού βασιλιά, ο οποίος πέθανε, δυστυχής,  μόλις μετά ένα μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου