Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Αλλού το αρνάκι κι "αλλού" το υπουργείο!

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε ανακοίνωσή του, με την οποία γνωστοποιεί τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, ενδεικτικά αναφέρει ορισμένες τιμές, από τις οποίες προκύπτει ότι το νωπό αρνί εμφανίζει μείωση σε σχέση με πέρυσι που φθάνει και το 13,48%, το νωπό κατσίκι μείωση 11,19%, το νωπό κοτόπουλο μείωση 12,61%, το νωπό μοσχάρι σπάλα μείωση 9,62%, το νωπό χοιρινό -μπριζόλα λαιμού μείωση 7,46%.
Όμως οι χονδρέμποροι έχουν διαφορετική άποψη, καθώς υποστηρίζουν ότι το αρνί θα πωλείται φέτος σε σύγκριση με πέρυσι ακριβότερα και ήδη προχωρούν σε μειωμένες προμήθειες για το Πάσχα.
Αιτία της ανόδου των τιμών, θεωρούν ότι είναι η μειωμένη ελληνική παραγωγή και το γεγονός ότι οι γειτονικές χώρες που μάς προμήθευαν με ζώντα ζώα (Βουλγαρία, Αλβανίας κ.λπ.) φέτος δεν είναι σε θέση να καλύψουν την ελληνική ζήτηση, καθώς έχει απορροφηθεί η παραγωγή τους -σχεδόν το σύνολό της από την Τουρκία- σε πολύ υψηλές τιμές, μάλιστα.
Και εκτιμούν πως: η μέση τιμή από τα 7 ευρώ που ήταν πέρυσι, φέτος θα διαμορφωθεί γύρω στα 11 ευρώ το κιλό για το αρνί, κάτι που αναμένεται να επιφέρει και μείωση των ποσοτήτων που θα αγοραστούν.
ΠΗΓΗ: www.tovima.gr
Και λέμε εμείς τώρα…
Ποιός «δουλεύει» τον κόσμο; Το υπουργείο ή οι χονδρέμποροι; Ίσως το υπουργείο, λόγω… προτέρου εντίμου βίου, θα έλεγε κανείς. Όμως μάλλον δεν υπάρχει δόλος και όλα τα δημιουργεί η άγνοια των υπηρεσιών του οι οποίες βρίσκονται πολύ μακράν της αγοράς. Ουαί κι αλλοίμονο εάν είχαν επαφή με την αγορά και ρέμβαζαν τους κερδοσκόπους να αδειάζουν τις τσέπες των πολιτών, με τις συνεχείς και αδικαιολόγητες αυξήσεις τνω προϊόντων πρώτης ανάγκης. Και μάλιστα όταν παράλληλα, μειώνονται οι μισθοί, οι συντάξεις και οι θέσεις εργασίας...
Το πασχαλιάτικο αρνάκι ακριβότερο φέτος πάνω από 50%... Και εάν συμπεριλάβει κανείς την μείωση του εισοδήματος που για πολλούς βρίσκεται στο 100%, τότε μόνον μπορεί να γίνει αντιληπτή η τρομοκρατία της αγοράς. Να εξαρθώνεται, επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη, εν μιά νυκτί η 17 Νοέμβρη και το υπουργείο Ανάπτυξης να μην μπορεί να "ακουμπήσει" τον κάθε κερδοσκόπο... Πώς τα καταφέραμε έτσι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου