Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Μανώλη, πολύ καλά τα λες, αλλά εδώ είναι... Ελλάδα!

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
ΤΩΝ ΕΚΔΟΤΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ
ΖΗΤΑ
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ
Τις συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, έθιξε με επίκαιρη ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Μαυρομμάτης.
Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η κρίση, έχει αγγίξει όλους τους τομείς της οικονομίας ακόμη και τα Media, με αποτέλεσμα πολλοί εκδοτικοί οργανισμοί να υποστούν μείωση του τζίρου τους και να προχωρήσουν σε περικοπές του προσωπικού τους.
Η γενικότερη κρίση της Αγοράς έχει οδηγήσει και σε ελάττωση της διαφημιστικής καταχώρησης προϊόντων και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των εσόδων κυρίως στο γραπτό Τύπο.
Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται πλέον στη μετάδοση της πληροφορίας, όπως είναι οι επιγραμμικές εφημερίδες, η διαδικτυακή τηλεόραση και η παροχή ειδήσεων από μεγάλες μηχανές αναζήτησης, έχει συχνά αρνητική επίδραση στα παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης, μειώνοντας τόσο την ακροαματικότητα, όσο και τις πωλήσεις τους.
Ο Μανώλης Μαυρομμάτης, με την ερώτησή του ζήτησε να πληροφορηθεί, εάν η Κομισιόν έχει αναλογιστεί τις συνέπειες από τις απολύσεις δημοσιογράφων στα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης, δεδομένου ότι η ύπαρξη μεγάλου αριθμού συντακτών, σε σχέση με το μέγεθος ενός μέσου παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ποικιλομορφίας ιδεών και απόψεων.
Επίσης ζήτησε την άμεση εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης, το οποίο θα περιέχει εναλλακτικές μεθόδους χρηματοδότησης, έτσι ώστε τα παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα έσοδα που αποφέρει η διαφήμιση.
Τέλος, ρώτησε, εάν η κοινοτική χρηματοδότηση των διαδικτυακών καναλιών ή και εφημερίδων γίνεται στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού με τα παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
"Η εξαγγελία στήριξης του Γαλλικού Τύπου από το Νικολά Σαρκοζύ στη δίνη της οικονομικής κρίσης που χτύπησε και τα Media θα μπορούσε να γίνει το πρότυπο και για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι τα μέτρα είναι υποβοηθητικά. Η κυβέρνησή του θα ενισχύσει ορισμένους τομείς, όπως τη διαφήμιση, τη στήριξη των εφημεριδοπωλών, την κατ' οίκον διανομή εφημερίδων και το σημαντικότερο την κάλυψη από το κράτος για κάθε νέο και νέα που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας, τμήματος του κόστους ετήσιας συνδρομής σε εφημερίδα της αρεσκείας του. Η στήριξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περίοδο που διαρκεί η οικονομική κρίση", δήλωσε ο Μανώλης Μαυρομμάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου