Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012

"Έφυγε" χθες ο Κώστας Σκούρας - Η κηδεία την Παρασκευή (2 μ.μ.) στο Α' Νεκροταφείο

Έκλεισε τα μάτια του χθες, ένας ξεχωριστός συνάδελφος και άνθρωπος, όπως ήταν ο Κώστας Σκούρας. Ένας δημοσιογράφος με πολυκύμαντη καριέρα και ένας άνθρωπος απλός, φιλικός, μεγαλόθυμος και... αθεράπευτος ξενύχτης. Ο Κώστας ήταν 79 ετών. Θα κηδευτεί την Παρασκευή στις 2 μ.μ. από το Α' Νεκροταφείο.
Η απώλεια του συναδέλφου, έγινε γνωστή από αναγγελία της ΕΣΗΕΑ, η οποία αναφέρει:
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αναγγέλλει την απώλεια του βετεράνου δημοσιογράφου, της παλιάς γενιάς των λειτουργών του Τύπου, του Κώστα Σκούρα, που πέθανε χθες έπειτα από σύντομη ασθένεια.
Ο Κώστας Σκούρας του Επαμεινώνδα, γεννήθηκε το 1933 στο Παλαιοχώριο Φθιώτιδος και ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία στην εφημερίδα «Το Βήμα» το 1962. Το 1970 διωκόμενος από τη χουντική δικτατορία επιδόθηκε στην επιμέλεια ιστορικών και εγκυκλοπαιδικών έργων συνεργαζόμενος με τους αυτοεξόριστους Χρήστο Τεγόπουλο και Τάκη Λαμπρία στο Παρίσι και το Λονδίνο.
Το 1974 με την επανέκδοση της «Καθημερινής», υπήρξε αρχισυντάκτης της εφημερίδας. Από το 1975 έως το 1987 υπήρξε μέλος της πενταμελούς ιδρυτικής ομάδας, διευθυντικό στέλεχος και αρθρογράφος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Το 1990 έως το 1991 ήταν γενικός διευθυντής του Τ/Σ ΕΤ-2 και το 1992 δημιουργός του Παγκρήτιου τηλεοπτικού σταθμού «Creta Channel».
Ακόμη υπήρξε σύμβουλος διοίκησης και γενικός διευθυντής του εκδοτικού οργανισμού «Βελλίδη» (Εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και περιοδικό «Επιλογές») το 1995.
Στην πολιτική του δράση υπήρξε γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, το 1987-1989 και κατά τη διάρκεια της διετίας του εξελέγη Α΄ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού και πήρε μέρος ως εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας σε δύο συμβούλια υπουργών Τουρισμού της Κοινότητας.
Έργα του υπήρξαν «Το Εγχειρίδιο Δημοσιογραφικού Λόγου- αρχές και τεχνική», «Εποποιία στο Διάστημα» των εκδόσεων Τεγόπουλος - Νίκας. Τέλος, έλαβε το βραβείο «Ιπεκτσί» για τη συμβολή του στην υπόθεση της ελληνοτουρκικής φιλίας.
Ο Κώστας Σκούρας άφησε σε όλους όσοι στάθηκαν τυχεροί που τον γνώρισαν, δημοκρατικές και εργασιακές παρακαταθήκες. Πάνω απ' όλα θα μείνει στη μνήμη μας ως ευγενής, υπερήφανος και άξιος συνάδελφος.
Το Δ.Σ. συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον καλό συνάδελφο και άνθρωπο, που τίμησε με τη δράση του την ελληνική δημοσιογραφία.
Η κηδεία του Κώστα Σκούρα, θα γίνει την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου, στις 2 το μεσημέρι στο Α’ Νεκροταφείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου