Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Κορυδαλλός και νεκροταφεία

Όταν κτίστηκαν οι φυλακές Κορυδαλλού, εκεί ο τόπος ήταν ερημιά. Σιγά-σιγά όμως, με την «υποχρεωτική» αστυφιλία της εποχής, άρχισαν να αδειάζουν τα χωριά και να μεγαλώνει η Αθήνα.
Έτσι περιοχές ακατοίκητες, όπως τότε ήταν ο Κορυδαλλός, έγιναν άναρχα πυκνοκατοικημένες και ο καθένας αγόραζε (ή καταπατούσε!) ένα οικοπεδάκι και έστηνε το «τσαρδάκι» του. Τι τον ένοιαζε τότε, αν ήταν δίπλα σε νεκροταφεία ή φυλακές, αφού αυτό δεν ενδιέφερε ούτε καν την υποτιθεμένη οργανωμένη πολιτεία. 
Ο εσωτερικός μετανάστης κοιτούσε να στεγάσει την οικογένειά του, όπου εύρισκε.
Τα χρόνια πέρασαν, οι νέοι οικισμοί άρχισαν να οργανώνονται και ταυτόχρονα οι κάτοικοι απέκτησαν απαιτήσεις. Έτσι, ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες για να φύγουν τα νεκροταφεία, άσχετα εάν αυτά προϋπήρχαν
Πρόσφατο παράδειγμα με το νεκροταφείο της Ανάστασης του Πειραιά, που έκλεισε την πόρτα του, επειδή κάποιων οι ανάγκες (;) τους υποχρέωσαν να χτίσουν ή να εγκατασταθούν σε πολυκατοικίες με θέα τους τάφους!
Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στου Ζωγράφου και αλλού. Οικόπεδα που ήταν κοντά στο νεκροταφείο και δεν τα έχτιζε και δεν τα αγόραζε κανένας, τώρα χτίστηκαν, αναγέρθηκαν πολυκατοικίες και οι θερινές βραδιές είναι ρομαντικές με το φως που δίνουν στον χώρο τα καντήλια των τάφων! Οσονούπω, ας περιμένουμε διαμαρτυρίες των κατοίκων για να φύγει το νεκροταφείο. Και να σκεφθεί κανείς, ότι το νεκροταφείο Ζωγράφου κάποτε ήταν πολύ μακρυά από την κατωκοιμένη περιοχή.
Επιστρέφουμε στον Κορυδαλλό, όπου χρόνια τώρα γίνονται προσπάθειες για να φύγουν οι φυλακές. Προσπάθειες τέτοιες, που κάποια εποχή έφτασαν στα άκρα, χτίζοντας σχολεία δίπλα στις φυλακές, ώστε έτσι να ασκηθούν πιέσεις στην πολιτεία. Αν είναι δυνατόν! Έβαλαν τα παιδιά να μεγαλώνουν σαν φυλακισμένα, για να «αποφυλακιστεί» η περιοχή! Και τώρα, διαμαρτύρονται βάζοντας τα παιδιά να κάνουν ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις φυλακές… Δεν είναι τακτικές αυτές. Ίσως θα πρέπει να αφήσουν τα παιδιά στις σπουδές τους και να ενεργοποιηθούν με πιέσεις στην εξουσία, πιέζοντας ασφυκτικά τους βουλευτές που εκλέγονται με τις ψήφους των πολιτών της περιοχής.
Τέλος, όσον αφορά κάποιους «ορθολογισμούς» ότι έχουν άδικο οι κάτοικοι επειδή πρώτα στήθηκαν οι φυλακές (ή πρώτα εγκαταστάθηκαν τα νεκροταφεία) και μετά κατοικήθηκε η περιοχή, αυτό δεν ισχύει, καθώς ο άνθρωπος προηγείται των κτισμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου