Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Εθελοντισμός, εθελοντές και σαλτιμπάγκοι


Ενδιαφέρουσα παρέμβαση για τον Εθελοντισμό, στο Συμβούλιο Υπουργών Νεολαίας, που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες. έκανε ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς, Γιάννος Λιβανός, αλλά θα μπορούσε να ήταν πιό ριζοσπαστική.
Με θέμα «Ο Εθελοντισμός δεν σταματάει με τη λήξη του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011», ο κ. Λιβανός επεσήμανε την προτεραιότητα της Ελλάδας να θωρακίσει θεσμικά το κίνημα του Εθελοντισμού. Όπως είπε, για τον σκοπό αυτόν, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς προωθεί τη θέσπιση μέτρων με στόχο τη δημιουργία του νομικού πλαισίου για την προστασία των εθελοντών και της προσφοράς τους, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τέλος του έτους.
Ο κ. Λιβανός, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι: «Ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να έχει σαφή όρια και σε καμία περίπτωση ο εθελοντισμός δεν θα πρέπει να ποδηγετείται από την πολιτεία» και παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο εθελοντισμός είναι απαραίτητος τώρα, περισσότερο από ποτέ, στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε, με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.
Κλείνοντας, ο κ. Λιβανός τόνισε την ανάγκη να καταστεί σαφές ότι «ο εθελοντισμός δεν πρέπει να οδηγεί στην υποκατάσταση θέσεων εργασίας, καθώς και ότι ουδεμία σχέση έχει με την αναγκαστική άμισθη προσφορά εργασίας ενός νέου ανθρώπου σε έναν εργοδότη με την προσδοκία της πρόσληψης από πλευράς του».
Όμως, επειδή πολλά κρατικοδίαιτα ή μη «λαμόγια» βασίζονται στην ιερή ιδέα του Εθελοντισμού για να καρπωθούν τα οφέλη από την δωρεάν εργασία των κορόϊδων, ίσως θα έπρεπε να θεσπιστεί ένα άρθρο που να αναφέρει: Για να γίνει κάποιος εθελοντής θα πρέπει να έχει εργασία ή εισοδήματα τέτοια που να του επιτρέπουν την άνευ εργασίας διαβίωση.
Διότι, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που πηγαίνουν εθελοντές με την ελπίδα ότι μπορεί να βρουνκάποια δουλειά . Και μερικοί «σαλτιμπάγκοι», αυτή την ελπίδα του ανέργου βρίσκουν να εκμεταλλεύονται μέσω των... υψηλών συναισθημάτων τους περί Εθελοντισμού! Ας προσέχουμε κι ας πηγαίνουν εθελοντές πρώτα, όσοι έχουν την ιδέα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου