Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Η επίσκεψη Νταβούτογλου πυροδότησε τις "διαφορές" των Κωνσταντινουπολιτών

Με δριμύτατες αλληλοκατηγορίες συνεχίζεται ο «εμφύλιος» μεταξύ των Κωνσταντινουπολιτών. Από την μία πλευρά η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ) με 17 σωματεία και από την άλλη ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών (ΣΚ).
Απ’ ό,τι διαφαίνεται στις ανακοινώσεις τους, αιτίες της διένεξης υπάρχουν αρκετές, αλλά το «φυτίλι άναψε» η επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα.
Το περιβόητο "τραπέζωμα" του ζεύγους Νταβούτογλου σε
πολίτικη ταβέρνα του Π. Φαλήρου, που "άναψε το φυτίλι".
Συγκεκριμένα, η ΟΙΟΜΚΩ φιλοξένησε σε μεζεδοπωλείο του Π. Φαλήρου τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και αυτή η κίνηση βρήκε εκ διαμέτρου αντίθετο τον ΣΚ.
Η αμετακίνητη θέση του ΣΚ είναι ότι «οι βιαίως εκδιωχθέντες από την γενέτειρά τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης δεν παρακάθονται σε δείπνα η άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις με αξιωματούχους της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, καθ’ όσον η άλλη πλευρά αξιοποιεί στο έπακρον επικοινωνιακά και προς ίδιον όφελος τέτοιες ενέργειες».
Ανακοίνωση της ΟΙΟΜΚΩ αναφέρει ότι «η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα της Τουρκικής πλευράς και έδωσε την ευκαιρία στην αντιπροσωπεία της Οι.Ομ.Κω να θέσει επί 45 λεπτά, με τον πιο άμεσο και έντονο τρόπο, τα συγκεκριμένα αιτήματα υπέρ του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης». Και πως: «Τα αιτήματα αυτά αφορούν την επανόρθωση της υπηκοότητας για τους εκπατρισθέντες Κωνσταντινουπολίτες και την απόδοση της υπηκοότητας στους απογόνους τους».
Η θέση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών επ’ αυτού είναι: «Αντί του αιτήματος της ΟΙΟΜΚΩ για την απόδοση υπηκοότητας στους απογόνους Κωνσταντινουπολιτών που διευκολύνει τα σχέδια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για δημιουργία στην Ελλάδα “τουρκικής παροικίας”, θα ήταν φρόνιμο η προβολή του αιτήματος της παροχής διευκολύνσεων εγκαταστάσεως με τη χορήγηση σε αυτούς και γενικότερα στους επιθυμούντες προς τούτο Έλληνες πολίτες μακρόχρονης άδειας παραμονής και εργασίας».
Εν τω μεταξύ, σε κοινή ανακοίνωσή τους 17 σωματεία-μέλη της ΟΙΟΜΚΩ, καλούν τα μέλη του Σ.Κ. «ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον της κατάστασης που διαμορφώνεται και την προοπτική της αποστασιοποίησης του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών από τον κορμό των εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών».
Ακαριαία υπήρξε η αντίδρασή του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, του οποίου η ανακοίνωση αναφέρει: «Όταν καταρρακώνεται η εθνική μας αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια από πράξεις και παραλείψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ), τότε ως θιγόμενοι Έλληνες πολίτες έχουμε κάθε δικαίωμα να αντιδράσουμε και να διαχωρίσουμε τις θέσεις μας». Και τονίζεται:
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εξαναγκάσει τον ιστορικό Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών (Σ.Κ.) στο όνομα της υποτιθέμενης “ενωτικής προσπάθειας” να απεμπολήσει την 84χρονη πορεία του. Άλλωστε, ο ΣΚ ως εκ του Καταστατικού του και της ιστορίας του έχει σκοπούς, αρχές και θέσεις οι οποίες κατ’ ουδένα τρόπο παραχαράσσονται, αλλοιώνονται ή ακυρώνονται».
Στην εν λόγω ανακοίνωση, υπάρχει και μία διευκρίνιση, η οποία ίσως και να αποτελεί την ουσιαστική απάντηση στον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται:
«Πρέπει επιτέλους οι πάντες να αντιληφθούν ότι εμείς οι βιαίως εκδιωχθέντες εκπροσωπούμε τους Κωνσταντινουπολίτες της Διασποράς και μόνον». 
Που ίσως να σημαίνει πώς άλλους στόχους έχουν όσοι διατηρούν σχέσεις με το γίγνεσθαι της Πόλης και διαφορετικούς στόχους όσοι έχουν εκριζωθεί. Η αγάπη για την Πόλη είναι κοινή! Όμως. όλα είναι θέμα ερμηνείας και κρίνονται από την ελληνική κοινή γνώμη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου