Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Αφιέρωμα για την Μακεδονία κατά την Τουρκοκρατία

Από την εισαγωγή του αφιερώματος 
"Η Μακεδονία κατά την Τουρκοκρατία", 
της εφημερίδας "Μακεδονία της Κυριακής
Του
Στέλιου Κούκου
skoukos@makthes.gr

Μπορεί η περίοδος της Τουρκοκρατίας, όπως ανέφερε πρόσφατα ένας ιστορικός, να μην ήταν μια κατασκότεινη περίοδος, σίγουρα όμως τα φώτα που κατά ριπάς φώτιζαν την εποχή και έδιναν ανάσες στους υποτελείς δεν τους τα χάρισαν οι κατακτητές αλλά η προσπάθεια, η επιτηδειότητα, ο κόπος, ο πόνος, η αντίσταση και το αίμα των ιδίων. 
Η περίοδος της Τουρκοκρατίας αποτελεί την πιο μεγάλη δοκιμασία και περιπέτεια για όλη την αργόσυρτη ελληνική συνέχεια. Δεν είναι τυχαίο πως το κραταιό και ρωμαλέο γένος των Ρωμαίων της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας θα περιβληθεί εις το εξής και το διηνεκές προσωνύμιο της πονεμένης Ρωμιοσύνης. Και η έννοια της Ρωμιοσύνης θα ταυτιστεί με τη χαρμολύπη.
Γκραβούρα εποχής, με θέμα το παιδομάζωμα
που ξεκίνησε επί σουλτάνου Μουράτ Β'.
Εν αιχμαλωσία λοιπόν και ως χρυσός εν χωνευτηρίω δοκιμάστηκε ο ελληνισμός σε όλα τα κατά τόπους διαμερίσματά του για αιώνες. Κατά τους χρόνους αυτούς η ταύτιση του γένους με την πίστη θα γίνει ξεκάθαρη, κι έτσι θα χαθούν για πάντα για τον ελληνισμό όσοι για ποικίλους λόγους αλλαξοπίστησαν. Επισημαίνουμε και την τραγική εκτόπιση όσων κατοικούσαν στις περιοχές που απελευθερώθηκαν, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Παράλληλο δράμα θα αποτελέσει για τις οικογένειες -και ιδιαίτερα για τα ίδια τα παιδιά- το παιδομάζωμα, που θα τα σύρει από την οικογενειακή τους εστία και θαλπωρή στα στρατόπεδα για να υπηρετήσουν ως γενίτσαροι τον σουλτάνο.
Σίγουρα όμως η περίοδος αυτή δεν έχει μόνο δηώσεις, εξευτελισμούς και εξανδραποδισμούς, αλλά και ιδιαίτερες στιγμές προσωπικής και συλλογικής ανάτασης, αντίστασης, αυτοθυσίας και προσφοράς, καθώς επίσης και πετυχημένες προσπάθειες αυτοοργάνωσης, κοινοτικής προκοπής και προόδου σε ποικίλους τομείς της καθημερινότητας. 
Μόνο που μετά την απελευθέρωση φορτωθήκαμε ή μας φόρτωσαν με ό,τι ξένο φανταχτερό και δανεικό και, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ακόμη πληρώνουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου