Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Δημοσιονομικά στοιχεία περιόδου 2007-2010


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών 2007-2010 τα οποία καταρτίστηκαν, στα πλαίσια της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ), για την πρώτη κοινοποίηση του έτους 2011 και υποβλήθηκαν προς εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στη Eurostat κατ’ εφαρμογή του Κοινοτικού Κανονισμού (EC) 479/2009, όπως ισχύει.
Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία από τις πηγές, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2010, όπως υπολογίζεται στα πλαίσια της ΔΥΕ, εκτιμάται στα 24,2 δισ. ευρώ (10,5% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), ενώ το ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, στο τέλος του 2010 ανήλθε στα 328,6 δισ. ευρώ, (142,8% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).
Τα στοιχεία για τη πρώτη κοινοποίηση ΔΥΕ του 2011 καταρτίσθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ΕΣΛ) 95. Κατά την παραγωγή των αποτελεσμάτων, η ΕΛΣΤΑΤ ήταν σε στενή συνεργασία με τη Eurostat, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη διαλόγου ΔΥΕ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2011.
Μετά την τελευταία κοινοποίηση ΔΥΕ (το Νοέμβριο 2010), υπήρξε συνεχής επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, συμπεριλαμβανομένων δύο αποστολών της Eurostat στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, κατά το 2011 διεξήχθη μία αποστολή της Eurostat στο διάστημα 14 έως 16 Φεβρουαρίου. 2011, ώστε να εκτιμηθεί από τη Eurostat η ετοιμότητα και το έργο της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τη ΔΥΕ Απριλίου 2011, καθώς και να αξιολογηθεί η ετοιμότητα των φορέων που της παρέχουν δεδομένα προκειμένου να εκπληρωθούν οι απαιτήσεις της ΔΥΕ. Επίσης, κατά το διάστημα 21 με 23 Μαρτίου 2011, διεξήχθη επίσκεψη διαλόγου ΔΥΕ της Eurostat, προκειμένου να γίνει εξέταση της ολοκλήρωσης των εργασιών για την κατάρτιση των πινάκων της κοινοποίησης ΔΥΕ.
Επιπροσθέτως, η ΕΛΣΤΑΤ έχει θέση σε ισχύ ένα Κοινό Σχέδιο Στατιστικής Δράσης για την Ελλάδα (Joint Overall Statistical Greek Action Plan) το οποίο συμφωνήθηκε με τη Εurostat τον Απρίλιο του 2010. Ο τρίτος πυλώνας του Σχεδίου αυτού αποσκοπεί στη βελτίωση των δημοσιονομικών στατιστικών της Ελλάδας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΛΣΤΑΤ έχει προβεί σε έναν αριθμό συγκεκριμένων ενεργειών μετά την τελευταία ανακοίνωση ΔΥΕ, προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα των δημοσιονομικών στατιστικών. Μεταξύ των κυριοτέρων δράσεων συγκαταλέγονται οι εξής:
1. Σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας με Κρατικούς Φορείς
Στο πλαίσιο των ενεργειών που περιλαμβάνονται στο Κοινό Σχέδιο Στατιστικής Δράσης για την Ελλάδα, το οποίο έχει συμφωνηθεί με τη Eurostat, η ΕΛΣΤΑΤ έχει συνάψει Μνημόνια Συνεργασίας με κρατικούς φορείς. Τα Μνημόνια στοχεύουν στη διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών για την παραγωγή στατιστικών και καθορίζουν τις υποχρεώσεις των κρατικών φορέων για την ακριβή και έγκαιρη κατάρτιση των δημοσιονομικών στατιστικών, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη και τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την Εθνική Νομοθεσία.
Το Δεκέμβριο του 2010 υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας της ΕΛΣΤΑΤ με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Παρόμοια Μνημόνια Συνεργασίας έχουν επίσης υπογραφεί μέχρι στιγμής με εννέα Υπουργεία, και είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης η υπογραφή με τα υπόλοιπα.
2. Βελτίωση στη συλλογή στοιχείων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Τον Ιανουάριο του 2011 η ΕΛΣΤΑΤ έθεσε σε λειτουργία διαδικτυακή εφαρμογή για τη διεξαγωγή της τριμηνιαίας και ετήσιας έρευνας των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας ένα βελτιωμένο ερωτηματολόγιο. Παράλληλα, διεξήχθησαν σεμινάρια για τους στατιστικούς ανταποκριτές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για τη χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής αλλά και του νέου ερωτηματολογίου. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται η συλλογή των δημοσιονομικών στοιχείων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και τα Δημόσια Νοσοκομεία όπως επίσης τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται από τη Γενική Κυβέρνηση. Οι ενέργειες αυτές οδήγησαν σε βελτίωση του ποσοστού ανταπόκρισης των φορέων στις έρευνες και στη βελτίωση της ποιότητας των συλλεχθέντων δεδομένων.
Σε ό,τι αφορά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η ΕΛΣΤΑΤ απέκτησε πρόσβαση στη βάση οικονομικών στοιχείων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τηρείται από το Υπουργείο, επιτυγχάνοντας βελτίωση στην κατάρτιση στατιστικών για αυτούς τους φορείς.
3. Συγκέντρωση στοιχείων αναφορικά με τις πληρωτέες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης
Η ΕΛΣΤΑΤ ξεκίνησε για πρώτη φορά τη συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν στις πληρωτέες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2010. Τα μεγέθη αυτά για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκαν στις δημοσιονομικές στατιστικές κατά την Κοινοποίηση της ΔΥΕ του Νοεμβρίου 2010. Η συλλογή δεδομένων για τις πληρωτέες υποχρεώσεις συνεχίστηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, σε συνεργασία με όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης αλλά και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχοντας σαν αποτέλεσμα μια επικαιροποιημένη χρονολογική σειρά για τα έτη 2007-2010 η οποία συμμορφώνεται με τους εννοιολογικούς ορισμούς του ΕΣΛ 95.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο κοινοποιήσεων οφείλονται κυρίως στις ακόλουθες αιτίες:
Έλλειμμα:
Η αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2008 οφείλεται μεταξύ των άλλων στην αύξηση των εγγεγραμμένων πληρωτέων υποχρεώσεων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και αναθεώρηση στοιχείων Δημοσίων Επιχειρήσεων.
Χρέος:
Οι αναθεωρήσεις των ποσοστών του χρέους κατά κύριο λόγο οφείλονται στην ανάληψη από το Δημόσιο του χρέους της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και των Ολυμπιακών Αερογραμμών (ΟΑ) μετά από τρεις συνεχόμενες καταπτώσεις των εγγυήσεων των δανείων τους καθώς επίσης και από την ανάληψη του χρέους για τη χρηματοδοτική μίσθωση (financial leasing) τεσσάρων αεροσκαφών από την ΟΑ.
Αναφορές
Οι αναλυτικοί πίνακες για την κοινοποίηση της ΔΥΕ είναι διαθέσιμοι στην ακόλουθη διεύθυνση:
http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/A0701/Other/A0701_SEL03_TB_AN_00_2011_06_P_GR.xls 
Πληροφορίες: Διεύθυνση Εθνικών Λογαριασμών
Κώστας Μολφέτας, Τηλ: 213 135 2081, Fax: 213 1352552

Τμήμα Λογαριασμών Γενικής Κυβέρνησης και Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών

Μαρία Σταυροπούλου, Τηλ: 213 1352079, Fax: 213 1352552
E-mail: nat.accounts@statistics.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου