Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Το Παιδείας "ανοίγει την πόρτα" στους Συλλόγους Γονέων

Επιστολή προς τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, απέστειλε ο υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης για τη δημιουργία από το ΥΠΕΠΘ ενός Γραφείου Επικοινωνίας. Με την ευκαιρία ο κ. Στυλανίδης υπενθυμίζει στους γονείς τα δικαιώματα που έχουν και τα οποία δεν περιορίζονται στις εκδρομούλες και στις "ευλογίες" για τις καταλήψεις. Αντίθετα ο ρόλος των Συλλόγων είναι πολύ σημαντικός και τα δικαιώματά τους φτάνουν μέχρι και σε καταγγελίες και ενστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας ενός σχολείου, ή και την πλημμελή διδασκαλία κάποιου εκπαιδευτικού. 
Το μήνυμα του υπουργού Παιδείας είναι αρκετά σαφές και η δε επιτυχία του Γραφείου Επικοινωνίας του ΥΠΕΠΘ δεν εξαρτάται μόνον από την ανταπόκριση που θα δείξουν οι Σύλλογοι, αλλά και από την ανταπόκριση των ιδίων των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας. Γιατί, στην χώρα μας, τα "κυτία παραπόνων"  αναβαθμίζονται συχνάκις σε... πτυελοδοχεία του κρατικού "ωχαδερφισμού"! Τέλος πάντων, ας μην το... γρουσουζεύουμε κι ας δούμε τι λέει ο υπουργός...

Αγαπητοί Γονείς, 
Η προσπάθεια για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και την παροχή υψηλής, ποιοτικής και ανταγωνιστικής παιδείας στους νέους μας αποτελεί συλλογικό στόχο, αλλά και μία από τις βασικότερες προκλήσεις, στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι σύγχρονες κοινωνίες.
Σε αυτή τη διαδικασία αναμόρφωσης των όρων διαβίωσης και διδασκαλίας των μαθητών και των μαθητριών εντός του σχολικού περιβάλλοντος, κεντρικός είναι ο ρόλος των γονέων και επιβεβλημένη η συνεχής και εποικοδομητική επικοινωνία τους με τον έτερο φορέα διαπαιδαγώγησης, το σχολείο.
Η δυναμική παρουσία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και η συνεργασία τους με τη διοίκηση του σχολείου, το διδακτικό προσωπικό, τις τοπικές αρχές, αλλά και την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Ε.Π.Θ. μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη, εξασφαλίζοντας την ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων, που αναφύονται στις κατά τόπους σχολικές μονάδες, αλλά και συμβάλλοντας στην ενίσχυση των δεσμών συνοχής του σχολείου με το ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον. 
Ως Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δεσμεύομαι ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο χώρο της παιδείας και ζητώ από εσάς, τα μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της χώρας, να συμβάλετε στην προσπάθεια που έχουμε από κοινού ξεκινήσει. Οι απόψεις σας, οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες σας, η εγρήγορση και η ευαισθητοποίησή σας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του κάθε σχολείου.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το Ειδικό Γραφείο αιτημάτων και ερωτήσεων που έχει ήδη συσταθεί στο ΥΠ.Ε.Π.Θ. φιλοδοξεί να γίνει ο νέος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της διοίκησης της εκπαίδευσης και της οικογένειας, προκειμένου η σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική πολιτική να μη συντελείται εν κενώ, αλλά να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές επιταγές και τις ανάγκες των άμεσων αποδεκτών της. Στόχος μας είναι και παραμένει η οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης και συμπληρωματικότητας, η ευρύτερη δυνατή συστράτευση δυνάμεων και αξιοποίηση εμπειριών στο χώρο της εκπαίδευσης, πάντοτε με γνώμονα το καλό των παιδιών μας.
Γιατί στον αγώνα για μια καλύτερη παιδεία δεν υπάρχουν στεγανά ή αποκλεισμοί. Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη και ευπρόσδεκτη. 
*** Κύριε Στυλιανίδη, θα είμαστε εδώ για να παρατηρούμε την εξέλιξη του Ειδικού Γραφείου Αιτημάτων, αλλά και τη σημασία που θα δώσουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου