Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Δημ. Μάρδας: Αρχίζουμε και γινόμαστε κράτος, έστω και επιλεκτικά!


Του
Δημήτρη Μάρδα
Καθηγητή 
Τμήματος Οικονομικών 
Επιστημών του ΑΠΘ

Μια "απάντηση" για τη λίστα Λαγκάρντ 
από την Τράπεζα της Ελλάδος

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, οργανώνει κάθε έτος, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευρωπαϊκής Οικονομίας μια εκπαιδευτική εκδρομή στα θεσμικά όργανα της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η εκδρομή κατά το μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδοτείται από τους (τις) συμμετέχοντες (ουσες) φοιτητές (τριες), που έχουν επιλεγεί μετά από ένα γραπτό τεστ.
Ορισμένοι από τους (τις) ενδιαφερόμενοι (ες) εφέτος, λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων και της απουσίας τους από τη Θες/νίκη, κατέθεσαν ως προκαταβολή 200 ευρώ σε λογαριασμό μέλους του Διδακτικού προσωπικού στην Τράπεζα Πειραιώς, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων κ.λπ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνοντας την επαναλαμβανόμενη (εννέα διακοσάρια) κατάθεση στο συγκεκριμένο λογαριασμό, κίνησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες, που σχετίζονται μάλλον με το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος!. Έτσι μέσω της Τράπεζας Πειραιώς ζήτησε εγγράφως, όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις από τον ενδιαφερόμενο, που να δικαιολογούν τις επαναλαμβανόμενες καταθέσεις των 200 ευρώ. Να σημειωθεί βέβαια ότι οι καταθέσεις ήταν επώνυμες και σε πολλά καταθετήρια ήταν εμφανής ο λόγος της κατάθεσης (εκδρομή στις Βρυξέλλες).
Φυσικά δόθηκαν όλες οι εξηγήσεις και υποθέτουμε ότι το ζήτημα έκλεισε.
Συμπεράσματα:
1/ Έστω και για αστεία ποσά (επωνύμων καταθέσεων) κινητοποιείται όλος ο μηχανισμός που έχει σχέση με το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος ή με οτιδήποτε σχετικό. Αυτό είναι ενθαρρυντικό και δείχνει ότι το κράτος λειτουργεί εκεί που θέλει και φυσικά καλά κάνει!
2/…που πολλοί έχουμε ήδη στο μυαλό μας ως απορία μετά από την ανάγνωση του ανωτέρω: Όταν κινητοποιείται ένας τέτοιος μηχανισμός για εννέα διακοσάρια, τότε γιατί τόση φασαρία για τη λίστα Λαγκάρντ ή για οποιαδήποτε παρόμοια λίστα; Όλες οι κινήσεις κεφαλαίων από… 200 ευρώ και άνω, μέσω τραπεζών, είναι γνωστές στην Τράπεζα της Ελλάδας, κάτι που τονίσαμε κατ’ επανάληψη.
Οπότε, σε το οφείλεται το θέατρο του παραλόγου που παίζεται με τις οποιεσδήποτε μυστήριες λίστες (…αγνώστων) Ελλήνων που εξήγαγαν τα χρήματά τους, είτε στην Ελβετία, είτε στη Γερμανία, είτε οπουδήποτε;

1 σχόλιο:

  1. Να σκεφτούμε ότι κάποιοι που "κάηκαν στο χυλό, τώρα φυσούν και στο αλεύρι"; Ίσως είναι η πολιτισμένη εξήγηση.
    Να αναλογισθούμε μήπως ότι αν η σχετική κατάθεση ήταν 200.000 ευρώ ίσως δεν θα επιδεικνυόταν η ανάλογη σπουδή; Μάλλον κακόπιστο.
    Ας βάλουμε το καλό λογισμό, και ας ελπίσουμε να έχει και συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή