Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Έφυγε κι ο Δημήτρης Γκλαβάς…

Απεβίωσε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 84 ετών, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος, Δημήτρης Γκλαβάς, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, πρώτος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ.
Η κηδεία του Μίμη Γκλαβά θα γίνει τη Δευτέρα 1η Μαρτίου 2010, στις 2 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Ο Δημήτρης Γκλαβάς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926. Κατά τη διάρκεια της ιταλογερμανικής Κατοχής ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση και για τη δράση του αυτή, μετά την απελευθέρωση, διώχθηκε και εκτοπίστηκε στη Μακρόνησο.
Μετά την επάνοδό του από την εξορία, ο Μίμης Γκλαβάς γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1962 στην εφημερίδα «Αθηναϊκή».
Στη συνέχεια εργάστηκε στην εφημερίδα «Εξπρές» στο τότε ΕΙΡ, στην εφημερίδα «Νέα Πολιτεία» και, μετά τη μεταπολίτευση, στην «Ελευθεροτυπία», απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε, απασχολούμενος πάντα με το ρεπορτάζ του υπουργείου Παιδείας.
Ο Μίμης Γκλαβάς, εκτός από τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ανέπτυξε και πλούσια συνδικαλιστική δράση. Για πρώτη φορά εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ το 1978 και έκτοτε εκλέγεται διαρκώς μέλος των διοικήσεων, έως το 1992 που εκλέγεται Α’ αντιπρόεδρος, ενώ το 1993 εκλέγεται πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Προηγουμένως, στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα διετέλεσε υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και αργότερα γενικός γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών.
Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΠΟΕΣΥ, διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας και παρέμεινε σε αυτό το αξίωμα μέχρι το 2004, οπότε αναγορεύτηκε επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου