Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΔΝΤ: Έξαρση της φτώχειας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασε, με σχετική ανακοίνωσή του, την ανησυχία του, ότι επιπλέον 23 εκατομμύρια άνθρωποι θα προστεθούν – στην Αφρική, στην Ασία, στην περιοχή του Ειρηνικού – στον συνολικό αριθμό των φτωχών πολιτών, εφ’ όσον ξεσπάσει άμεσα μια οικονομική κρίση ικανή να πλήξει και τις πλούσιες οικονομίες του Πλανήτη.
Όπως αναφέρει το emea.gr, αυτή η ανακοίνωση του ΔΝΤ, που η σύνταξή της ολοκληρώθηκε στα τέλη του Σεπτεμβρίου, τιτλοφορείται: "Η διαχείριση των κινδύνων της ανάπτυξης και των σοκ από την τρέχουσα αποτίμηση των παγκόσμιων πρώτων υλών".
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ, εφ’ όσον η ανάπτυξη όλης της παγκόσμιας οικονομίας καθηλωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους για όλο το 12μηνο στο 2,6%, ακολούθως στο 2,4%, του χρόνου, τότε: "προκύπτουν μεγάλες αντιξοότητες, όσον αφορά τη χρηματο-πιστωτική συγκυρία, και για κάποια πλούσια κράτη", "μία γενικευμένη ύφεση στη 17μελή Ευρωζώνη" και, τέλος, "έντονες επιπτώσεις για τον συνολικό αριθμό των φτωχών πολιτών" σε όλο τον Πλανήτη.
"Αν το ανωτέρω σενάριο για τη διεθνή ανάπτυξη επαληθευτεί τότε στα κράτη, όπου υφίστανται οι χαμηλές αμοιβές, έως τον Δεκέμβριο του '12 επιπλέον 23 εκατ. άνθρωποι θα γίνουν φτωχοί", επισημαίνει το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ, προχωρά παράλληλα και σε μια "υπόθεση εργασίας" στο πλαίσιο της οποίας η παρατεταμένη κρίση της παγκόσμιας οικονομίας απολήγει σε μια μαζική στροφή επενδυτών στην εκμετάλλευση των παγκόσμιων πρώτων υλών: "σε αυτήν την περίπτωση, ακριβαίνουν μεν – απότομα – πετρέλαιο και τρόφιμα", όμως από την άλλη μεριά δεν επακολουθεί ξανά (όπως έγινε στα τέλη του '08) κύκλος ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία. Με τη διαφορά, ότι προστίθενται στους φτωχούς άλλα 31 εκατομμύρια άνθρωποι, που αποζούν με 1,25 αμερικανικό δολάριο, καθημερινά.
Οπότε, εάν τυχόν αρχίσουν να «δουλέυουν» τα... κονσερβοκούτια, ας μην κατηγορούνται ως "τρομοκράτες" και "φονιάδες", οι στρατιες των εξαθλιωμένων και πεινασμένων ανθρώπων. Ας προσέχουν λοιπόν οι «υψηλοί» ιθύνοντες του παγκόσμιου κεφαλαίου, διότι η εξέλιξη των πραγμάτων μάλλον δεν θα συνεχίσει να εκτρέφει, για πολύ, το άγριο ένστικτο της πλεονεξίας τους. Ίσως γι' αυτό το ΔΝΤ εκφράζει την ανησυχία του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου