Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Φοιτητές με ήθος Κουβέλη


Φοιτητικές εκλογές εν όψει και το Σπουδαστικό της Δημοκρατικής Αριστεράς, εξέδωσε μία ανακοίνωση, η οποία εάν δεν ήταν μακροσκελής θα δημοσιευόταν ολόκληρη. Αναρτάται μέρος της και συστήνεται να διαβαστεί ολόκληρη με κλικ στο aristerok.wordpress.com, άσχετα με τα πολιτικά «πιστεύω» που έχει ο καθένας. Κι αυτό διότι, μετά από πολλά χρόνια, βλέπουμε να εκδίδεται φοιτητική ανακοίνωση «συγκρατημένη» και συγκροτημένη, χωρίς «επαναστατικές» εξάρσεις και ακρότητες. Και κάπου διακρίνεται το ήθος του Φώτη Κουβέλη να μεταλαμπαδεύεται… Μεταξύ άλλων, γράφουν:

Οι φοιτητικές εκλογές της 18ης Μαΐου συμπίπτουν  με την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης της τρόικας  για την έγκριση της 5ης δόσης του «εθνοσωτήριου» δάνειου των 110 δισ. €. Στη συγκυρία της νεοφιλελεύθερης οικονομικής κρίσης-που για μας δεν είναι καθόλου συγκυρία, αφού οι ευθύνες της τωρινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της προηγούμενης της ΝΔ είναι τεράστιες-βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που φτάνει μέχρι και την  αναστολή  λειτουργίας ορισμένων από αυτών. Οι απλήρωτοι εκπαιδευτικοί, η έλλειψη υποδομών, η περικοπή συγγραμμάτων είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση πια ως αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι οι περικοπές στην παιδεία είναι, επιεικώς, δυσανάλογα μεγάλες συγκρινόμενες με τις περικοπές που έγιναν(;) στις εξοπλιστικές δαπάνες ή στα σώματα ασφαλείας, γεγονός που μπορεί να δώσει την χαριστική βολή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. 
Σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες της  κρίσης, οι φοιτητές-σπουδαστές που ανήκουμε στο χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, τοποθετούμαστε στα ζητήματα του ελληνικού πανεπιστημίου.  
ΕΜΕΙΣ δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι:
- Στους επαγγελματίες συνδικαλιστές  του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αυξήσουν το εκλογικό τους ποσοστό,  την ευκολία που περνάνε τα μαθήματα και την προσωπική τους επιρροή μέσα στα κόμματα τους. 
- Στους επαγγελματίες επαναστάτες που ο σκοπός τους στα πανεπιστήμια είναι να ρίξουν την κυβέρνηση ή έστω ένα γιαούρτι και  ένα καδρόνι σε όποιον έχει αντίθετη άποψη από το «συμφέρον του φοιτητικού κινήματος». Είμαστε απέναντι σε λογικές κηδεμονίας και ιδιοποίησης των αγώνων από μειοψηφίες.
- Στους μέτριους ή κακούς καθηγητές που αρνούνται την αξιολόγηση όπως και κόντρα στην εκμετάλλευση της αξιολόγησης από πολιτικούς παράγοντες και παραγοντίσκους – μάνατζερ.
- Στην κακοδιαχείριση και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος που συμβαίνει σε ορισμένα  πανεπιστήμια.
- Στους απαθείς και αδιάφορους, όπου ενδιαφέρονται να βολευτούν οι ίδιοι διευκολύνοντας και ομορφαίνοντας τον φοιτητικό τους βίο  με γαλαζοπράσινες σημειώσεις και διευκολύνσεις, πρώτο τραπέζι πίστα στα μπουζούκια και «αποδράσεις» στο Bansko και στη Μύκονο.
- Στη γηπεδοποίηση των φοιτητικών συνελεύσεων με τραμπουκισμούς, βία  και πληρωμένους μπράβους που αποτρέπουν τον απλό (και μη φανατισμένο) κόσμο από το να συμμετάσχει σε συλλογικές διαδικασίες.
- Στην κουλτούρα της αντιγραφής και των αγορασμένων εργασιών και πτυχίων που οδηγούν σε ημιμαθείς και (αν)αξιοπαθούντες χωρίς κανένα αυτοσεβασμό και κύρος πτυχιούχους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου